≫ 

NFL se pokajao: Pogrešili smo, trebalo je da slušamo igrače koji su protestovali protiv rasizma

Komesar profesionalne fudbalske lige SAD se oglasio

  • 0
kolin kapernik Foto: youtube/ABC News

Vođstvo NFL lige priznalo je da je napravljena greška što su igrači koji su protestovali za vreme intoniranja himne, kažnjavani.

Revolt je prvi iskazao igrač San Franciska Kolin Kapernik još 2016. godine kada je klečao na intoniranje himne, čime je iskazao protest protiv ugnjetavanja Afroamerikanaca i seriju ubistava počinjenih od strane policajaca.

Pokrenuo je lavinu Kapernik, još nekolicina igrača je na isti način ispratila himnu pre utakmica, a sada je njegov gest ponovo aktuelan zbog napetosti koja vlada posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Posle brojnih organizacija, oglasio se i NFL, koji shvata kolika je nepravda učinjena prema igračima zbog toga što su sankcionisani samo zato što su mirno protestovali.

- Pogrešili smo što nismo slušali NFL igrače ranije i podstakli ih da izraze svoje stavove i mirno protestuju - izjavio je komesar NFL-a Rodžer Gudel.

Objava Gudela stigla je dan pre velikog protesta koji je zakazan u subotu u Vašingtonu. Biće to nastavak demonstracija protiv policijske brutalnosti prema Afromaerikancima koji su na snazi u SAD u velikom broju gradova.

- Mi, Nacionalna fudbalska liga, verujemo da su crni životi važni. Protesti širom zemlje simbol su vekovnog ćutanja, nejednakosti i represije crnačkih igrača, trenera, navijača i osoblja. Ja ću se obratiti igračima koji su podigli svoj glas i drugima o tome kako možemo da se popravimo - rekao je Gudel.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA