≫ 

Fatalne povrede na sportskim kućnim mašinama

Nova kolumna Prof. Dr Nenada Dikića koja govori o realnim opasnostima kod korišćenja mašina za vežbanje u stanu

  • 0
traka za trcanje Foto: Pixabay.com

Nedavana smrt petogodišnjeg dečka na tredmilu (pokretnoj traci za trčanje) ne samo da je šokirala javnost, već je uticala da se podsetimo koliko naprave za vežbanje mogu da budu opasne. Prošle nedelje sam pisao o iznenadnoj srčanoj smrti na planinskom trčanju.

Moram da priznam da sam i sam bio iznenađen visokim procentom. Sada mi se čini da je iznenađenje još veće, jer sa tredmilom radim od prvog dana nakon završetka medicinskog fakulteta i nisam video veće povrede od pada.

Međutim izveštaj Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH): „Povrede povezane sa mehaničkom kućnom opremom za vežbanje u SAD-u prema izveštaju službi za hitnu pomoć“  kaže da se 66% povreda dogodilo na trakama za trčanje, mada trake za trčanje imaju samo četvrtinu tržišnog udela u prodaji opreme za vežbanje.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Studija NIH kaže da su 70.302 osobe zatražile pomoć hitne pomoći nakon povreda nastalih na opremi za vežbanje od 2007. do 2011. godine, a da je među njima bilo 35,2% dece uzrasta do 9 godina. Činjenica je da su u poređenju sa odraslima, deca pretrpela srazmerno više povreda, najverovatnije ne zbog vežbanja, već usled nepravilnog pristupa kućnim mašinama namenjenim pre svega odraslima. Deca su često imala povrede glave ili razderotine mekog tkiva, navodi se u studiji. Odrasli su obično pretrpeli prelome ili istezanje.

U izveštaju od prošle godine (2018 - 2020) prijavljeno je sedamnaest smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom trake za trčanje, uključujući petogodišnje dete. Navodi se da je samo u 2019 . bilo lečeno oko 22.500 povreda povezanih sa trakom za trčanje, među kojima je bilo oko 2.000 dece mlađe od 8 godina.

Inače proizvođač opreme za vežbanje Peloton je iskoristio „lockdown“ i neverovatno povećao prodaju kućnih mašina za vežbanje, tredmila i bicikla koji su interaktivni utoliko što su povezani sa živim i virtuelnim instruktorima koji vode vežbanje. Iako su naprave osigurane (ključem) da ne mogu da se jednostavno pokrenu, nesreće se događaju.

Dete koje je stradalo iskoristilo je nepažnju roditelja i pokrenulo traku, ali nije uspelo i da je kontroliše. Pošto se i kod nas povećala prodaja opreme za kućno vežbanje važno je upozorenje da se koristi prema uputstvu i naravno uz oprez dok se ne savlada bezbedna upotreba.

Vežbanje na kućnim napravama nije nimalo bezazleno i zahteva pripremu kao i vežbanje na otvorenom. To u prevodu znači da čovek treba da bude spreman, da je hidriran i da je jeo 2 do 3 sata pre vežbanja, da ima odgovarajuću sportsku opremu i da zna kako da vežba.

Svako preterivanje može da dovede do problema, jer neodgovarajući intenzitet može da dovede do neželjenog kardiovaskularnog događaja, aritmije, a nekontrolisani pokreti do pada. Pad šećera je takođe moguć pa zato treba jesti na vreme, a oni koji imaju dijabetes ili hiperinsulinizam treba da imaju uvek pored sebe neki slatkiš ili sok.

U svakom slučaju, kućni uređaji za vežbanje su postali i ostaće nezamenljivi, ne samo zbog pandemije, već zbog jednostavnijeg pristupa i mogućnosti da veći broj ljudi vežba. I kao i uvek mi nismo daleko od sveta, pa je naš portparol, dr Saša Plećević, dr Feelgood napravio svoju liniju bicikala koju ne prodaje već iznajmljuje sa tabletom i mogućnošću konsultacije sa fitnes instruktorima koji pomažu korisnicima da pravilno vežbaju https://www.zonazdravlja.com/. Bilo kako bilo vežbajte, ali pravilno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA