≫ 

Seks afera u Vašingtonu: Bivše zaposlene u Redskinsima tvrde da su bile uznemiravane i zlostavljane

Posle promene nadimka, NFL klub se našao u novom problemu

  • 1
Vašington Redskins

Foto: Tanjug-AP

Petnaest žena koje su nekada bile zaposlene u timu Vašington Redskinsa iz NFL lige američkog fudbala tvrde da su bile seksualno uznemiravane, piše "Vašington post".

Američki list opisuje desetine slučajeva navodnog seksualnog uznemiravanja i verbalnog zlostavljanja, pozivajući se na intervjue sa više od 40 sadašnjih i bivših zaposlenih, uključujući 15 žena, kao i tekstualne poruke i interne dokumente kluba.

Optužbe koje se protežu u periodu od 2006. do 2019. godine uključuju pre svega, neprimerene seksualne komentare, neprimereno verbalno i neverbalno ponašanje, kao i pritisak na žene da se oskudno odevaju.

List dodaje da je razgovarao sa 14 žena koje su zatražile anonimnost iz straha od sudskih tužbi, pošto su mnoge potpisale ugovore o ćutanju sa poznatim NFL klubom.

"Post" dodaje da je od rukovodstva kluba zatražio da oslobodi zaposlene takvih sporazuma kako bi oni mogli da otvoreno razgovaraju, ali dodaje da je ta molba odbijena.

Emili Eplgejt, danas 31-godišnjakinja koja je radila u odeljenju marketinga u klubu od 2014. do 2015. godine, otvoreno je progovorila o svojim iskustvima.

Među optuženima za seksualno uznemiravanje ili verbalno zlostavljanje su bivši dugogodišnji radio voditelj Leri Majkl, bivši direktor stručnog kadra Aleks Santos, pomoćnik direktora stručnog osoblja Ričard Men, bivši predsednik poslovanja Denis Grin i bivši glavni operativni direktor Mič Geršman, piše "Vašington post".

Mičel je, kako se dodaje, iznenada u sredu najavio da će se penzionisati, a Santos i Men otpušteni su ranije ove nedelje nakon što su u klubu proveli više od 10 godina.

Devojka, tuga, uznemiravanje, silovanje

Foto: Shutterstock

Vlasnik kluba Denijel Snajder nije optužen za nedolično ponašanje prema ženama, piše "Post", ali dodaje da je nekoliko bivših zaposlenih reklo da je celokupna atmosfera u klubu pogodovala okruženju u kojem nedolično ponašanje nije kažnjivo.

Snajder, koji je klub kupio 1999. godine, odbio je višestruke zahteve za intervju koje mu je uputio "Vašington post", a svi ostali optuženi zaposleni takođe su odbili komentar.

Ništa nije želeo da komentariše ni glavni trener Ton Rovera.

Klub je početkom nedelje saopštio da zvanično posle gotovo 90 godina povlači iz upotrebe ime Redskins (crvenokošci) nakon pritiska većine sponzora zbog tog imena na koje su se decenijama žalili i američki Indijanci.

Klub ima tri titule prvaka NFL-a (1982, 1987, 1991), osnovan je 1933. godine kao Boston Redskins, a 1937. preselili su se u Vašington.

Video: Masa frenetično skandirala Trampu i Melaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA