≫ 

Za ili protiv transrodnih sportista na Olimpijskim igrama?

Nova kolumna Prof. Dr Nenada Dikića otvara temu učešća transrodnih osoba na Olimpijskim igrama

  • 1
Lorel Habard, transvestit, Olimpijske igre

Foto: Profimedia/Actionplus

Iako sam već pisao na temu transrodnih sportista, čini se da se stvari zahuktavaju i da će pored Lorel Hubard biti još sportista koji su izborili olimpijsku normu.

Radi podsećanja Lorel Hubard, 43 – godišnja dizačica tegova sa Novog Zelanda je do 35. godine bila muškarac i takmičila se u istom sportu. A onda je pre 8 godina odlučila da promeni pol i nastavi da se takmiči kao žena.

Morala je da zadovolji osnovno pravilo Olimpijskog komiteta da se nivo testosterona održava ispod 5 nanomola po litru 12 meseci i naravno da dobije podršku nacionalnog olimpijskog komiteta. Od tog trenutka Lorel je osvojila srebro na svetskom prvenstvu (2017 god.) i sa najboljim rezultatom od 285 kg svrstala se na 17 mesto.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Iako je najbolji rezultat od 335 kg u njenoj kategoriji od +87 kg veruje se da će moći da se takmiči za medalju, jer po novom kriterijumu će iz svake zemlje moći da bude samo jedan predstavnik. Pošto se četiri dominantne Kineskinje nalaze ispred, kao i dizačica Severne Koreje koja neće učestvovati, Lorel je se našla među potencijalne tri najbolje dizačice.

Naravno sve ovo je uzbudilo sportsku javnost, pre zbog etičke i naučne argumentacije kojom zagovornici limitiranja učešća transrodnih osoba žele da kažu da se na ovaj način uništava ženski sport. I umesto da se o temi javno razgovara i pokuša da se objasni svim zainteresovanim stranama opravdanost odluke o učešću transrodnih osoba na olimpijskim igrama MOK je dozvolio učešće još nekolicini transrodnih sportistkinja.

Tifani Abre, brazilska odbojkašica. Iako još nije sigurno da će biti u prvoj postavi, dobila je pravo da bude na širem spisku nacionalnog tima u odbojci.

Veruje sa da neće biti problem jer iza nje stoji i Adidas sa svojom kampanjom „Impossible is nothing“

Niki Hiltz, Sjedinjene Američke Države, atletika, trkačica na 1500 m. Robin Lambird, Australija, para-atletičarka, trkačica u kolicima na 100 m u klasi T34. Od nje se očekuje zlato.

Nes Murbi, Kanada, slepa para-atletičarka, učestvovala na prethodnim paraolimijskim igrama, kao bacačica koplja i diska Valentina Petrilo, Italija, para-atletika.

Čeka se odluka Italijanskog paraolimpijskog komiteta. O njoj je snimljen i dokumentarni film „5 nanomoli“ Rebeka Kvin, Kanada, fudbalerka, godinama bila član kanadskog ženskog nacionalnog tima, osvojila medalju na Letnjim olimpijskim igrama 2016. godine u Riju. Inače zadržala za sebe status „Non binary athelete“ što joj omogućava da se ne izjašnjava o polu. CeCe Telfer, Sjedinjene Američke Države, startovala kao prva transrodna osoba u NCAA ligi, sada se sprema za Tokijo. Čelzi Volf, Sjedinjene Američke Države, BMX biciklistkinja.

Suštinski gledano dolazimo da paradoksa da se transrodne osobe uvek takmiče kao žene, tačnije promenom muškog pola i uz hormonsku terapiju koja ima omogućava da održe koncentraciju testosterona u zadatim vrednostima. To ide na ruku protivnicima odluke da se transrodnim osobama dozvoli da se ravnopravno takmiče sa ženama pre svega zbog fiziologije. Činjenica je da nivo testosterona u velikoj meri odredio njihov razvoj i uticao da imaju one osobine koje su neophodne za postizanje vrhunskog rezultata.

Iako sam pokušao da nađem obrnut slučaj gde žene promenom pola žele da se takmiče sa muškarcima i gde ne postoje nikakva medicinska ograničenja, nisam uspeo. U svakom slučaju čini mi se vredno da čujemo vaše mišljenje u vezi svega.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙃

    29. jun 2021 | 12:27

    Je li musko ili zensko ili oboje ako je oboje neka se takmici sa istim kao i on/a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA