≫ 

MOK ne priznaje Lukašenka, Belorusija ne može na Olimpijske igre u Tokiju

Ova organizacija je u decembru prošle godine suspendovala i oca i sina uz obrazloženje da nisu zaštitili sportiste koji su učestvovali u protestima u toj zemlji

  • 11
Aleksandar Lukašenko, Alexander Lukashenko

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da ne priznaje Viktora Lukašenka, sina beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, za novog predsednika Olimpijskog komiteta te zemlje, što znači da Belorusija neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog leta.

U saopštenju se precizira da to što MOK ne priznaje Lukašenka za predsednika znači da na snazi ostaje izuzeće Belorusije iz svih aktovnosti te organizacije, uključujući Olimpijske igre.

Viktor Lukašenko izabran je krajem februara za predsednika Olimpijskog komiteta Belorusije, iako je MOK suspendovao i njega i njegovog oca i zabranio im učešće na Olimpijadi u Tokiju.

Aleksandar Lukašenko je bio na čelu nacionalnog Olimpijskog komiteta 23 godine, a njegov sin Viktor je do sada bio potpredsednik.

MOK je u decembru prošle godine suspendovao i oca i sina uz obrazloženje da nisu zaštitili sportiste koji su učestvovali u protestima u toj zemlji od diskriminacije.

Protesti u Belorusiji izbili su nakon predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je Lukašenko osovojio šesti mandat. Opozicija i zapadne zemlje tvrde da su izbori bili neregularni, dok zvanični Minsk to negira.

Video: Novak na znamenitostima Beograda u čast istorijskog uspeha

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raska

    9. mart 2021 | 07:11

    To je ta zapadna demokratija sada na cela "bajdenom"!More ....!

  • NekoKo

    9. mart 2021 | 04:06

    Važno je da su priznavali Adolfa Hitlera.

  • Milko

    9. mart 2021 | 00:52

    Medjunarodni olimpijski komitet ne priznaje predsednika jedne drzave i zbog toga ne dozvoljava sportistima te zemlje da ucestvuju na Olimpijadi?!?!? Zabrana mesanja sporta i politike je samo mrtvo slovo na papiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA