≫ 

Prof. Dr Dikić: Sportisti, vakcinišite se, molim vas

Nova kolumna Prof. Dr Nenada Dikića u vezi važnosti da sportisti budu vakcinisani jer im to olakšava takmičenja

  • 5
Niko,a Rađen vakcina Printskrin: Telegraf

Prošle godine smo radili kao „biocompliance officers“da bi pomogli neka sportska takmičenja tj. bili smo doktori koji nadgledaju sportiste u „bablu“ odnosno u kontrolisanom okruženju bez publike i svih onih koji nisu neophodni sa ciljem da sprečimo infekciju tokom takmičenja. Tada su sportisti morali da imaju negativan PCR koji se ponavljao čak i po nekoliko puta tokom samo jedne nedelje.

Sa vakcinacijom stvari su se polako promenile i uputstva internacionalnih federacija su prepoznale vrednost vakcine i sportistima koji su se imunizovali dozvolili da se takmiče i bez prethodne provere PCR. To je dovelo mnoge sportiste u neravnopravan položaj jer bez vakcine nisu imali iste mogućnosti.

Naravno, još uvek je PCR dovoljan da se dokaže negativan status prema korona virusu. Ipak u nekim zemljama (Izrael, Poljska, Baltičke zemlje, itd) vakcinisani su čitavi timovi i čini se da su oni najlakše prebrodili pandemijsku krizu.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

S druge strane manje od polovine igrača u većini klubova Premijer lige i Engleske fudbalske lige se nisu vakcinisali. Iako Premijer liga razmatra da "nagradi" klubove čija je stopa vakcinacije protiv koronavirusa visoka, samo sedam klubova u vrhu su imali više od 50% fudbalera potpuno vakcinisanih.

Glavi trener Liverpoola Jirgen Klop rekao je da je "99%" njegovih igrača vakcinisano i da ne razume oklevanje ostalih klubova. I ostali menadžeri Premijer lige su pozivali svoje igrače na

imunizaciju, uključujući Pepa Gvardiolu, Mikela Artetu, Nuna Espirita Santoa, Steva Brucea i Grahama Potera.

Možda je najkontroverzniji bio poziv šefa Mančester Sitija Pepea Gvardiole koji je pošto mu je majka umrla od Covida rekao „Kada svi naučnici, svi lekari, svi veliki stručnjaci za medicinu kažu da je vakcinacija jedino rešenje za iskorenjivanje ili pomoć da se krene napred nakon ove dve godine pandemije, mislim da bi to trebalo razmotriti". Ova rečenica je suština problema sa kojom se susreće i najveći deo javnosti. Ako sa jedne strane postoji savet naučnika i lekara i „velikih stručnjaka“ da se ljudi vakcinišu, šta se uopšte tu razmatra. Očigledno da je pandemija uticala na mnoge da pomisle da imaju šta da kažu. Činjenica je da nemaju i da svojim nečinjenjem samo odlažu rešenje problema.

Video: Zajedno došli da prime vakcinu: Nikola Rađen i Filip Krajinović se vakcinisali protiv korona virusa

Razmatra se mogućnost da se engleskim igračima dozvoli da putuju u crvene zemlje samo ako su vakcinisani. Pošto je pred nama svetsko prvenstvo u Kataru 2022. opravdano se strahuje da će neki igrači na taj način biti sprečeni da učestvuju. Zbog toga FIFA razmatra moguću alternativu zahtevu za obaveznu vakcinaciju, uključujući dokaz o oporavku od Covid-19 ili negativne PCR testove.

Video: Vakcinisali se igrači i stručni štab KK Partizan

S druge strane, britanski ministar zdravlja Sajid Javid reagujući na izveštaje da je nekoliko članova engleskog nacionalnog tima odbilo da se vakciniše - rekao da je to veliki problem i

razočarenje jer su ti igrači uzori u društvu. Čini se da je normalino i sagledavanje problema i iz tog etičkog ugla jer su svi sportisti uzor mladima i one će se ugledati na njih.

Ako se pogledaju drugi sportovi čine se da je bolje. Tako je u ragbi uniji vakcinisano preko 85% igrača. U američkoj košarci pod upravom NBA oštriji pristup protokolima znači da se nevakcinisani igrači više testiraju i drže što dalje od onih koji su vakcinisani tamo gde je to izvodljivo. Slično je i u FIBA. Neki klubovi su išli korak dalje pa su svojim igračima zabranili da izlaze svuda gde postoji veći rizik, što uključuje restorane i druga mesta za zabavu.

Možda je najinteresantniji slučaj košarkaša „Golden State Varriorsa“ Andrea Vigins koji je iz verskih razloga odbio vakcinaciju. Ali pošto je NBA donela odluku da ne može da igra na bilo kojim domaćim utakmicama sve dok ne ispuni zdravstvene zahteve San Franciska za prisustvovanje velikim događajima u zatvorenom prostoru, Vigins se vakcinisao. U svakom slučaju vakcinacija nema alternativu. A nakon dve godine i 240 miliona obolelih i skoro 5 miliona umrlih nisam siguran da treba da postoji tolerancija prema bilo kom „razmatranju“ problema. Zato molim sportiste da se vakcinišu.

Video: Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gavrilo

    13. oktobar 2021 | 10:15

    Ovi vakcinisani su poceli da se ponasaju kao SEKTA. U firmi gde radi moja poznanica, zarazeno skoro 30 njenih kolega i to samo oni koji su vakcinisani. Ovi sto nisu - svi zdravi, Bogu veliko HVALA.

  • igor

    13. oktobar 2021 | 09:59

    ok hocu obavezno :-))))

  • Zaza

    13. oktobar 2021 | 10:51

    Kad malo kasnije pocnu da ,,umiru iznenada,"sta ces onda ,,profesore "da kazes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA