≫ 

Nestvarni Tom Brejdi je pravi gospodar prstenova: Tampa Bej šampion posle 18 godina!

Legendarni kvoterbek predvodio Bakanirse do trijumfa u 55. Superboulu nad Kanzas Sitijem - 31:9

  • 8
Superboul 55 Foto: Tanjug/AP

Godine prolaze, ali američki fudbal ostaje njegov. Tom Brejdi je još jednim majstorskim izdanjem i osvajanjem sedmog šampionskog prstena potvrdio da je jedan od ne samo najvećih u istoriji ove igre već verovatno i kompletnog američkog profesionalnog sporta.

Posle šest titula i dve decenije radosti u Nju Inglendu gde je stekao status legende, 43-godišnji kvoterbek uspeo je da podari trofej "Vinsa Lombardija" i navijačima Tampa Bej Bakanirsa, prvi posle 18 godina i ere Džona Grudena i to u prvoj sezoni na čelu ovog tima.

Bukvalno sve što je tim Brusa Arijansa uradio ove godine na terenu došlo je zahvaljujući velikom Tomu koji je maestralno predvodio Pirate do trijumfa nad šampionom Kanzas Sitijem u 55. Superboulu od 31:9.

Tom je i vođa i kvoterbek i trener, ma sve na terenu, njega svi slušaju i sa njim se svi na kraju raduju. I tako je godinama...

Prvo poluvreme iz snova u kom je mlada i sjajna odbrana Tampe uništila svaki napor Patrika Mahomsa da donese poene svom timu, obeležio je napadački rafal starih asova. Brejdi - Gronkovski - Antonio Braun, trio koji je dominirao i u Bostonu, pobrinuo se sa tri tačdauna da Baksi steknu veliku prednost od 21:6 posle prvih 30 minuta koju nisu ni ispustili.

Pride je Brejdi uspeo i da u svom desetom nastupu u Superboulu zabeleži tačdaun u prvoj četvrtini i tako po ko zna koji put ispiše istoriju američkog fudbala.

Sve su zaustavili defanzivci Tampa Beja na ovom meču. Ne samo Patrika Mahomsa, već i Semija Votkinsa i Trevisa Kelsija koji su bili prosto nevidljivi i nemoćni da uhvate neku loptu i tako uliju potrebno samopouzdanje timu Endija Rida.

U svim parametrima šampionski tim Endija Rida je prosto bio uništen, a dva fildgola Batkera u svakoj od četvrtina bili su pokazatelj nemoći Poglavica. Grešili su Čifsi na obe strane terena i u odbrani i u napadu, napravili su i veliki broj glupih kazni i prekršaja, a Brejdi je sjajno pronašao dva puta Gronkovskog i jednom Brauna u finišu poluvremena za velikih 15 poena razlike na pauzi.

Superboul 55 Foto: Tanjug/AP

Izgledalo je da se Kanzas budi početkom treće četvrtine kada je Batker pogodio treći fild-gol za 9:21, ali je onda usledio novi talas maestralnih napada Tampe. Brejdi je ponovo pgodio Gronkovskog za dobru jardažu, a potom Leni Fornet uneo loptu trčanjem u end-zonu za velikih 28:9.

Utakmica je definitivno odlučena sredinom 3. deonice kada je Mahoms prvo sekovan, zatim je i bacio intersepšn (prvi na utakmici), a iz sledećeg napada Tampa je poentirala fild-golom Sakapa od blizu 50 jardi.

Svaku nadu Čifsa ugasio je i neuspešni pokušaj hvatanja Vilijamsa na 4. daunu u end-zoni početkom poslednje četvrtine, što je Tampa iskoristila da trčanjem potroši veći deo vremena i privede utakmicu mirno kraju. Bakanirsi su ovom pobedom ujedno postali i prvi tim u istoriji NFL-a koji je osvojio Superboul na svom terenu kao domaćin.

Superboul 55 Foto: Tanjug/AP

Naravno, sve zahvaljujući najvećem ikada, pravom gospodaru prstenova Tomu Brejdiju, iako treba spomenuti i doprinos Roba Gronkovskog i trkača Lenija Forenta po mnogima MVP-ja ovog finala.

Tok Superboula 55: 

4/4

- Brzo se Mahoms vratio na terren, ali igrači Kanzasa nisu uspeli da stignu do počasnog tačdauna. Odlična odbrana Tampe je presekla dodavanje u svojoj end-zoni na minut i po do kraja. Baksi kreću u novi napad, a kako Kanzas nema više tajmauta utakmica je završena. Tom Brejdi je osvojio sedmu šampionsku titulu NFL.

- Novi neuspešan napad Kanzasa, lopta je ponovo u posedu Toma Brejdija i Tampa Beja koji kreću u novi napad sa svoje polovine na malo manje od četiri minuta.

- U toku je prekid finala jer je jedan navijač-egzibicionista uleteo u teren. Još 5 minuta i 3 sekunde do kraja.

- Zaustavljen je ovaj drajv Tampe, ali su Baksi potrošili trčanjem dobar deo vremena i dodatno otežali posao Kanzasu. Još osam minuta do kraja utakmice, i dalje je velikih 22 razlike za Tampu i deluje da je ova utakmica odlučena.

- Ušli smo u poslednju četvrtinu, da vidimo ima li Kanzas snage za preokret i čudo... Čifsi nastavljaju napad na 30 jardi od gola protivnika. Kakva akcija, na 4. daunu u red zoni Čifsi su odigrali akciju za tačdaun, nesrećni Mahoms izbegao nekoliko sekova i bacio nestvaran pas koji njegov saigrač Vilijams nije uhvatio. Šteta za Kanzas koji je izgubio posed pa se Tom Brejdi vraća na teren na 13:32 do kraja utakmice.

3/4

- Još jedan solidan napad Tampe, mogli su i do tačdauna, ali je sneper loše izbacio loptu za Brejdija koji ju je nekako sustigao i sačuvao. Na kraju je Sakap pogodio težak fild-gol sa oko 50 jardi i uvećao prednost na 22 poena razlike - 31:9. Još dva i po minuta do kraja treće četvrtine.

- Horor noć za Patrika Mahomsa. Prvo je sekovan, pa je bacio intersepšn, i to prvi na meču pa je Tampa dobila posed nad loptom. Katastrofa za aktuelne šampione, a Tom Brejdi kreće u novi napad na 6 minuta i 20 sekundi pre kraja 3/4.

- Nastavlja se Brejdijeva dominacija na svom terenu. Još jedna strašna akcija sa Gronkovskim, pa nošenje Forneta od 25 jardi za veliku prednost od 28:9 na sedam i po minuta pre kraja treće četvrtine. Kanzas deluje razvaljeno u ovim trenucima...

- Krenulo je drugo poluvreme, Patrik Mahoms izlazi na teren i kreće sa linije od 21 jarda od svog gola. Još jedan pokušaj Čifsa koji nije doneo tačdaun. Ponovo je odbrana Tampe bila odlična, pa su se Čifsi zadovoljili fild-golom Batkera za 21:9 posle 4 i po minuta igre u trećoj četvrtini.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

Izvanredno izdanje Tampe i bleda partija šampiona Kanzas Sitija. Tom Brejdi je potpuno zasenio Patrika Mahomsa koji će imati prvi napad u drugom poluveremenu i šansu da vrati Poglavice u život.

Vreme je sada i za čuveni šou u poluvremenu i nastup kanadske zvezde Vikenda u koji je uloženo 7 miliona dolara. Uživajte, pa se čujemo za 20-ak minuta.

2/4

- Šta je 61 sekunda za velikog Toma Brejdija? Sjajan pas za Majka Evansa koji je ometen prilikom hvatanja pa je Tampa na 20-ak jardi od end-zone Kanzasa. Ako ovde poentiraju, Mahoms će biti u velikom problemu... I evo ga! Antonio Braun hvatanje za 21:6 i veliku prednost Bakanirsa na poluvremenu.

- Konačno se probudio Mahoms u finišu prvog dela. Nekoliko dobrih akcija, pasova i trčanja, i eto Kanzasa nadomak gola Tampe. Čifsi su u crvenoj zoni, a vreme je za TV tajm-aut na dva minuta do kraja prvog poluvremena. Ipak, ništa od tačdauna, oterali su Mahomsa od gola, a Batker je pogodio fild-gol za 14:6 na 61 sekundu do kraja prvog poluvremena.

- Još jedan solidan napad Tampe, mada je i faul igrača Kanzasa sprečio prvi intersepšn na meču. Potom i velika glupost igrača Kanzasa koji je napravio ofsajd i omogućio Tampi novi prvi daun u crvenoj zoni. Naravno, Brejdi za Gronkovskog, sjajan pas i 14. tačdaun za legendarnog Gronka u Superboulu. Tampa vodi sa 14:3 na 6 minuta pre kraja prvog poluvremena.

- Ponovo se Mahoms nije proslavio, brzo je Kanzas morao da ispuca loptu jer Kelsi nije uhvatio pas pa je Tampa krenula sa 38 jardi. Loše igra Mahoms u prvom poluvremenu, jedina uteha fanovima Čifsa je što se zna da Patrik kasnije pali...

- Nije uspela Tampa da poentira iz situacije koja je izgledala kao izvesna. Dva puta su Čifsi zaustavili pokušaj Bakanirsa sa linije od jednog jarda i preživeli. Jedino što će Mahoms morati da pređe čitav teren u narednom napadu jer je lopta na jedan jard od njihove end-zone. Tampa je uložila čelendž, ali je on odbijen pa su izgubili i tajm-aut.

- Sjajno ide ovaj drajv Tampe, odlično su izbaslansirani u napadu, a posle kazne od 15 jardi zbog faula evo ih na polovini Čifsa. Deluje da Baksi gaze ka novom tačdaunu... Još jedan sjajan pas Brejdija za Evansa, i evo Tampe u crvenoj zoni za samo dva minuta.

- Kratko je trajao ovaj drajv Čifsa, morali su da ispucaju loptu već posle 10 sekundi igre u drugoj četvrtini pa se Tom Brejdi vraća na teren. Inače, Brejdi je u prvoj četvrtini zabeležio prvi tačdaun u karijeri u Superboulu u toj deonici igre. Tek iz 10. pokušaja!

1/4

- Uspeo je u završnici prve četvrtine Mahoms da pronađe Kelsija koji je bio nevidljiv u prvoj deonici. Dobro je počeo ovaj napad Kanzasa, ali je vreme za pauzu, pa će biti nastavljen u drugoj četvrtini.

- Uzvraća Tampa, sjajni napadi Bakanirsa i prodor Kamerona Brejta do linije od 25 jardi od gola Čifsa. Popušta polako odbrana Kanzasa u finišu prvog dela, a Tampa napreduje i igra sjajno. I evo ga! Proverena Superboul varijanta Brejdi - Gronkovski i tačdaun! Vodi Tampa sa 7:3 na 37 sekundi pre kraja prve četvrtine.

- Nekoliko dobrih akcija Kanzasa, koji je prvi na ovom meču prešao na polovinu protvnika. Prvo je Edvards doneo novi prvi daun, zatim i Mahoms tračanjem, pa je Kanzas završio napad na 30 jardi od gola Tampe. Pošto Hil nije uhvatio pas za tač-daun na trećem daunu, Harison Batker je pogodio fild-gol za 3:0 i vođstvo Čifsa, na pet minuta i 10 sekundi pre kraja prve četvrtine.

- Opet se Brejdi nije proslavio, sekovan je na trećem daunu pa je propao još jedan napad Tampe koja je ispucala loptu. Mahoms se vraća na teren, osam i po minuta pre kraja prve četvrtine.

- Dobre odbrane na startu meča i jedne i druge ekipe. Mahoms je u svom prvom drajvu najpre uzeo novih 10 jardi trčanjem, ali u sledećem pokušaju nisu uspeli, Voitkins i Hardmen nisu uhvatili loptu, pa su morali da ispucaju loptu. Brejdi se vraća na teren. Prošlo je tek 4 minuta igre u prvoj četvrtini.

- Počeo je Superboul 55, Tom Brejdi kreće u prvi napad sa svojih 23 jardi. Kratak prvi drajv za Bakanirse, nisu uspeli da pređu 10 jardi iz tri pokušaja pa će njihov panter Bredli Pinion ispucati loptu.

- Kanzas Siti je dobio bacanje novčića i priliku da bira. Trevis Kelsi je izabrao da u drugom poluvremenu imaju prvi napad pa će Čifsi ispucati loptu na startu Superboula 55. Vežite se, polećemo!

- Sve je spremno za početak Superboula 55, Džazmin Salivan je otpevala himnu i igrači prilaze centru na bacanje novčića. Videćemo ko prvi kreće u napad.

Najava utakmice:

Nema spavanja, vreme je za Superboul 55. Epicentar svetskog sporta ove noći je na Floridi u Tampi na čuvenom "Rejmond Džejms" stadionu gde se u velikom finalu NFL sezone od 00.30 časova za trofej bore Tampa Bej Bakanirsi i zvanični šampioni Kanzas Siti Čifsi.

Biće to obračun i dva velika asa ove igre, jednog od najvećih ikada Toma Brejdija, koji ima šest šampionskih prstenova, i Patrika Mahomsa, jednog od najplaćenijih sportista u SAD, koji pretenduje da postane ono što je Brejdi trenutno.

Takođe, taktički će se nadmudrivati i dva sjajna stručnjaka. Brus Arijans, koji maestralno vodi Bakanirse i sjajni Endi Rid koji je godinama jedan od najomiljenijih NFL trenera mnogih ljubitelja ove igre.

Patrik Mahoms, Superboul 55, Tampa Bej Patrik Mahoms; Foto: Tanjug/AP

Takođe, ovo je prvi put u istoriji da jedan tim - Tampa Bej - bude domaćin Superboula i učesnik velikog finala i videćemo hoće li Pirati iskoristiti ovu prednost da se domognu prve šampionske titule posle 18 godina kada su trijumfovali pod vođstvom Džona Grudena.

Na putu do velikog finala Tampa je pobedila Vašington (31:23), Nju Orelans (30:20) i Grin Bej (31:26) i to sva tri puta kao gost. Kanzas je na putu ka Superboulu slavio protiv Klivlenda (22:17) i Bafala (38:24).

Prema kladionicama prednost ima domaćin Tampa Bej, a kvota na keca je 1,64, dok je kvota na trijumf šampiona Kanzas Sitija negde oko 2,60.

Igrači su već na zagrevanju, a uoči finala već su se oglasili neki od najpoznatijih asova sporta i otkrili za koga navijaju noćas. Kevin De Brujne nema dilemu, njegov izbor je Brejdi.

Sva dešavanja iz Tampe ove noći pratite UŽIVO na portalu Telegraf.rs.

Video: Ona jedna od najlepših, on zvezda Superboula: Evo kako lepa bivša manekenka navija za svog dragog

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NN

    8. februar 2021 | 04:54

    Svaka cast Brady-u, covek je dokazao.... Chivsi nisu bili na svom nivou... I to je to..... jos jednom 👏👏👏

  • Respect

    8. februar 2021 | 04:36

    G.O.A.T.

  • teska srca priznajem

    8. februar 2021 | 04:22

    G . O . A . T . , naj bolji svih vremena (u svim sportovima) , Greatest Of All Time

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA