≫ 

Šta nas sve čeka od sporta u 2021. godini? Olimpijske igre, EURO, Evropska prvenstva u odbojci...

Čeka nas vrela sportska godina

  • 0
Korona virus Foto: Tanjug/AP

Prethodna godina bila je prilično specifična. Sportski kalendari su se menjali bukvalno iz dana u dan, a sve je diktirala pandemija virusa korona. Svi se polako spremaju za ulazak u novu godinu, uz nadu da će ovoga puta dosta manje vremena biti odvajano na planiranje rasporeda.

Mi smo rešili da vam olakšamo posao, pa smo „na gomilu“ skupili sve sportske događaje koji nas čekaju tokom predstojeće 2021. godine, sa detaljnim terminima i mogućnošću pomeranja.

JANUAR

kraj decembra 2020 – 6. januar – Turneja Četiri skakaonice

14 – 31. januar – Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce

18 – 24. januar – Drugi „babl“ ABA 2 lige u Banjaluci

Početak januara tradicionalno je rezervisan za završnicu turneje Četiri skakonice. Već prvog dana nove godine očekuju nas skokovi u Garmiš-Partenkirhenu, dok dva dana kasnije ski-skakači prelaze u Insbruk. Veliko finale, kada ćemo saznati ko odnosi Zlatnog orla uslediće na Badnje veče u Bišofshofenu, 6. januara.

To neće biti jedini veliki svetski sportski događaj ovog januara. U Egiptu će se u drugoj polovini meseca boriti za titulu svetskog prvaka u rukometu. Nadmetanje počinje 14. januara, a nažalost, Srbiju nećemo moći da pratimo na ovoj smotri, pošto nije izborila učešće. Titulu će braniti selekcija Danske.

Ono što će ljubiteljima košarke biti zanimljivo jeste drugi „babl“ ABA 2 lige u Banajluci, gde će navijači iz Srbije moći da navijaju za tri srpska tima – Slobodu iz Užica i Zlatibor, koji su trenutno na skoru 3-1, kao i Mladost iz Zemuna koja je polovična sa skorom 2-2.

FEBRUAR

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

7. februar – Super Boul

8 – 21. februar – Australijan Open

sredina februara – Kup Radivoja Koraća

tokom februara – treći balon ABA 2 lige

Početak februara je sa pravom upisan u beleške svih ljubitelja američkog fudbala, pošto će tada uslediti „šlag na tortu“ i čuveni Superboul, inače 55. po redu. On će se ovoga puta održati u Tampi, na Floridi, a vrlo verovatno će biti određenih ograničenja u pogledu prisustva publike. Dobro je poznato da je Superboul marketinški najpropraćeniji sportski događaj u SAD-u, a i šire, pa je zabava zagarantovana. Veliko finale je planirano za 7. februar.

A već sutradan kreće, po mnogo tome specifični Australijan Open, koji će ove godine po prvi put biti održan u februaru. Pre samog turnira, igrači će morati u karantin, a kvalifikacije će biti održane u Dohi sredinom januara, kako bi se obezbedilo da teniseri provedu adekvatan broj dana u izolaciji u Melburnu. Titulu brani naš Novak Đoković.

Košarka neće izostati, te će se igrati tradicionalni Kup Radivoja Koraća, videćemo da li će to biti u Nišu ili nekom drugom gradu, dok će se tada odigrati i treći „babl“ ABA 2 lige, a domaćin ovog turnira takođe još nije određen.

MART

KK Crvena zvezda, KK Panatinaikos Foto: MN Press

tokom marta – završnica regularnog dela sezone ABA 2 lige, plej-of

23 – 31. mart – četvrtfinale Evrokupa

Mart će, po svemu sudeći, biti rezervisan za košarkaška zbivanja. Pre svega će akcenat biti stavljen na regionalnu košarku, gde će se igrati poslednjih nekoliko u rundi u ABA ligi, kao i poslednji „babl“ ABA 2 lige, gde će biti odlučeno ko ide u plej-of.

Kraj marta tradicionalno donosi četvrtfinale Evrokupa, koje se prethodne sezone nije odigralo zbog pandemije virusa korona. Navijači Partizana su tada čekali duel sa Uniksom, koji se na kraju nije ni desio. Pokušaće crno-beli da se tog mesta domognu i ove sezone i da prođu dalje u konkurenciji Metropolitansa, Trenta i Lokomotive Kubanj, a tu bismo mogli da vidimo i još neke timove iz ABA lige, poput Cedevita Olimpije, Mornara i Budućnosti.

APRIL

KK KRKA - PARTIZAN Aba liga Foto: Aba-liga.com/Krka/Drago Perko

početak aprila – kraj regularnog dela sezone u Evroligi

6 – 14. april – polufinale Evrokupa

17. april – 3. maj – Svetsko prvenstvo u snukeru

27. april - 5. maj – finale Evrokupa

kraj aprila – plej-of ABA lige

Prva polovina aprila proteći će u znaku završnice evropskih klupskih košarkaških takmičenja. Oko 9. aprila biće odigrano poslednje kolo u Evroligi, kada će Crvena zvezda gostovati berlinskoj Albi, a baš u to vreme između 6. i 14. aprila je na programu polufinale Evrokupa. Krajem meseca sledi i veliko finale, pošto će se 27. aprila i 30. aprila, te eventualno 5. maja odlučivati o tome ko će „pokupiti“ titulu u drugom po kvalitetu takmičenju.

Istovremeno nas krajem aprila čeka rasplet u ABA ligi. Sezona je, barem za sada, nikad zanimljivija i prava je zagonetka ko bi mogao da se nađe u samoj završnici. Za nju trenutno konkurišu Mega Soccerbet, Crvena zvezda, Mornar, Igokea, Budućnost, Cedevita Olimpija, a nikako se ne sme otpisati ni ekipa Partizana. Podsetimo, četiri mesta su na stolu.

Za ljubitelje snukera, april će biti izuzetno poseban, pošto će se u Šefildu održati Svetsko prvenstvo. Titulu, naravno, brani čuveni Roni O’Saliven, koji je ove godine savladao Kajrena Vilsona u finalu rezultatom 18:8.

MAJ

Rafael Nadal, Rolan Garos 2020 Foto: Tanjug/AP

čitav maj – Košarkaška Superliga Srbije

čitav maj – završnica sezone u ligama „petice“ i Linglong Superligi, finale Kupa Srbije

15. maj – FA kup, finale

23. maj – 6. jun – Rolan Garos

26. maj – Finale Lige Evrope

28 – 30. maj – Fajnal for Evrolige

29. maj – Finale Lige šampiona

Maj je, može se slobodno reći, izuzetno bogat sportskim dešavanjima. Krenimo od domaćeg tla, gde će se igrati plej-of u Košarkaškoj Superligi Srbije. Format je drugačiji nego prethodnih godina, pa će se uz pet timova iz ABA lige boriti i tri najbolja iz Košarkaške lige Srbije, gde trenutno najveću šansu za to imaju ekipe Mladosti iz Zemuna, Vojvodine, Zlatibora i užičke Slobode.

Za ljubitelje košarke tu je i Fajnal for Evrolige, koji će se održati u Lankses Areni u Kelnu od 28. do 30. maja, a istog vikenda nas očekuje i finale Lige šampiona u fudbalu, tačnije 29. maja, koje će se oditrati na stadionu „Ataturk“ u Istanbulu. Sa druge strane, tri dana ranije na Stadionu „Miejski“ u Gdanjsku biće odigrano finale ovogodišnjeg izdanja Lige Evrope.

Ljubitelji tenisa će moći da uživaju u završnici svih većih fudbalskih liga, pa i našeg domaćeg šampionata. Tu su i finalni okršaji u domaćem Kupu Srbije, FA kupu, Kupu Nemačke... Dakle, mnogo fudbala pre nego što se ode na zasluženu letnju pauzu, koja će ove godine biti kraća za mnoge fudbalere.

I naravno, tu imamo i malo tenisa, pošto ćemo, ako sve bude po planu, krajem maja i početkom juna uživati u drugom Gren slemu u sezoni – Rolan Garosu. Početak je planiran za 23. maj, moguća su pomeranja, ali je izvesno da će ovoga puta biti publike, doduše u ograničenom broju.

JUN

Kristijano Ronaldo, Beograd Foto: MN Press

11. jun – 11. jul – EURO 2020

11. jun – 11. jul – Kopa Amerika

12 – 13. jun – 24 sata Le Mana

čitav jun – plej-of NBA lige

jun – jul – Afrički Kup nacija

26. jun – 18. jul – Tur de Frans

28. jun – 11. jul – Vimbldon

29. jun – 4. jul – FIBA Olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu

Jun je pravo zagrevanje za ono što nas čeka u drugoj polovini jula i u avgustu. Krećemo sa Evropskim prvenstvom u fudbalu, na kojem naša reprezentacija nažalost ni ovoga puta neće zaigrati, a paralelno ćemo uživati u „kotrljanju lopte“ u Južnoj Americi gde će se istovremeno igrati Kopa Amerika, te u Africi, gde će se odigrati Kup Afričkih nacija.

Za ljubitelje košarke tu je uživanje uz plej-of NBA lige, koji će ovoga puta trajati nešto duže nego inače, pa će delom zakačiti FIBA Olimpijski kvalifikacioni turnir, gde će naši momci pokušati da izbore kartu za Tokio. Poznato je da će se turnir igrati u našem glavnom gradu između 29. juna i 4. jula.

Ljubitelji auto-trka će sigurno uživati uz čuvena 24 sata Le Mana između 12. i 13. juna, dok će oni koji vole biciklizam čekati početak Tur de Fransa 26. juna. Ovoga puta kreće se iz Bretanje, tačnije iz Bresta, odakle će se biciklisti prvo zaputiti ka Alpima, a potom i Pirinejima. Završnica je naravno na Jelisejskim poljima u Parizu.

I za kraj, tu je Vimbldon, koji će početi 28. juna nakon godinu dana pauze. Ove sezone najveći turnir u svetu tenisa nije održan zbog dobro poznate situacije, ali su organizatori odlučni da se on naredne sezone održi „po svaku cenu“.

JUL

Džerard Batler Foto: Tanjug/AP

23. jul – 8. avgust – Olimpijske igre u Tokiju

Apsolutno centralni svetski sportski događaj 2021. godine biće odigravanje Olimpijskih igra u Tokiju. One su po prvi put u istoriji odložene zbog situacije izazvane pandemijom, bilo je dosta glasina da li će se one održati i naredne godine, jer narod Japana nije bio voljan da ugosti toliki broj ljudi u doba velike pošasti, ali je na kraju pronađen kompromis, pa ćemo gledati najbolje svetske sportiste u svim olimpijskim disciplinama na jednom mestu i nadati se još boljem skoru nego na prethodnim igrama u Rio de Žaneiru, kada smo osvojili dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje. Svečano otvaranje igara uslediće 23. jula, dok je zatvaranje 8. avgusta.

AVGUST

8 – 19. avgust – Letnja Univerzijada

24. avgust – 5. septembar – Paraolimpijske igre

30. avgust – 12. septembar – US Open

tokom avgusta – UEFA Superkup

avgust – septembar – početak sezone u Linglong Superligi, Premijer ligi, Primeri i ostalim fudbalskim ligama

Tek pošto se završe Olimpijske igre uslediće letnja Univerzijada u kineskom Čengduu, a već krajem meseca nas u Tokiju očekuje smotra paraolimpijaca, gde je naša zemlja u Riju takođe imala zapažen učinak.

Za ljubitelje tenisa tu je početak US Opena kao i nekoliko turnira na tvrdoj podlozi širom Severne Amerike, dok će se ljubitelji fudbala usresrediti na početak nove sezone širom starog konitnenta. Početak je zakazan za domaći šampionat, kao i Premijer ligu, Primeru i neke druge fudbalske lige. Tokom avgusta će se odigrati UEFA Superkup između pobednika Lige šampiona i Lige Evrope, a domaćin će biti Belfast u Severnoj Irskoj, koji je pobedio u konkurenciji Minska, Helsinkija i Harkova.

SEPTEMBAR

FK Crvena zvezda - FK Metalac Foto: MN Press

tokom septembra – početak grupne faze Lige šampiona, Lige Evrope i UEFA Konferencijske lige

okvirno u septembru – Evropsko prvenstvo u odbojci za žene i muškarce

U septembru ćemo najviše pažnje usmeriti ka početku grupne faze Lige Evrope i Lige šampiona, ali i novog takmičenja – UEFA Konferencijske lige u čijim kvalifikacijama će učestvovati naše ekipe koje ove sezone završe od drugog do četvrtog mesta u prvenstvu.

Takođe, čekamo zvaničan datum za Evropska prvenstva u odbojci za muškarce i žene. Srbija brani titulu i na jednom i na drugom turniru, a u ženskom delu će biti i domaćin zajedno sa Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom.

OKTOBAR

početak oktobra – start sezona u ABA, ABA 2 ligi, KLS-u, Evroligi i Evrokupu

Oktobar neće imati neki „krucijalan“ sportski događaj, ali će oni koji vole košarku moći da uživaju u početku sezone u svim većim takmičenjima, počevši od Košarkaške lige Srbije, preko ABA i ABA 2 lige, pa do Evrolige i Evorkupa. Početak sezone u NBA ligi će verovatno kasniti, s obzirom na nešto kasniji završetak tekuće.

NOVEMBAR

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

14 – 21. novembar – ATP završni turnir u Torinu

Novembar nam donosi završnicu ATP sezone, koja će se za razliku od prethodnih, odigrati u Torinu. London neće biti domaćin najboljim teniserima sveta, a nadaćemo se da ćemo tamo po običaju gledati našeg Novaka Đokovića i uzdati se da će mu se priključiti još neko od naših tenisera.

DECEMBAR

2 – 19. decembar – Svetsko prvenstvo u rukometu za žene

kraj decembra – početak turneje Četiri skakonice

Godinu smo otvorili, pa tako i zatvaramo rukometom i ski-skokovima. Početkom decembra, tačnije od 2. do 19. decembra, planirano je odigravanje Svetskog prvenstva u rukometu za žene u Španiji, a završni dani 2021. godine doneće novo uživanje u turneji Četiri skakonice u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu.

Video: Za ovu devojku trčanje je na prvom mestu, iako je smatraju najseksi sportistkinjom sveta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA