• 0

MOK razmatrao čak i otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju: Biće mnogo žrtava i kompromisa...

Teške odluke su pred čelnicima svetskog sporta

  • 0

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da je već formirana radna grupa koja će se baviti mnogim pitanjima u vezi sa odlaganjem Olimpijskih igara i navodi da će to pomeranje iziskivati mnogo kompromisa.

- Odložene Olimpijske igre će zahtevati određene žrtve i kompromise od svih uključenih strana - rekao je Bah u sredu i dodao da je obaveza MOK da omogući da se ispune snovi sportista.

Priznaje da je čak razmatrano i otkazivanje Olimpijskih igara, najteža odluka koja bi mogla da se donese zbog pandemije korona virusa.

- Bilo je vrlo jasno od samog početka da otkazivanje Igara nije nešto što bi MOK bio spreman da favorizuje kao opciju - ističe Bah.

Ovo je inače prvi put da se Olimpijske igre odlažu u mirnodopskim uslovima, a njihovo pomeranje za 2021. godinu je izazovno pitanje.

Posebna radna grupa "Here we go" je formirana kako bi se ovo ispitalo, a o tome će biti razgovora i sa nacionalnim olimpijskim komitetima.

- Prvi korak, moramo da vidimo sa njima (33 komiteta u četvrtak), da vidimo koje su opcije. Takođe moramo da uzmemo u obzir i sportski kalendar oko Igara. Odlaganje nije ograničeno samo na letnje mesece, sve mogućnosti su "na stolu", pre, uključujući i leto 2021. godine - kaže Nemac.

Za sada su na međunarodnom nivou dobili podršku iz plivačke i atletske federacije, koje su spremne da svoja prvenstva koriguju u skladu sa Igrama.

Svetsko prvenstvo u atletici je prvobitno zakazano od 6. do 15. avgusta u Judžinu u Oregonu, dok je prvenstvo u plivanju zakazano za period između 16. jula i prvog avgusta sledeće godine.

Bah za sada nema odgovor na pitanje kako bi odlaganje uticalo na konverziju stanova koji su izgrađeni i u kojima bi sportisti boravili za vreme OI.

- To je jedno od mnogo hiljada pitanja kojima će Radna grupa morati da se bavi. Olimpijsko selo je ono gde srce Igara obično kuca. Naravno, voleo bih kad bismo imali selo u tradicionalnoj formi. Svako ko je nekad živeo u njemu zna da je to pravi olimpijski duh i jedinstveno iskustvo. Ali, sada smo u situaciji presedana i imamo pred sobom neočekivan izazov. Moramo da nađemo najbolju situaciju u datim okolnostima u kojima živimo - zaključuje Bah.

Video: Dani u kojima korona virus nezabeleženo utiče na sport

(M.LJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima