Kineskom plivaču ukinuta osmogodišnja suspenzija: Da li stiže pravda za sportiste sa Istoka?

Nova kolumna Dr Nenada Dikića donosi nam novu zanimljivu priču o dopingu

  • 0
South Korea Swimming Worlds Foto: Tanjug/Ap

Ne tako davno napisao sam da je slučaj Sun Janga, trostrukog olimpijskog šampiona, više od doping slučaja.

Isplivao je na videlo podređen položaj plivača u odnosu na sudije CAS-a. Tada mi se činilo sa suđenje deluje groteskno za okruglim stolom gde sedi 11 predstavnika pravde i jedan Kinez sa svojim prevodiocem.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Prva stvar koja se nametala je jezik, pravo, običaji, atmosfera. Sve je bilo anglosaksonsko. Prosto je bilo neverovatno da u CAS-u nema predstavnika iz Azije, Rusije, Afrike, Južne Amerike pored toliko sportista koje te zemlje imaju. Čini se da je bilo primerenije da je sem anglosaksonskih advokata, sudije i članova WADA bio bar jedan Azijat i da Sun Jang nije bio ravnopravan u borbi za svoja prava na engleskom jeziku.

I desilo se ovih dana - najviši sud Švajcarske ukinuo je osmogodišnju kaznu Sun Jangu i poslao slučaj nazad na Arbitražni sud u Lozani (CAS) zato što je utvrđeno da je Italijanski sudija u CAS-u, inače bivši italijanski ministar inostranih poslova, Franko Fratini, ismejavao majku plivača i kritikovao okrutnost nad životinjama u Kini, tako da je nedvosmisleno pokazao stav protiv Kineza, a samim tim i Janga.

Odluka Švajcarskog suda je pre svega dobra jer je pokazala da sportisti nisu ravnopravni.

Mnogo puta su to osetili i naši sportisti. Svejedno da li su u pitanju Filip Radojević ili Biljana Topić, pravda nije bila zadovoljena.

Filip je dobio dvogodišnju kaznu zbog doping pozitivnog rezultata na pseudoefedrin, koji je uzeo greškom doktora koji mu je prepisao lek Defrinol. Iako se žalio CAS-u, sud je neumoljivo potvrdio kaznu. Još uvek se sećan sarkazma švajcarskog sudije koji nije želeo da vidi okolnosti pod kojim se prekršaj dogodio i potvrdio kaznu, iako je najveći broj sportista kažnjen od javne opomene do 6 meseci.

South Korea Swimming Worlds Foto: Tanjug/Ap

S druge strane Biljana Topić se tokom cele karijere takmičila protiv Ane Pjatik koja je bila dva puta doping pozitivna i umesto da bude kažnjena od 2007. do 2016. godine, odnosno doživotno, kažnjena samo na jedan dan 31. avgusta 2007. godine i od 2013. do 2016. godine.

Odluka je utoliko čudna jer nikada pre slična nije izrečena, a činjenica da je bio samo jedan sudija iz Danske otvara sumnju u eventualnu korupciju. I o tome sam pisao, a počinjena nepravda me je naterala da napravim repliku medalje sa svetskog prvenstva u Berlinu i uručim je Biljani.

A šta da kažemo o pritisku koji trpi Novak Đoković svo vreme igranja. Poslednja šokantna vest objavljena je u svim svetskim medijima: „Svetski broj jedan Novak Đoković senzacionalno je diskvalifikovan u četvrtom kolu Otvorenog prvenstva SAD u nedelju nakon što je udario linijskog sudiju loptom nakon poena tokom prvog seta meča protiv Španca Pabla Karena Buste“

Ostaje dilema da li bi i Federer ili Nadal bili kažnjeni na isti način ili je pritisak američkih medija koju su Novaka svrstali u idiota godine (https://deadspin.com/2020-idiot-of-the-year-the-void-beckons-with-novak-djo-1845946464) samo slika ambijenta u kome se odvijao US open i ostala takmičenja ITF-a.

Sve ovo pokazuje da sportisti nisu ravnopravni i da su neki ravnopravniji od drugih. Setimo se priče o Kris Frumu biciklisti koji je zbog astme koristio pumpicu za salbutamol, ali znatno iznad praga koji je propisala Svetska antidoping agencija (WADA), i naravno nije kažnjen.

Tada je štampa pisala o različitom tretmanu sportista. I zaista kad pogledamo samo ovih nekoliko slučajeva vidimo da sportisti nekih zemalja moraju da urade mnogo više da bi pobedili, da budu čvrsti i koncentrisani do kraja jer u finalnu nemaju pomoć ili podršku koju neki sportisti zapadnih zemalja imaju. Možda najbolje da završim jednom od Novakovih izjava na ovu temu: „Prestao sam previše da razmišljam o tome šta se može dogoditi i oslanjam se na svoju fizičku i mentalnu snagu da bih u pravo vreme zadao prave udarce.“

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA