≫ 

Mesto koje 100 godina stvara najveće šampione za Srbiju: Kako su radnici gradili istoriju na Krstu?

Malo koje sportsko društvo može da se pohvali vekom postojanja

  • 0
SD Radnički, polaganje venca, 98 godina postojanja Foto: Promo

Sportsko Društvo Radnički sa Crvenog krsta osnovano je na današnji dan 20. aprila davne 1920. godine, kada je zapravo osnovan Beogradski radnički sport klub.

Čak ni popularnija sportska društva u našoj zemlji ne mogu da se podiče vekom postojanja, ali  šampionima koje su iznedrili popularni Krstaši.

SD Radnički, polaganje venca, 98 godina postojanja Momenat sa ostavljanja venca na spomen ploču SD Radnički za 98. rođendan Foto: Promo

Treba to reći na samom početku, nakon završetka Velikog rata iz kog smo izašli kao pobednici, nakon stvaranja nove države, čije čak ni granice nisu još uvek bile definisane, u gradu u kojem su se posledice rata videle na svakom koraku, a rane zbog žrtava kojih skoro ni jedna porodica nije bila pošteđena još nisu zarasle, probudio se neki do tada neviđeni i neočekivani elan i entuzijazam.

Klub osnovan posle Prvog svetskog rata

S jedne strane, zbog ostvarenja davnašnjih želja za ujedinjenjem svih južnoslovenskih naroda, a s druge zbog revolucionarnih dešavanja u Sovjetskom Savezu, a potom u Nemačkoj, Mađarskoj i drugde, među manje ili više obespravljenim radnicima koji su se sve više osvešćivali i postajali radnička klasa, rodila se nada da se udruženi mogu izboriti za svoja prava i položaj u društvu.

Posle pobede komunista na lokalnim izborima u Beogradu i u još tridesetak gradova u zemlji koja se još uvek zvala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, nekako je bilo logično da se osnuje i prvi Beogradski radnički sport klub.

U početku je postojala samo fudbalska sekcija, ali su vremenom formirane i sekcije u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici.

SD Radnički Printskrin: SD radnički.rs

U periodu do Drugog svetskog rata Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor.

Kroz 100 godina bogate istorije, kao sportsko društvo dali su 17 narodnih heroja, izgubili 118 članova koji su položili svoje živote u Drugom svetskom ratu i anti-fašističkoj borbi.

Dominirali su sportom u bivšoj Jugoslaviji

U ekipnim sportovima „Krstaši” su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći.

Kao sportski kolektiv iznedrili su 300 reprezentativaca, koji su osvojili 20 olimpijskih medalja, 29 odličja sa svetskih i 51 medalju sa evropskih prvenstava.

Najveću slavu ovog društva proneli su fudbaleri pedesetih, bokseri i rvači šezdesetih i sedamdesetih, košarkaši sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Dušan Duda Ivković Jedna od legendi Sportskog društva Radnički Dušan Duda Ivković Printskrin: Youtube/jovan pavlicek

U sezoni 1972/73, Radnički je bio najbolje sportsko društvo u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni.

Radnički je bio i ostao rasadnik iz koga su potekli najuspešniji treneri, igrači i sportski radnici, među kojima se ističu košarkaški treneri Dušan Duda Ivković, Slobodan Piva Ivković, Milan Vasojević, Ranko Žeravica, Borivoje Cenić, Bata Đordević, Božidar Maljković, najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitić, rvač Momir Kecman, bokser Ljubinko Veselinović, rvač i trener Miroslav Čitaković i mnogi drugi.

SD Radnički je nosilac i brojnih odlikovanja, od kojih je poslednji Sretenjski orden prvog stepena za zasluge u sportu, koje mu je dodeljeno u februaru ove godine.

Pošta Srbije u znak jubileja od 100 godina, u opticaj je pustila poštanske marke, kao omaž velikim sportskim uspesima i postignućima ovog društva.

Svečanost povodom veka postojanja Radničkog odložena je zbog pandemije koronavirusa.

Video: Neša Ilić na Zvezdinom terenu pozvao Dudu Ivkovića na svadbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA