Jubilarni peti Međunarodni beogradski plivački maraton "Ada Međica"

Beogradski plivački maraton “Ada Međica” slavi svoj prvi mali jubilej i to uz tri trke u mešovitoj konkurenciji, za koje će se po procenama organizatora prijaviti preko 200 takmičara

  • 0
V Međunarodni beogradski plivački maraton Ada Međica Foto: Vladimir Čadež

Sportsko udruženje za razvoj sporta i sportske rekreacije "Trofej" i udruženje "Ljubitelji Save i Dunava – Ada Međica", u saradnji sa "Savezom za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije", organizuju peti po redu Međunarodni beogradski plivački maraton "Ada Međica" koji će se održati u subotu, 07. avgusta sa početkom u 12:00 h na startnoj poziciji gornjeg špica prelepe ostrvske oaze Ade Međice.

Uz podršku velikog broja donatora i sponzora, među kojima se nalaze i istaknuti pojedinci, poput predsednika upravnog odbora Ade Međice, gospodina Dobrivoja Tanasijevića, poznatijeg kao Dan Tana, Beogradski plivački maraton postao je jedan je od najznačajnijih takmičenja u kalendaru SRB OPEN WATTER CUP-a.

- Ovaj plivački maraton je potpuno jedinstven iz razloga što se pliva i uzvodno i nizvodno zbog čega predstavlja pravi izazov za plivače ali je ujedno i najbezbednija staza za takmičenje u Srbiji - kaže osnivač i idejni tvorac, gospodin Saša Vasić, inače plivački maratonac sa iskustvom dugim preko 15 godina i prvi zabeleženi plivač koji je oplivao Adu Međicu.

Po procenama organizatora, peti Beogradski plivački maraton okupiće preko 200 takmičara koji će u mešovitoj konkurenciji oprobati svoje plivačke veštine u tri trke. Prva trka, namenjena rekreativcima, pliva se nizvodno i dugačka je 1,25 km, dok je druga trka namenjena profesionalnim i polu profesionalnim plivačima i pliva se ceo krug oko Ade Međice, uzvodno i nizvodno u dužini od 2,5 km. Treća trka podrazumeva dva oplivana kruga oko Ade Međice i duga je ukupno 5 km. Sve tri trke boduju se u SRB Open Watter Cup-u.

Takmičenje je otvorenog tipa, a među učesnicima će se naći i neka od zvučnih imena iz sveta daljinskog plivanja kao što Tamaš Fakraš, najbolji plivač u otvorenim vodama u Srbiji i 15. plivač u Evropi. Učesnici plivačkog maratona biće podeljeni u 18 starosnih kategorija. Najmlađi će se nadmetati u kategoriji od 10 do 12 godina, dok trenutno najstariji prijavljeni učesnik Merkur Deža ima čak 83 godine. Maloletni takmičari mogu učestvovati isključivo uz saglasnost roditelja ili staratelja.

- Kao organizatori ovog takmičenja nastojimo da promovišemo plivanje u otvorenim vodama i približimo prednosti i čari uživanja plivanja u rekama i jezerima u odnosu na plivanje u bazenima, posebno mlađim generacijama koje su se umnogome otuđile od reka - kaže Ljiljana Vukotić, predstavnica organizatora takmičenja.

Svi koji žele da oprobaju svoje plivačke veštine u otvorenim vodama mogu se prijaviti popunjavanjem on line prijave na sajtu Saveza za daljinsko-maratonsko i masters plivanje Srbiji na OVOM linku ili na licu mesta u subotu, 07. avgusta do 11:00 h.

Inače, promoter petog jubilarnog Beogradskog plivačkog maratona "Ada Međica" je Veselin Grković, trener specijalista, koji je prvi počeo da vrši treninge u otvorenim vodama.

Za sve učesnike i pratioce obezbeđen je prevoz do Ade Međice sa pontona na Savskom keju koji se nalazi na samom kraju Gandijeve ulice, između blokova 70 i 44 i koji će na dan maratona saobraćati bez prestanka. Takmičarima je za simboličnu kotizaciju obezbeđen i lekarski pregled, takmičarska kapa za plivanje, ručak, piće, medalja u kategoriji i medalja za isplivan maraton kao i slatki lanč paket po izlasku iz vode.

Najbolje očekuju i vredne novčane nagrade ali nagrade sponzora festivala kao što su Arena kupaći kostimi i naočare, nagradni vaučer za gratis treninge Fitpass u period od mesec dana i nagrade kompanije Lidl.

Organizatori obezbeđuju i medicinsku i tehničku podršku, neophodne higijensko-epidemiološke uslove kao i obezbeđenje same plivačke staze u koju će biti uključeni licencirani spasioci, ronioci i čamdžije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA