≫ 

Sportisti u nemogućoj situaciji: Stavili ih u izolaciju, a traže da se spremaju za Olimpijske igre

I dalje je neizvesno hoće li se i kada održati Olimpijske igre, iako je do planiranog početka ostalo još četiri meseca

  • 0
Olimpijski krugovi Foto: Pexels.com

Nakon što su organizatori Olimpijskih Igara ohrabrili sportiste da nastave pripreme za takmičenje kako je planirano, neslaganje među vodećim sportistima raste jer mnogi izražavaju zabrinutost zbog odluke da se Olimpijada održi usred epidemije korona virusa.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je u utorak da se neće donositi "drastične odluke" o igrama koje se održavaju u julu u Tokiju i da se preduzimaju mere koje će garantovati "sigurnost i interese sportista, trenera i timova podrške . "

Ali sportisti veruju da su prisiljeni na nemoguć položaj s obzirom na virus, koji je zarazio više od 198.000 ljudi širom sveta i ubio najmanje 7.900, priše CNN.

- Pokušavamo da pratimo informacije kako da bezbedno nastavimo treninge, istovremeno smanjujući rizik za sve oko nas, a informacije MOK-a i lokalne uprave se ne slažu - kaže Katarina Džonson-Tompson.

- Savet MOK-a ohrabruje sportiste da se "i dalje pripremaju za Olimpijske igre najbolje što mogu, do Olimpijskih Igara ima samo četiri meseca, ali vlade sprovode izolaciju i zatvaraju staze, teretane i javne prostore.

- Osećam se pod pritiskom da treniram i održim istu rutinu, što je nemoguće.

Švajcarska, 9. januara 2020. - Treće Zimske olimpijske igre mladih održaće se u Lozani od 9. do 22. januara. 2020. u Vaudoise Areni. Foto: Tanjug/AP

Pitanje o kvalifikacijama

Džonson-Timpsonova se već kvalifikovala za Tokio 2020, ali MOK je u utorak potvrdio da je 43% mesta na Igrama potrebno popuniti zbog otkazivanja sportskih događaja širom sveta.

- Kako da se pripremimo najbolje što možemo? - pita britanska trkačica i olimpijska nada Džesika Džad. - Hoće li neko podeliti sa mnom kako da se trkam s vremenom, hoće li biti takmičenja i kada se trening može vratiti u normalu ?!

MOK je ranije ove nedelje objavio da se bave „potrebnim i praktičnim prilagođavanjem“ kvalifikacionih sistema, kao što je korišćenje rangiranja Međunarodne federacije ili prethodnih takmičenja.

Video: Ivana Španović trenira sa dečkom u izolaciji

Takođe je rečeno da će povećanje broja sportista koji se kvalifikuju za Igre „razmotriti od slučaja do slučaja u izuzetnim okolnostima“.

Odložiti Olimpijske igre?

Četvorostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i članica MOK-a Hejli Vikenhajzer rekla je da je "bezosećajno i neodgovorno" što MOK insistirati na "takvom uverenju" da će Olimpijske igre održati prema planu.

- Ova kriza je veća čak i od Olimpijade - rekla je bivša kanadska zvezda hokeja na ledu.

- Sportisti ne mogu da treniraju. Učesnici ne mogu da planiraju putovanje. Sponzori i trgovci ne mogu da se uključe u priču sa bilo kakvim stepenom razuma... Ne znamo šta će se dešavati u naredna 24 sata, a kamoli u naredna tri meseca.

Video: Trening u doba korone: Kad ne može na stazu Ivana Španović vežba u kućnoj varijanti

Dva velika fudbalska takmičenja - Euro 2020 i Američki kup - poslednja su velika sportska dešavanja na koja je virus uticao, pošto je objavljeno da će oba biti odložena do sledeće godine, dok je Roland Garos odložen od maja do septembra.

Prema podacima sa Univerziteta "John Hopkins", u Japanu su 882 potvrđena slučaja koronavirusa. Kozo Tašima, potpredsednik Japanskog olimpijskog komiteta i predsednik Japanskog fudbalskog saveza, podvrgnut je lečenju od virusa po povratku sa sastanka odbora UEFA u Holandiji, koji je podrazumevao i zaustavljanje u SAD.

Američki igrač pola Sendi Moris insistirao je na tome da se "sprema" za Olimpijske igre uprkos epidemiji virusa.

Olimpijske igre Tokio 2020 Foto: AP/Tanjug

- Lično verujem da bi najbolje rešenje bilo odlaganje za 12 meseci, ali razumem zašto oni čekaju donošenje konačne odluke - rekao je Moris.

- Potpuno otkazivanje bilo pogrešno na tako mnogo nivoa ... Nadam se da će doneti najbolju odluku za svetsko zdravlje, ali ne vidim da će biti šteta ako se bude čekalo do kraja maja ili duže da bi se donela konačna odluka.

Japan ne može sam odlučivati

U međuvremenu, predsednik Španskog olimpijskog komiteta Alehandro Blanko rekao je da bi voleo da se Igre odlože kako bi se sportistima njegove zemlje dala šansi da se u potpunosti pripreme.

Nakon Italije, Španija je najteže pogođena zemlja u Evropi sa blizu 12.000 potvrđenih slučajeva virusa.

- Vesti koju dobijamo svaki dan neprijatne su za sve zemlje sveta, ali za nas je najvažnije da naši sportisti ne mogu da treniraju i da bi održavanje Igara (kako je planirano) dovelo do nejednakih uslova - rekao je Blanko.

Švajcarska, 9. januara 2020. - Treće Zimske olimpijske igre mladih održaće se u Lozani od 9. do 22. januara. 2020. u Vaudoise Areni. Foto: Tanjug/AP

- Želimo da se Olimpijada održi, ali i da bude bezbedna. Mi smo važna zemlja na svetu i četiri meseca pre Igara naši sportisti ne mogu stići da se pripreme pod istim uslovima kao ostali.

Zamenik premijera Japana Taro Aso rekao je u sredu parlamentu da je „poželjno održati Olimpijske igre u okruženju u kojem se svi osećaju sigurno i srećno. Ali to Japan sam ne može odlučiti.

MOK je najavio da će se razgovori sa nacionalnim olimpijskim komitetima, predstavnicima sportista, Međunarodnim paraolimpijskim komitetom, međunarodnim federacijama i drugim zainteresovanim stranama nastaviti u narednim danima.

V.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA