≫ 

Jedini osvojio zlato za Ukrajinu, dočekao da ga na ulici vređaju zato što je tamnoput

Incident se, prema priči Žana Beleniuka, dogodio u petak

  • 7
Zhan Beleniuk Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski rvač Žan Beleniuk (30) bio je neprijatno iznenađen u petak kada ga je nekoliko mladića uvredilo na rasnoj osnovi dok je šetao ulicom u samom centru Kijeva. Samo nekoliko dana ranije Beleniuk se u svoju zemlju vratio kao nacionalni heroj jer je jedini osvojio zlato na olimpijskim igrama u Tokiju.

Beleniuk je na svom fejsbuk profilu objavio da su mu nepoznati mladići prišli i provocirali pogrdnim rečima sa jasnom rasističkom konotacijom.

Pre nekoliko minuta, meni nepoznati mladići, prišli su mi u centru Kijeva (Pešersk), i pokušali da izazovu sukob! Uzvikivali su mi uvredljive stvari poput "Crni majmun zna nešto o patriotizmu?!" i "Idi u Afriku! Hvala Bogu što nije došlo do borbe, pa sam dobro ali ... Pitam se da li sam Ukrajinac za svoju državu, koji kriterijumi patriotizma postoje u njoj?! Koliko se olimpijski šampion može osećati sigurno u svojoj domovini i rodnom gradu?! I da li je normalno da u evropskoj državi čovek kojije proneo slavu domovine sluša uvredljive stvari - napisao je ukrajinski olimpijski šampion.

Beleniuk je inače zlato osvojio u disciplini grčko-rimski stil pa je po pomenute provokatore bila srećna okolnost što nije došlo do sukoba, međutim gorak ukus je ostao, i kod Beleniuka, i u većem delu javnosti. Ovaj atleta, od majke Ukrajinke i oca iz Ruande, član je vladajuće Narodne partije Ukrajine i poslanik je u parlamentu, što je daje dodatnu težinu incidentu.

Beleniuku je zlato u Tokiju bio vrhunac vrlo uspešne karijere, u Riju je osvojio bronzu, a ima i dva zlata sa svetskih prvenstava.

Brzo pošto je objavio šta mu se dogodilo, narod mu je dao ogromnu podršku, a oglasila se i njegova partija čiji je predsednik aktuelni prvi čovek države Volodimir Zelenski.

- Ukrajinska himna se čula na olimpijskim igrama zahvaljujući Žanu Beleiuku! On je jedna od najvećih sinova Ukrajine, naš narod se ponosi njime - poručio je upravo Zelenski.

- I svaki vid rasizma i ksenofobije u Ukrajini je neprihvatljiv! Policija mora da reaguje oštro na ovakve slučajeve - dodao je predsednik.

Ukrajinska policija je već pokrenula istragu povodom rasističkog napada na ukrajinskog zlatnog olimpijca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast

    14. avgust 2021 | 10:36

    Polusvet

  • pamcenje?

    14. avgust 2021 | 13:37

    uzmes knjigu,procitas o istoriji..... zna se ko je bio na kojoj strani za vreme drugog svetskog rata i zasto sad se svi kao nesto cude a pamcenje kao kisna glista....

  • Гаргамел

    14. avgust 2021 | 11:42

    Резултати демократије ... проговорио полусвет !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA