≫ 

Mesi, Ronaldo, Konor, Deki... Kroz njihove ruke prolaze milioni evra, sada ih daju protiv korone

Poznati su poslednjih dana donirali više od sedam miliona evra samo od onih značajnijih donacija, a stvarna suma je daleko veća

  • 12
Sportisti donatori Foto: Tanjug/AP, Marko Jovanović, Nikola Tomić

Otkako je u prethodnih mesec dana korona virus paralisao planetu i sport na njoj, samo se uvećavao broj sportista koji su se priključivali borbi protiv pošasti zvane COVID-19.

Mnogi poznati sportisti su čak i oboleli od ovog virusa, koji nije štedeo ni neke od najvećih zvezda u svojim branšama poput Kevina Durenta ili u fudbalu Paula Dibale.

Oni od kojih se nekako i očekivalo nisu razočarali. Tako se na listi donatora u borbi protiv virusa korona našlo mnogo značajnih imena.

Lionel Mesi i njegov nekadašnji trener u Barseloni Pep Gvardiola donirali su po milion evra za borbu protiv korone. Mesi je svoju donaciju podelio na dva dela pa deo ide bolnici u Barseloni, a deo u njegovoj rodnoj Argentini.

Gvardiola je svoju donaciju uputio fondaciji Anhel Soler Danijel i Medicinskom fakultetu iz Barselone kako bi se kupila medicinska oprema za borbu protiv virusa.

Pre nego što je Pep donirao svoj novac, fondacija je kroz svoju kampanju za tri dana prikupila oko 33.000 evra.

Portugalac Kristijano Ronaldo je donirao takođe milion evra kroz medicinsku opremu. On i menadžer Žorž Mendeš su podelili novac ustanovama u Portu i Lisabonu.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković je pomogao svojoj zemlji tako što je omogućio novac za nabavku četiri do pet novih respiratora.

Irski MMA borac Konor Mekgregor je posle smrti svoje tetke novac dao bolnicama u Irskoj. Svaki od sportista je mahom svojoj zemlji i gradu dopremao novac, neki su to radili više, neki manje javno.

Federer je uplatio milion švajcarskih franaka i o donaciji obavestio javnost putem svog zvaničnog Tviter naloga.

Njegov novac ide najugroženijim porodicama u Švajcarskoj, gde teniser iz Bazela kaže da je u ovom trenutku veliki izazov boriti se sa virusom kojim je zaraženo skoro pola miliona ljudi na planeti i gde je dvadesetak hiljada preminulo.

Donovan Mičel Gober donirao pola miliona, Foto: Tanjug/AP

"Ispod radara" je probao da prođe Bojan Bogdanović koji je 50.000 dolara uputio bolnici u Mostaru. Kontaktirao ju je preko svog oca, ali je zauzvrat dobio zahvalnicu i mediji su za donaciju saznali.

Srpska teniserka Ana Ivanović je u saradnji sa UNICEF-om obezbedila 35 respiratora za klinike u Srbiji, a ukupna vrednost pomoći iz ove organizaicje je vredna oko pola miliona dolara (ukupno 50 respiratora i druga oprema).

Bajernov tandem Džošua Kimih i Leon Gorecka takođe je donirao milion evra i njihov novac ide organizaciji "We kick corona".

Jedan od prvih sportista koji je zaražen novim virusom Rudi Gober obezbedio je pola miliona dolara, a pomoć nije izostala ni iz Dalas Maveriksa čiji je vlasnik Mark Kjuban rekao da će obezbediti novac za ljude koji rade na održavanju hale Mavsa.

Britain Soccer Premier League Vilfred Zaha je otvorio vrata svojih 50 stanova za lekare i medicinare, Foto: Tanjug/AP

Oni su zbog stopiranja NBA sezone ostali bez zaduženja i samim tim zarade, tako da je Kjuban na ovaj način posredno dao doprinos borbi protiv posledica koje je proizvela korona.

Vilfrid Zaha, fudbaler Kristal Palasa je svoje nekretnine otvorio za zdravstvene radnike Londona bez naknade, Amir Kan je donirao zgradu od oko 6.000 kvadrata.

Mijat Gaćinović je donirao 10.000 evra bolnicu u Trebinju, dok je Stevan Jovetić svojih 50.000 uputio Crnoj Gori.

NBA LA Lejkers Dalas Maveriks Akciji se priključili i Dončić i vlasnik Dalasa Mark Kjuban, Foto: Tanjug/AP

Aktivno učestvuju i fudbaleri Partizana koji su se odrekli primanja, TSC je takođe pomogao, ali i Fudbalski savez Srbije.

Ovo nisu svi koji su navedeni, a kada se gleda samo kroz novac, spomenuti sportisti su obezbedili nešto više od sedam miliona evra.

Ukoliko se tu računaju i Kanova donacija, Zahina i ostale poput Dončićeve i drugih, onda cifra drastično raste i pokazuje koliko se svet sporta ujedinio kako bi se što pre izašlo na kraj sa virusom koji je sportu zadao strašan udarac u proteklih mesec dana.

Video: Jović snimio video iz karantina: Ne dovodite bližnje u opasnost, vidimo se uskoro napolju

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paris

    26. mart 2020 | 12:31

    za katedralu u parisu su za 5 dana skupili milijardu evra a za globalnu zarazu,nema nekih velikih cifri,sramota i nepravda..

  • BATA

    26. mart 2020 | 12:11

    DIVAC KO PO OBICAJU ..NEBI DAO DONAR ...I FONDACIJA KOJU JE OSNOVAO DA DAJE SVOJ NOVAC ON SKUPI OD DRIGIH I DA ...NOVAK ANA DEKI ...BRAVO

  • Dr

    26. mart 2020 | 11:44

    Bravo za njih i svaka im čast. Neće Rotšildovi i Rokafelerovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA