≫ 

"Srpska Lara Kroft" pokorila Crnu Goru: Miona osvojila zlato u praktičnom streljaštvu

Sport u kom je mentalna spremnost bitnija od one fizičke

  • 1

Miona Badžević Anđelković donela je Srbiji još jedno zlato ovog leta. Ona je nedavno u Crnoj Gori osvojila zlatnu medalju u praktičnom streljaštvu i još jednom pokazala da je neverovatno talentovana za ovaj sport, kojim se bavi samo dve godine. Podesetimo, pre dva meseca pobedila je na takmičenju u BIH.

Praktično streljaštvo predstavlja atraktivan i dinamičan streljački sport u kojem se koristi isključivo bojeva municija. Paralelno sa razvojem i evolucijom konstrukcije i upotrebe ručnog vatrenog oružja razvijalo se i praktično streljaštvo.

U početku je korišćen kao izraz potrebe zahtevnijih sistema obuke pripadnika policije, vojske, posebno specijalnih jedinica i službi obezbeđenja, da bi se kasnije omasovio i razvio u veoma popularan i privlačan sport, koji doživljava ekspanziju u svetu.

Za takmičenja se uzima u obzir tri elementa za kalkulaciju rezultata: gađajući papirnu ili metalnu metu, takmičar skuplja poene u vremenu koje se meri specijalnom štopericom, koristeći municiju koja mora da zadovolji propisani standard snage.

Najmanji dozvoljeni kalibar za ručno oružje je 9 mm Parabelum, ili kako je kod nas poznatiji kao „duga devetka”. To je ujedno i najpopularniji kalibar koji se koristi među srpskim takmičarima, a takođe i u svetu.

Došla na odmor, pa pobedila

Konkretno, cilj da se krećete i obarate mete, nekad statične, nekad u pokretu, što je znatno teže nego kada statično pucate. Na strelistu Česke Zbrojevke u Danilovgradu, održano je međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu uz učešće takmičara iz Crne Gore, Srbije, BIH

- Prvenstvo Crne Gore sam osvojila u Danilovgradu, u istom gradu gde sam pre dve godine prvi put izašla na takmičenje.  Vratila sam se na mesto gde je sve počelo i u velikom stilu. Imala sam lepo iskustvo uprkos svemu što se dešava u Crnoj Gori na političkoj sceni.

Miona nam je ispričala da je čitava priča oko nastupa delovala filmski

- Kasnila sam sa prijavom, bila sam kao turista u Crnoj Gori, jer imam kuću u Krašićima.  Nisam ponela ni pištolj, a bez njega nema takmičenja. Morala sam da ga nabavim plus municiju što je problem, jer nemam oružije a ni oružani list.

- Meni je uprkos svemu pomogla šampionka Crne Gore Sandra Bošković, kojoj sam ja velika konkurencja. Zajedno smo pucali na takmičenju u BIH gde sam ja posvojila zlato, a ona srebro.

- Ona se rastrčala i prijavila me na takmičenje čak me ubacila i u svoju grupu, pošto se takmičenje održava po grupama. Bila sam krajnje iznenađena. Ja sam navikla da se sportskim ponašam i ja bih se ponela tako u sličnoj situaciji, ali nisam sigurna da li bi neko iz Srbije uradio tako nešto. Na kraju takmičenja kad sam osvojila zlato zagrlile smo se ko sestre - kaže Miona.

Ona objašnjava da se praktično streljaštvo razlikuje od običnog dosta.

Miona Badžević, Praktično streljaštvo Foto: Peter Andersson

- Razlikuje se od sportskog jer se boduje preciznost i brzina. Podrazumeva da se krećete i da su nekada i mete u pokretu, mete su papirne i metalne, koje su pokretne. Pokreće se u više pravaca i neke sami obarate.

Sve je počelo na slučajno

- Prvu sezonu sam pucala za  ekuipu "Kobre" kao jedini civil, a do toga je došlo sumanuto, jer sam rekretivno išla u streljanu i neki klupski turnir je bio u prezicnosti iz pištolja. Bez brzopoteznog merenja,  nego samo se namestiš i pucaš.

- Pošto sam ih sve pobedila i osvojila sam turnir koji se u Kobre pravile oni su me zvali da dođem kod njih u klub. Tada sam prešla sam u praktično streljaštvo i to je totalno drugačije. A plus navikavanje da se puca iz dinamike.

- Inače, imala sam sreće da se 2019 organizovalo Svetsko prvenstvo u praktičnom streljaštbvu koji su organizovali ljudi iz SAJ-a (specijalna antiteroristička jedinica) i meni se to dopalo.

Miona objašnjava da je sport izazovan.

- Morate da trčite i da podižete puls, a zatim a stanete smirite puls i da gađate, pri tom imate vatreno oružije koje može da povredi nekog i nema prostora za grešku.- objašnjava ona i dodaje

- Osnovala sam svoj klub u ovom sportu, ali činiće ga samo žene. Mislim da je ovaj sport odličan za ženski pol jer doprinosi samopouzdanju i mentalnoj čvrstoći - kaže za kraj Miona.

Video: Ana kao Lara Kroft, podjednako lepa i vešta sa oružjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA