≫ 

MOK razmatrao čak i otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju: Biće mnogo žrtava i kompromisa...

Teške odluke su pred čelnicima svetskog sporta

  • 0
OKS, Olimpijski komiter Srbije, Tomas Bah Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da je već formirana radna grupa koja će se baviti mnogim pitanjima u vezi sa odlaganjem Olimpijskih igara i navodi da će to pomeranje iziskivati mnogo kompromisa.

- Odložene Olimpijske igre će zahtevati određene žrtve i kompromise od svih uključenih strana - rekao je Bah u sredu i dodao da je obaveza MOK da omogući da se ispune snovi sportista.

Priznaje da je čak razmatrano i otkazivanje Olimpijskih igara, najteža odluka koja bi mogla da se donese zbog pandemije korona virusa.

- Bilo je vrlo jasno od samog početka da otkazivanje Igara nije nešto što bi MOK bio spreman da favorizuje kao opciju - ističe Bah.

Ovo je inače prvi put da se Olimpijske igre odlažu u mirnodopskim uslovima, a njihovo pomeranje za 2021. godinu je izazovno pitanje.

Posebna radna grupa "Here we go" je formirana kako bi se ovo ispitalo, a o tome će biti razgovora i sa nacionalnim olimpijskim komitetima.

- Prvi korak, moramo da vidimo sa njima (33 komiteta u četvrtak), da vidimo koje su opcije. Takođe moramo da uzmemo u obzir i sportski kalendar oko Igara. Odlaganje nije ograničeno samo na letnje mesece, sve mogućnosti su "na stolu", pre, uključujući i leto 2021. godine - kaže Nemac.

Za sada su na međunarodnom nivou dobili podršku iz plivačke i atletske federacije, koje su spremne da svoja prvenstva koriguju u skladu sa Igrama.

Svetsko prvenstvo u atletici je prvobitno zakazano od 6. do 15. avgusta u Judžinu u Oregonu, dok je prvenstvo u plivanju zakazano za period između 16. jula i prvog avgusta sledeće godine.

Bah za sada nema odgovor na pitanje kako bi odlaganje uticalo na konverziju stanova koji su izgrađeni i u kojima bi sportisti boravili za vreme OI.

- To je jedno od mnogo hiljada pitanja kojima će Radna grupa morati da se bavi. Olimpijsko selo je ono gde srce Igara obično kuca. Naravno, voleo bih kad bismo imali selo u tradicionalnoj formi. Svako ko je nekad živeo u njemu zna da je to pravi olimpijski duh i jedinstveno iskustvo. Ali, sada smo u situaciji presedana i imamo pred sobom neočekivan izazov. Moramo da nađemo najbolju situaciju u datim okolnostima u kojima živimo - zaključuje Bah.

Video: Dani u kojima korona virus nezabeleženo utiče na sport

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA