"Dalje ćete morati da hodate sami": Šta nam donosi nova korona sportska sezona?

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o posledicama korona virusa na posetu sportskim događajima

  • 0
Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

"You will never walk alone" (Nikada nećete hodati sami) himna navijača Liverpula, verovatno je najlepša sportska himna. Stihovei koje bi svako od nas želeo da doživi u životu, su se obistinili, ali upravo suprotno.

Bila je zaglušujuća tišina dok je engleski fudbalski klub Liverpool izlazio na teren nakon osvajanja titule posle 30 godina.

Čak i onima koji nisi ostrašćeni navijači nedostajala je energija i podrška sa tribina. Zbog toga je slavlje van stadiona bilo možda još bučnije, a Britanski epidemiolozi su imali razlog da za skok u broju obolelih okrive proslavu titule. Teško ćemo svi da se naviknemo na to da ćemo u budućnosti morati sve češće da hodamo sami.

I početak nove UEFA sezone doneo je istu atmosferu. Potpuno prazan stadion sa PCR negativnim učesnicima od obezbeđenja, preko keteringa, do uprave i igrače oba kluba, garantovao je samo da je rizik smanjen na minimum, ali ne i da će utakmica biti na visokom nivou. I tako je i bilo.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Činilo se da je dinamičnije na treninzima fudbalskih timova koji igraju ligu šampiona ili ligu Evrope. Iako ne mogu da ulazim u detalje, na treningu se čula vika trenera, akcije su zaustavljene, igrači su se više trudili, monitorisana je njihova srčana frekvencija, hidracija, telesna kompozicija i ko zna koliko drugih parametara.

Sve to u zvaničnoj utakmici nije vidljivo. Naprotiv, čuo sam od igrača bečkog Rapida, da nekad nisu bili zadovoljni reakcijom publike, ali da im sada to sve nedostaje, pa makar opet trpeli kritike i vređanje.

Ni teniski mečevi više nemaju onu energiju. Ne znam da li Novaku nedostaje „hate“ američke publike, ali znam da otac moje prijateljice ne gleda sa istim uživanjem njegove mečeve. Izgleda da je bar upola manje zainteresovanih čak i za US Open. Očigledno da nismo gledali Novaka samo zbog dobrog tenisa već i zbog njegove sposobnosti da pobedi bez podrške celog stadiona.

Više puta sam pisao koliki pritisak je trpeo na Vimbldonu, jer nije morao samo da pobedi protivnika, već i da pervaziće publiku koja je uvek navijala protiv njega. Setite se svi koliko je puta stavio ruku na uvo da bi čuo reakciju publike nakon dobrog poteza. I na kraju bi uvek uspeo da prevede na svoju stranu bar deo onih koji ga nisu podržavali. I to je podjednako važan segment meča kao i sama igra.

Verujemo da će Novak biti bolji na US Openu, nego u Sinsinatiju, mada dosadašnje Covid iskustvo pokazuje suprotno. Tako su sve domaće ekipe u nemačkoj ligi prošle lošije od utakmica pre Covid-19, sa stopom pobeda koja je pala za 33%. Pored toga, domaći timovi postigli su manje golova nego na punim stadionima, izveli manje šuteva, izvodili manje kornera i pokušavali manje centaršuteva i driblinga.

Očekuje se u da će u poslovnom smislu klubovi imati problem u tek otpočeloj sezoni, posebno kada je reč o prihodima od utakmica.Naravno, najbogatiji će proći najteže, jer ko može da nadoknadi prisustvo od oko 100.000 gledalaca na Nou Kampu, stadionu Barselone.

Ako se tome doda kupovina dresova i ostale opreme u klupskim prodavnicama, onda lako dolazimo do milionskih suma. Mnogi se nadaju barem delimičnom prisustvu gledalaca, iako je malo verovatno da će se to zaista dogoditi, jer čak i kada razni krizni štabovi kažu da će nešto biti moguće, sve postane nemoguće već sledećeg dana. Prosto je neverovatno da nema harmonizacije po pitanju epidemioloških mera u sportu, već da svaki sport i svaka zemlja imaju svoje mere.

U Nemačkoj su navijači pozvani da stave svoje kartonske figure na stadion. Slične vesti smo mogli da pročitamo i u Kini, Singapuru, SAD, počevši od kartonskih slika do ekrana. Da li je zaista i sport moguće održati „online“, nije jasno, ali pandemija je naterala televiziju da se prilagodi i primeni razne inovacije ne bi li bila interesantnija. Skaj Sports je uveo dodatne kamere tako da sada pokriva sve, uključujući i bacanje novčića i razgovore nakon bacanja sa dva kapetana.

Pored toga, postavljena je i vazdušna kamera koja emituje jedinstvene uglove sa tribina koji ranije nisu postojali. Postavljen je i šator u delu ispred svlačionice za razgovore sa igračima pre, posle i tokom mečeva.

I tako je Skaj kanal prenošenjem Premijer lige zabeležilo porast od 30% gledanosti, dok je odsustvo publike na stadionu u Španiji izazvalo prekomerno interesovanje na Internetu i utrostručilo gledaoce na mečevima u kojima su učestvovali Barselona ili Real Madrid.

Ukupan broj komentara i gledanost je porasla pet puta. Očigledno da prenosi mogu delimično da spasu sport, ali sigurno je da bez gledalaca stvari neće biti iste. Što kaže prijateljicin tata: „Zašto da ustajem i gledam kasne noćne mečeve kada nema baš ni jednog gledaoca, jer uspeh i uzbuđenje zahtevaju puno gledalište“.

(Za Telegraf piše Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA