Popeli su se na najviši dimnjak u Evropi: Oni su ostali bez daha od lepote, a mi od straha

Uspon na vrh dimnjaka bio je sačinjen iz 13 segmenata, a Domen i Janja su posle skoro pola dana dosegli do neverovatnih 360 metara i "krova Evrope"

  • 0

Dvoje slovenačkih alpinista dugogodišnji san o usponu na najviši dimnjak u Evropi ostvarili su u oktobru prošle godine.

Janja Garnbret i Domen Škofic jedni su od najboljih penjača na svetu, ali doskora se nisu uhvatili u koštac s usponom ove veličine.

Dok su stajali s opremom na dnu dimnjaka, iznad njih nalazio se uspon sastavljen od 13 segmenata sačinjenim od različitih vrsta držača označenih bojama od kojih svaki nosi novi izazov. U tom trenutku nisu bili svesni da će upravo na ovom usponu probiti sve penjačke granice.

Već na drugom segmentu Janja je imala poteškoće, a to je bilo privići se na osećaj pada. Čak četiri pada dogodila su se u samo jednom segmentu uspona, ali sve je to tačno onako kako su planirali postavljači ruta Simon Margon i Kaća Vidmar koji su izazove odredili već na početku staze kako bi se par naviknuo.

Drugi najteži deo u celom usponu, nazvan "Plave leće", ocenjen je ocenom 8b, jednom od najviših i najtežih kategorija u alpinizmu.

- Bilo je smešno, jer sam to prešla kao da nije teško - istakla je Garnbretova.

Njen partner, Domen, ipak na tom delu, malo posle polovine uspona, imao je mnogo poteškoća. Nekoliko puta mu je noga proklizala, a i bivao je iscrpljen. Iako se magla raščistila, vrh kao da nije postojao, bio je utisak Škofica.

Oboje su vodili i bitku s vremenom, pošto su u uspon krenuli u cik zore, a plašili su se da do vrha neće dosegnuti zbog mraka.

Domen i Janja su od početka znali da će u završnici rute biti segment "Black turtles", na papiru najteži deo uspona, rangiran kao 8b+.

Janja je bez problema uspela da premosti ovaj segment i dođe do vrha dok je Domen po drugi put pao. Nedugo zatim, do vrha je stigao i Domen, pa je slavlje moglo da počne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA