≫ 

Kako je najveći bokser Jugoslavije šokirao javnost: "Pola moje zlatne medalje pripada Ljubi Zemuncu"

Niko nije znao šta se krije iza ove rečenice i svi su bili u čudu, a onda je istina izašla na videlo

  • 6
Mate Parlov Foto: Profimedia/AFP

Mate Parlov, bivši jugoslovenski bokser, koji je preminuo 2008 godine bio je jedan od najvećih boraca svog vremena ako ne i najveći.

U svoje vreme vladao je ringom Jugoslavije i malo ko je smeo da sparinguje s njim. Tačnije niko, što je on ispričao jednom novinaru nedeljnika Tempo i požalio se da nema kako da se priprema za Olimpijske igre 1972. u Minhenu.

Njegov intervju je osvanuo u novinama sa naslovom "Mate Parlov pati, nema sparing partnera svi se boje".

Međutim, Parlov nije računao da u van sporta u svetu podzemlja postoji jedan čovek jak na rukama. Bio je to Ljubomir Magaš, zvani Ljuba Zemunac čuveni ulični fajter, čovek kriminalnog dosijea.

Ljuba je naravno pročitao to, i ego je proradio. Došao je u kontakt sa Parlovim i rekao "Čujem da kažeš da niko ne sme s toboms paring, hajde da vidimo"

Dogovor je pao, i Ljuba je sparingovao sa Parlovim tokom priprema za Olimpijske igre.

Naravno, vrhunski borac kakav je Parlov je uličnim rečnikom rečeno "ubijao" je Ljubu na sparingu, ali mu ni ovaj nije ostao dužan. Uspeo je da mu pruži najjači otpor od svih boksera koji su u Jugoslaviji, ne po tehnici već po srčanosti i snazi. Ljubini udarci bili su veoma jaki i bolni.

ljuba zemunac Ljubomir Magaš, alijas Luba Zemunac Foto: Arhivska fotografija

Nije ni Parlovu bilo lako, ali ga je to očvrsnulo. Ipak, posle treninga su odlazili u restoran na hranu i družili se, pa su postali dobri drugari tokom tih priprema.

Parlov je otišao na Olimpijske igre u Minhen i bukvalno rivale bacao po ringu sve do zlatne Olimpijske medalje.

Kada se vratio u Jugoslqaviju izjavio je medijima u to vreme šokantnu stvar

- Za pola ove zlatne medalje na Olimpijskim igrama zaslužan je Ljuba Zemunac - rekao je Parlov i šokirao javnost, jer je malo ko znao da su sapringovali tokom priprema.

Poslušajte celu priču o tome:

Inače, Parlov je bio amaterski svetski prvak u Havani 1974. i dvostruki šampion Evrope u poluteškoj kategoriji.

Takođe je bio profesionalni prvak Evrope i sveta u verziji Svetskog bokserskog saveta. Pored evropskih, svetskih i olimpijskih titula, Parlov je osam puta (1967—1974) osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dva puta je osvajao Zlatnu rukavicu, a pet puta (1970—1974) titulu najboljeg na Balkanu.

Po završetku amaterske karijere otisnuo se među profesionalce. Dana 10. jula 1976. na Marakani savladao je Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC).

Dve godine kasnije Parlov je postao i svetski šampion savladavši u borbi za titulu Argentinca Migela Anhela Кuelja, nokautom u 9. rundi. Titulu šampiona u poluteškoj kategoriji izgubio je porazom od Marvina Džonsona 2. decembra 1978.

Кao amater, Parlov je imao 310 borbi, od čega 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva nerešena meča. Na Olimpijskim igrama 1984. bio je selektor bokserske reprezentacije Jugoslavije.

Video: Šampion Srbije sada čisti ulice i živi u straćari: Potresna priča boksera kog život nije nokautirao

(Telegraf.rs/Izvor: Dosije/Prva.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C he

    5. april 2021 | 19:29

    Parlov legenda Jugoslavije! Veliki bokser i gospodin. Svi su ga voleli. Upoznao sam ga u njegovom kaficu u Puli gde sam sluzio u mornarici. Nema vise takvih ljudi.

  • mirko

    5. april 2021 | 16:46

    Sad treba da se divimo Ljibim zemuncu kao i Arkanu Legiji iVelji Nevolji.To su ljudi koji su sramota da poticu sa ovih prostora i svi koji ih hvale treba da ih je stid.

  • Voja

    5. april 2021 | 19:28

    Vidis da nista ne kapiras.Ako ameri mogu da velicaju al caponea i da prave od njega ikonu mozemo i mi to isto sa Ljubom.A to sto je bio don u kriminalu to smeta samo kompleksasima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA