• 0

Startuje 27. Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah

Ovo je prvo takmičenje od izbijanja epidemije korona virusa, a okupiće 150 takmičara iz 40 zemalja

  • 0
Ronjenje na dah

Foto: Costas Constantinou

Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah, 27. po redu, biće održano u organizaciji Međunarodnog udruženja za razvoj ovog sporta (AIDA International) od 20. do 30. septembra u kiparskom gradu Limasolu.

Ovo međunarodno takmičenje, prvo od izbijanja epidemije, okupiće 150 takmičara iz 40 zemalja u pokušaju da obore lične i svetske rekorde to u sledećim disciplinama:

Konstantni balast sa perajima i sa monoperajem (Constant weight – CWT)

- podrazumeva da ronioci zaranjaju i izranjaju upotrebljavajući isključivo svoja peraja ili monoperaja i ruke bez povlačenja uz konop ili menjanja balasta (količine tegova).

Konstantni balast bez peraja (Constant weight without fins – CNF)

- disciplina koja podrazumeva da ronioci zaranju i izranjaju bez upotrebe peraja i bez povlačenja uz konop, koristeći samo svoju sopstvenu snagu. Ovo je najteža sportska dubinska disciplina jer nema nikakvog dodatne pomoći prilikom zaranjanja.

Slobodan zaron (Free immersion – FIM)

- odlikuje se time što ronioci u ovoj disciplini bez upotrebe peraja a uz pomoć ruku zaranjaju i izranjaju povlačeći se uz konop. Slobodan zaron je sportska dubinska disciplina sa najmanje uzbuđenja jer brzina i dubina zarona zavise samo od harmoničnog povlačenja po konopu.

Među prijavljenim takmičarima posebnu pažnju svojim zaronima privući će višestruki nosioci kako svetskih tako i nacionalnih rekorda: Nemica Dženifer Vendland, Aleksej Molčanov i Andrej Matvenko iz Rusije, Marijana Gilespi i Abdelatif Aluaš iz Francuske, Fatima Korok iz Mađarske i Đion Đang iz Koreje.

Svi zainteresovani moći će da prate ovo takmičenje preko live stream-a na youtube kanalu Međunarodnog udruženja za razvoj ronjenja na dah.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima