≫ 

Toni Đerona, selektor sa vizijom za spas srpskog rukometa: Rekli su da sam lud što preuzimam Srbiju

* Prvi je stranac na čelu srpske rukometne reprezentacije * Ima dugoročan plan u A timu, ali i mlađim selekcijama * Zbog Tonija Đerone, Petar Nenadić se vratio u reprezentaciju

  • 8
Rukometna reprezentacija Srbije, Toni Đerona Foto: Ivica Veselinov/RSS, Telegraf.rs

Prethodni selektori rukometne reprezentacije Srbije imali su svo neophodno znanje o ovoj timskoj igri, u rukometu su prešli igricu više puta i kao prekaljeni znalci zaslužili mesto na čelu A tima. Ali, isto tako, bili su, i izvinjavam se što ću ovo reći, ali - bili su teški. Koliko god je njihova stručnost nesporna, komunikacija sa medijima, a samim tim i javnošću - nije bila na zavidnom nivou. Igrači su, logično, morali slediti primer selektora, hteli to ili ne. I tako se došlo do toga da poslednjih godina o tim momcima, koji nose dres Srbije, ne znate skoro pa ništa. Šteta, jer ima toliko toga zanimljivog i vrednog da se kaže.

Dres Srbije nose pametni, talentovani, duhoviti, neposredni, šarmantni, igrači sa teškim i manje teškim, ali svakako ozbiljnim životnim pričama kroz koje je svaki od njih zaslužio mesto u nacionalnom timu. Godinama su razvili odnose kojima druge reprezentacije ne mogu da se pohvale. Neki od njih su kumovi, neki su najbolji prijatelji još od detinjstva (toliko da su i posvetili tetovaže tom prijateljstvu), jedan je napustio hrvatsku reprezentaciju da bi igrao za našu, a drugi je, kao najbolji igrač Evrope, napustio naš A tim nezadovoljan dešavanjima na prethodnim prvenstvima.

Ali, sa Tonijem Đeronom na čelu Srbije je drugačije, oseća se to kroz razgovor sa njim, i pre nego što je okupio igrače. Oseća se i po tome što se upravo taj najbolji igrač Evrope zbog Đerone vratio u ekipu. A pre samo mesec dana delovalo je nemoguće da Pepa (Petar Nenadić) opet zaigra rame uz rame sa ostalim Orlovima.

Osmehom u borbu protiv pritiska

Španac koji je tek preuzeo reprezentaciju Srbije pri prvom našem susretu zvuči optimistično, entuzijastično, veruje u igrače koji čine sadašnji A tim i sa poštovanjem i osmehom govori o njima i (što me posebno kupilo) - ima plan za narednih osam godina. On ne govori samo o tome da treba razmišljati o narednim godinama. Toni ih je već isplanirao. Ne razmišlja ni samo o prvom timu, već i o B timu, ali i mlađim kategorijama Srbije.

Osmeh sa lica mu je pao samo u dva navrata tokom našeg razgovora - kad smo diskutovali o praznim tribinama na utakmicama srpskog prvenstva i kad se prisetio da su mu rekli da je lud što je preuzeo reprezentaciju Srbije.

Iako na svojim ramenima nosi priličnu količinu pritiska jer je prvi stranac koji je seo na čelo klupe reprezentacije, na njegovom licu dominira osećaj zadovoljstva i počastvovanosti što mu je poveren ovaj zadatak. A on nije nimalo lak - od Đerone se očekuje da vrati Srbiju u sam vrh vodećih rukometnih sila.

Toni Đerona Toni Đerona/ Foto: Telegraf

Znate, kada sam dobio poziciju u srpskom nacionalnom timu, mnogi prijatelji su me zvali i rekli "ti si lud, zar ne znaš kakav je njihov mentalitet". To je slika koja postoji o Srbima širom sveta, da imate jako čvrst karaktet. Ali, ja uvek kažem da mi je draži čvrst karakter nego slab, onaj koji moraš da guraš za sve što želiš da postigneš. Jer, ako u ekipi imate ljude sa čvrstim karakterom i naterate ih da rade zajedno, siguran sam da će nešto dobro isplivati iz toga - kaže Đerona za Telegraf.rs, dan pred zvanično predstavljanje.

"Šta će stranac na čelu srpske reprezentacije"

Španski stručnjak zna da je ovo prvi put da Srbija ima stranog trenera.

- Srbi su ponosan narod i sigurno će neko reći "šta će nam stranac na čelu reprezentacije". I to je u redu. Ali, za mene, to je šansa da vam pokažem kako radim. Voleo bih da što duže ostanem selektor Srbije, ali naravno da će jednog dana moje mesto preuzeti neki sprski trener. Kada dođe do toga, želim da iza mene ostane neki trag, to je najbitnije, trag ili zaveštanje da sam uradio nešto dobro - iskren je Đerona.

- Znam da je ovo prvi put da Srbija ima stranca za selektora i to svakako jeste veliki izazov za mene, ali kad si profesionalni trener, onda znaš i da je reprezentacija najveća odgovornost, jer će oči nacije, čiji tim predvodiš, biti usmerene ka tebi. A to znači da svakako postoji i određeni pritisak, ali taj pritisak delim sa stručnim štabom i igračima, kako bismo ga okrenuli u našu korist i napravili rezultate - dodaje.

Razgovarao sa Nenadićem o povratku

Kada je Đerona preuzeo rukometnu reprezentaciju, to je bila prva dobra vest. Druga je stigla ubrzo, oglašavanjem najboljeg igrača Evrope, Petra Nenadića, koji je saopštio da se vraća u ekipu. Kako je izjavio Nenadić, jasno je da se dolaskom Đerone "konačno došlo do pravih promena".

- Petra Nenadića znam još iz Barselone kad je bio jako mlad igrač i tad smo se dobro povezali i sprijateljili, održavali smo kontakt i dok je on igrao u drugim klubovima. Kada sam sa ekipom Tunisa došao u Beograd 2018. da igram sa Srbijom, došao je kod mene u hotel da se vidimo i da porazgovaramo. Čuli smo se kada sam postao selektor i siguran sam da će on mnogo pomoći reprezentaciji. Znam da će shvatiti svoju ulogu u ekipi i da će nam mnogo pomoći da ostvarimo zacrtane ciljeve - kaže novi selektor Orlova.

RK Vardar, RK Vesprem Petar Nenadić/ Foto: AP/Tanjug

Sa nekim igračima se već čuo, sa ostalima će uskoro, ali jasno je da je nestrpljiv da ih konačno okupi, kako bi se krenulo sa realizacijom njegove vizije.

- Jedva čekam da okupim igrače i da počnem da radim sa njima. Nažalost, to je zbog korona virusa bilo nemoguće, jer su klubovi u različitim zemljama na različite načine završili ovu sezonu. Prioritet su nam bezbednost i zdravlje igrača, tako da moramo sačekati još malo, ali već smo krenuli sa određenim aktivnostima. Ja sam se čuo već sa nekim igračima, u narednim danima ću pozvati i ostale kako bih im predočio situaciju i moje planove jer to tako treba. Igrači moraju znati šta će se i kako dešavati - jasan je Đerona.

- Srbija mora da zna da ima neverovatne igrače, sa ogromnim potencijalom da ostvare mnogo bolje rezultate od onih koje su ostvarivali na prethodnim prvenstvima. Ali, moram da kažem i da imam ogromno poštovanje prema Dejanu Periću, Nenadu Perunučiću, oni su moji prijatelji. Ne znam šta se tačno dešavalo kada su oni vodili reprezentaciju, ne znam kakva je tad bila situacija, ni šta se dešavalo, ali moramo da izvučemo najbolje i iz njihovog iskustva. I zahvaljujem im se jer su mi dali sve informacije koje su mi bile neophodne - dodaje selektor.

Selektor sa vizijom i razrađenim planom

Đerona je u došao u Beograd na vikend kako bi čelnim ljudima reprezentacije predstavio svoje planove, a oni su jasni i ne obuhvataju samo A tim Srbije.

- S jedne strane, moramo da se usmerimo ka Evropskom prvenstvu koje se igra 2022. godine, ali takođe, moramo da se usmerimo i na ono što će se događati 2028. godine. Što znači da sada imamo grupu od 30 igrača sa kojom ćemo raditi za 2022. godinu i to je naš A tim. Ali, postoji i druga grupa mlađih, koji imaju između 15 i 20 godina, sa kojima moramo raditi za budućnost. Oni predstavljaju naš B tim. Sa ova dva tima će se raditi jednako kvalitetno tokom narednih godina - objašnjava Đerona.

Kako naglašava, za sav taj ozbiljan rad potrebna je saradnja sa trenerima koji vode klubove u Srbiji.

Toni Đerona Toni Đerona/ Foto: Balkan handball

- Većina igrača iz reprezentacije nastupa u ekipama u inostranstvu. Neki su ovde, ali većina nije, što znači da ne možemo imati toliki uticaj na njih jer ja ne mogu otići u neki inostrani klub i reći treneru kako treba sa njima da se radi. Možda mi to, zapravo, i ne bude tako neizvodljivo jer su većina trenera Španci, ali moramo da se okrenemo i ka igračima koji igraju za srpske klubove. Oni su mladi i oni su budućnost Srbije.  Zato je jako važno da napravimo dogovor sa ovdašnjim klubovima i da pokušamo da radimo zajedno kako bismo u budućnosti imali bolje rezultate - jasan je selektor.

"EHF nam je oduzeo šansu da se borimo za Svetsko prvenstvo. Moramo to poštovati"

Ljubitelje rukometa, ali i same rukometne radnike pogodila je odluka Evropske rukometne federacije da se ukine baraž za Svetsko prvenstvo 2021. u Egiptu, a to je samim tim značilo da je Srbiji oduzeto pravo da se bori za mesto na prvenstvu. Kao teško ostvariva nada ukazala se u vidu vajld karte, ali sve su pretpostavke da naš tim neće biti srećne ruke ni sa tim.

- Jako je teško prihvatiti to, iako razumem situaciju u kojoj smo se svi našli i u kojoj je EHF morao da donese takvu odluku. Isto se desilo i u Ligi šampiona, gde su takođe odlučili da nekim klubovima oduzmu šansa da se bore za mesto na F4. EHF je prelomio na osnovu jednog kriterijuma. Da smo mi na njihovom mestu, možda bismo doneli odluke na osnovu nekog drugog kriterijuma - kaže Đerona.

Marko Vujin, rukometna reprezentacija Srbije Foto: MN Press

- Ali, moramo da poštujemo njihovu i da se nadamo da ćemo dobiti vajld kartu za Svetsko prvenstvo. Za sad se fokusiramo na jasan raspored koji imamo, a to su kvalifikacije u novembru i januaru. A potom, ako se desi da ipak igramo Svetsko prvenstvo, siguran sam da ćemo biti spremni i za to - poručuje.

Anegdote sa srpskim igračima

Kroz razgovor i priču o saradnji sa legendama srpskog rukometa, nije mogao da ne spomene Dejana Perića, sa kojim je sarađivao u Barseloni. Setio se i anegdote iz 2005. godine, kad su zajedno osvojili Ligu šampiona.

- Sećam se dobro, u nedelji kad smo osvojili Ligu šampiona, 2005. godine, Dejan Perić je povredio leđa i nije trenirao cele nedelje. Ali, dva dana pred finale sa Realom, bio je spreman za trening, a dan pred finale tražio je da odemo u malu halu i da odradimo trening prilagođen njemu jer ga je povreda u tom trenutku i dalje mučila. Uprkos bolovima u leđima, odigrao je tu utakmicu. Zapravo, odigrao ju je odlično, i na kraju smo osvojili titulu prvaka Evrope.

Španskog trenera pogađa što su tribine na utakmicama domaćeg prvenstva prazne.

- Srbija je zaista uvek imala neverovatne igrače. Žao mi je što vidim da su sada tribine prazne. Kada su igrali Perić, Peruničić, Škrbić, to nije bio slučaj. A to je takođe jedna od stavki koja znači mladim igračima, podrška sa tribina. Nadam se da ćemo i to uspeti da popravimo - optimističan je Đerona uz osmeh koji će, verujem, uskoro postati zaštitni znak naše reprezentacije.

Bogata biografija

Trenersku karijeru započeo je u mlađim kategorijama španske Barselone 1999. godine. Od 2004. do 2008. godine bio je član stručnog štaba slavne generacije Barselone koja je 2005. godine osvojila EHF Ligu šampiona. Funkciju tehničkog direktora omladinske škole Barselone obavljao je od 2008. do 2015. godine, uz vođenje drugog tima najuspešnijeg tima u istoriji rukometa.

Кao trener katarskog El Džaiša osvojio je triplu krunu u sezoni 2015/2016 i duplu krunu u sezoni 2016/2017.

Najveći trenerski uspeh ostvario je sa reprezentacijom Tunisa, sa kojom je na prvenstvu Afrike 2018. godine osvojio zlatnu medalju. U vreme svog mandata u Tunisu, osvojio je i kontinentalno srebro u januaru 2020. godine, srebrnu medalju na Mediteranskim Igrama 2018 u Taragoni, kao i 12. mesto na Svetskom prvenstvu 2019 u Nemačkoj i Danskoj.

Od sezone 2018/2019 nalazi se na klupi francuskog prvoligaša Šarta u kome igra srpski reprezentativac Vanja Ilić.

Bio je predavač na katedri za rukomet na Univerzitetu Ramon Ljulj u Barseloni. Autor je i ko-autor više stručnih publikacija i video materijala. Predavač na više od 50 konferencija i seminara širom sveta.

Video: Rukometš Srbije posle odluke da selekcija neće igrati na SP

(Jasmina Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikula

    28. jun 2020 | 09:11

    Sretno bilo i dobro dosao.

  • Cale

    28. jun 2020 | 10:50

    Ovaj covek zna sta hoce...ako ga istrpimo bice nesto jer krece od nule... a od negde mora da se krene pa makar to bila i nula

  • Djile

    28. jun 2020 | 09:02

    Kod nas u rukometu nije problem samo u selektoru. Ceo rukomet je srozan. Pogotovo klupski. Nema ulaganja, deca se odlucuju za druge sportove. Mora ceo sistem da se promeni, da se ozive klubovi. Da se promovise rukomet po skolama... To treba da bude misija ljudi koji rade u savezu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA