• 1

Izazvao sam šampiona Srbije u obaranju ruku: Teži sam od njega 20 kg, a zamalo mi je slomio sve kosti!

Od kada je održano prvo svetsko prvenstvo u Kanadi 1979. i prvo evropsko prvenstvo u Švajcarskoj 1990. godine, kontinuirano se organizuju ta najveća takmičenja u armwrestling sportu

  • 1

Verovali ili ne, ali obaranje ruku spada u jednu od najstarijih fizičkih disciplina. Namerno ne kažemo sportskih jer u ta davna vremena sport nije postojao kao takav, već su se ljudi takmičili u prirodnim disciplinama. Prema nekim podacima i prvim zapisima i crtežima na kojima je prikazano obaranje ruke datiraju oko 2000. godine p.n.e. i pronađeni su u Egiptu.

Ono se vekovima smatralo nadmetanjem koje se odvijalo u različitim ambijentima bez standardizovanih pravila, pa su se takmičari ogledali na prijateljskoj osnovi.

Obaranje ruke, kakvo danas poznajemo, prvobitno je bilo zabava domorodaca Severne Amerike, pa je često nazivano „Indian wrestling“, a s vremenom su ga usvojili i doseljenici.

Tokom godina, obaranje ruke postalo je popularno kao zabava među američkim studentima, a prvo takvo takmičenje organizovao je novinar Bill Soberanes 1952. godine u Gilardi's Saloonu u Petalumi u Kaliforniji.

Pokušao sam da obaram ruke sa Filipom Milovanovićem, šampionom Srbije u ovom sportu, koji nam je usput objasnio i tehniku ovog sporta jer kao i kod drugih sve je u pravilnom izvođenju.

Pokret modernog obaranje ruke bio je najaktivniji u Kaliforniji, a zatim se proširio i drugim državama SAD-a. Sport je dobio veliku medijsku pažnju kada je karikaturista Charles Schulz 1968. nacrtao 11 stripova u kojima je njegov poznati lik „Snoopy“ pokušavao osvojiti naslov prvaka u obaranju ruke. U velikoj meri zbog navedenog publiciteta, takmičenja je počela prikazivati televizija ABC's Wide World of Sports.

American Association Armwrestling, sada Armsports American Association (AAA) utemeljio je Bob O'Leary tokom šezdesetih godina 20. veka. AAA danas broji 56 članica država širom Amerike. O'Leary je zaslužan i za osnivanje Svetskog saveza za obaranje ruke World Armsoport Federation (WAF), koji je započeo s četiri zemlje članice (SAD, Kanada, Brazil i Indija), a danas koordinira radom nacionalnih saveza u više od 70 zemalja.

Od kada je održano prvo svetsko prvenstvo u Kanadi 1979. i prvo evropsko prvenstvo u Švajcarskoj 1990. godine, kontinuirano se organizuju ta najveća takmičenja u armwrestling sportu.

Organizovana takmičenja dobila su zamah šezdesetih godina nakon što su 1962. godine Soberanes i Dave Devoto organizovali turnir u velikoj sportskoj dvorani u Petalumi i nakon toga obaranje ruke postaje ozbiljna sportska disciplina, koja je usmerena na tehniku, izdržljivost i mentalnu disciplinu.

Video: Plavušu iz Amerike zovu Terminatorka i niko ne sme s njom da obara ruke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    Ee,da mu dodje Kristijan,protiv Kikija svetski prvak nije mogo nista

    0
    4

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima