≫ 

Bura u NFL-u: Sponzor pod pritiskom traži da "Redskinsi" promene ime, jer vređa Indijance

Nije ovo prvi put da se traži promena imena kluba

  • 1
redskinsi Foto: youtube/LetsTalkSports

Glavni sponzor NFL tima Vašington "Redskinsa" (crvenokožaca), kompanija "Fedex" zatražila je od čelnika te franšize da promene naziv kluba, jer vređa američke starosedeoce Indijance, prepoznatljive i po nadimku "crvenokošci".

Nije ovo prvi takav zahtev klubu, već nekoliko puta čuli su se apeli za promenu imena, a kako je ovaj put udarni sponzor inicirao promenu imena, stvari su postale daleko ozbiljnije.

Zahtev je stigao čak i u zvaničnoj formi.

- Obavestili smo tim u Vašingtonu o našem zahtevu da promene ime kluba - rečeno je u objavi kompanije "Fedex".

NFL franšiza je sada u bezizlaznoj situaciji, jer je u pitanju kompanija koja sa "Redskinsima" ima ugovor vredan 205 miliona dolara, validan do 2025. godine, koji im daje pravo da stadion u Merilendu nosi ime "Fedex".

S obzirom na to da je taj novac glavni izvor prioda kluba, pitanje je vremena kada će Vašington izbaciti sporan nadimak iz svog punog naziva.

Inače, pre šest godina kompanija "Fedex" je takođe želela da menja naziv kluba, skoro je i došlo do takve odluke, ali su se pobunili potomci starosedelaca Indijanaca iz plemena Oneide, iz Viskonsina, pa je nadimak kluba sačuvan.

Međutim, ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu i narastujući bunt protiv represije nad obojenim stanovništvom, naterao je voeće ljude kompanije "Fedex" da ponovo pokrenu pitanje promene imena NFL franšize.

Ova kompanija je na taj način reagovala posle više desetina preporuka i pritisaka od strane njenih klijenata poput Pepsija, Najka i ostalih velikih brendova.

- "Redskins" je dehumanizujuća reč koјa karakteriše ljude na osnovu boјe kože i ima rasnu konotaciju - piše u jednom od pisama koje je stiglo na adresu kompanije "Fedex".

Već od četvrtka, na sajtu kompanije Najk nije mogao da se nađe nijedan artikal sa grbom Vašingtona Redskinsa, a tako će i biti dok klub ne bude izbacio iz naziva spornu reč.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haun

    3. jul 2020 | 12:44

    A kada su potpisivali sponzorski ugovor nije bilo uvredljivo ?!!! Kada su ih poubijali i stavili u rezervat onda je bilo ok!!! Neverovatno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA