≫ 

Beograđani, stena je spremna, počinje slobodno penjanje na Košutnjaku

Trenutno u Srbiji ima oko 160 registrovanih takmičara u penjaju u koji se takmiče u redovnom nacionalnom prvenstvu i 14 oficijalnih klubova.

  • 1
JAVNI CAS PENJANJA NA VESTACKOJ STENI Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je danas javnom času sportskog penjanja na novootvorenoj veštackoj steni na Košutnjaku.

Nova veštačka stena sadrži takmičarski zid, brzinski zid, koji je sertifikovan za brzinsko penjanje i registrovan je u naredne četiri godine za registraciju svetskih rekorda na visini od 15 metara, a taj zid je jedan od 11 sertifikovanih u svetu.

Od danas stena od 17 metara i border visok pet metara je sastavni deo ponude Zavoda za sport i sportsku medicinu, a tokom celog novembra svi zainteresovani građani će moći besplatno da je isprobaju.

Veštačka stena Košutnjal Foto: Republički zavod za sport

Udovičić kaže da se na ovaj način daje dodatna vrednost srpskom sportu, Zavodu za sport i medicinu sporta, a daje se i mogućnost da naši sportski penjači imaju najbolje svetske uslove za treniranje u Beogradu.

Ističe da sa ponosom danas možemo da kažemo da je Srbija svet i svet je Srbija jer je Beograd dobio jednu od 11 sertifikovanih staza za svetske rekorde.

- Znači Beograd i još 10 gradova širom sveta su sertifikovani za svetske rekorde naredne četiri godine za visine 15 metara i time pokazujemo kolika nam je namera i cilj da organiuzujemo velika međunarodna takmičenja, kolika nam je namera da omogućimo našim sportistima da se pripremaju u svojoj zemlji, da strani sportisti i turisti dođu u Srbiju i spremaju se na našim stenama -, navodi Udovičić.

Dodaje da se time pokazuje i namera da se Zavodu za sport i sportsku medicinu da dodatna vrednost i omogući mu se da ima novi sadržaj i novu mogućnost prvenstveno za sve rekreativce, odnosno za sve sugrađane koji žele da se oprobaju kako fizički, tako i mentalno.

JAVNI CAS PENJANJA NA VESTACKOJ STENI Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Udovičić kaže i da se planira i stena za sportsko penjanje koja će biti stavljena i za unutrašnje uslove, odnosno za određene vremenske prilike.

- Time zaokružujemo potpuno sagledavanje potreba sportskog penjanja gde želimo da pored sportskog penjanja motivišemo da se ljudi bave i alpinizmom, ali i da drugi sportisti kroz ovakav vid rekreacije steknu i nove veštine i možda drugačiju pripremu - kaže ministar.

Udovičić očekuje da se sa tom stenom zaokruži sledeće godine kompleks na Košutnjaku i to završetkom multifunkcionalne dvorane u kojoj će sedam sportova dobiti svoju nacionalnu kuću.

Niški alpinista Slobodan Gejo istakao je da je stena izuzetan doprinos za sportsko penjanje Srbije jer, kako kaže, pre 30 godina on i još nekoliko "čudaka" su krenuli u inicijativu da donesu taj sport u našu zemlju.

- Radili smo to do sada samo na prirodnim stenama, nažalost, samo vikendom. Došlo je vreme da entuzijazmom izgradimo imitacije stena kojima smo podigli to sportsko penjanje na određeni nivo koji prati Evropu i svet- , navodi.

Kako kaže, stena na Košutnjaku je prva stena tog tipa koja ispunjava sve uslove veštačkih stena na svetu po tehničkim propozicijama

Navodi da su se već kandidovali za evropski kup sledeće godine i nada se da ćemo za to dobiti podršku, kao i za razvijanej tog sporta i to tako što će privući najmlađe naraštaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iva

    15. novembar 2020 | 22:01

    Stena je bila zavrsena u maju, a otvara se sada, u novembru, kada je suvise hladno za penjanje napolju. Zasto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA