Doktori u Japanu pokrenuli kamapnju za otkazivanje OI: "Mnogo toga stavljamo na kocku, to je ludilo"

Podsetimo da je 80% stanovništva izjavilo da ne želi da se Igre održe na leto

  • 1
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 Foto: Tanjug/AP

Nešto manje od četiri meseca je preostalo do početka Olimpijskih igara u Tokiju, a iako iz Japana stižu poruke da će se one definitivno održati, mnogi to primaju sa velikim skepticizmom, tim pre što se preko 80% stanovnika ove zemlje izglasilo da ne bi volelo da se najveća sportska smotra održi ove godine u njihovom glavnom gradu.

Veliku kampanju za otkazivanje Olimpijskih igara sada su pokrenuli i doktori u ovoj državi, koji smatraju da bi to bio veliki rizik za zemlju u vreme pandemije koronavirusa. Jednostavno ne bi bilo moguće kontrolisati toliki broj ljudi.

- Najbolja odluka je da se Igre ne održe. Previše toga stavljamo na kocku. Mogućnost zaražavanja je ogromna. Japan je opasno mesto, uopšte nije bezbedno – rekla je Norio Sugija, jedan od najcenjenijih infektologa u Japanu iz bolnice u Jokohami.

Ona veruje da bi o održavanju Igara moglo da se razmišlja samo ukoliko bi se do tada vakcinisalo između 50 i 70 procenata stanovništva ove ostrvske zemlje, što je trenutno nerealno, jer je cepivo primilo manje od jedan odsto populacije. Ovim tempom teško da će do tada dogurati do 10%.

Broj preminulih u Japanu je oko 9.000, što je u odnosu na najpogođenije zemlje malo, ali su i pored toga jedni od lidera u Aziji. Prema projekciji, broj zaraženih će tek da raste, a pik epidemije biće za vreme Olimpijskih igara u Tokiju.

- Japan u ovom trenutku ne može da zaštiti svoje građane.Kako će onda to uspeti sa onima koji dođu iz inostranstva. Insistiranje na održavanju Olimpijskih igara u ovakvom trenutku je potpuno ludilo – dodao je advokat Taro Jamamoto, jedan od najpoznatijih u Japanu.

Video: Stojković: Ovo što smo prikazali u poslednje dve utakmice je dobar putokaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    30. mart 2021 | 16:33

    Zele da ih pomere zato sto nece biti publike a samjm tim ni para, nisu ni oni ludi ulozili su milijardu evra a nece dobiti ni centa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA