≫ 

"Nacionalni heroj Finske više ne postoji": Čuveni Jane Ahonen sada popravlja kampere

Kaže da mu je drago što ima život kao normalan čovek

  • 0
Jane Ahonen Foto: Youtube / Printscreen

Svi koji su barem jednom seli da pogledaju čuvene Četiri skakaonice u 21. veku, sigurno sa određenom dozom sete pamte čuvenog Janea Ahonena iz Finske. Legenda ovog sporta povukla se u penziju 2018. godine, a debi je načinio sada već davne 1993. godine.

Najduži skok ikada imao je u slovenačkoj Planici kada je "leteo" 240 metara. Bilo je to 20. marta 2005. godine na zatvaranju sezone. Kroz karijeru je osvojio dva srebra na Olimpijskim igrama, pet zlata, tri srebra i dve bronze na Svetskim prvenstvima, te pet srebara i dve bronze na Svetskim šampionatima u ski-letenju.

Uz to, pet puta je podigao pehar na turneji "Četiri skakaonice", a dva puta je osvajao Kristalni globus za ukupnog pobednika Svetskog kupa.

Međutim, danas se bavi nekim potpuno drugim stvarima. Nikada ne biste rekli da se posvetio - automobilima. U nedavno otvorenom autosalonu sa potpunom uslugom prodaje, održava i popravlja automobile i kampere.

Jane Ahonen Foto: Youtube / Printscreen

- Mogao sam da radim u Savezu, čak i uz bolju platu. Ali previše me je to podsećalo na život koji sam imao kao profesionalni sportista. Bilo je puno putovanja, bio sam odgovoran za ceo tim. Nešto mi je nedostajalo - rekao je Ahonen.

Kaže da je uvek voleo da se bavi automobilima, a potom je podrobnije objasnio šta tačno radi.

- Od detinjstva sam pravio i popravljao motocikle i automobile. Ja sam zanatlija i prodavač. Uglavnom se fokusiram na kampere, pravim ih i prodajem. Takođe, ja radim na njihovom opremanju i redizajnu. Mušterije me pozivaju i traže od mene da instaliram određene stvari. Drago mi je što konačno mogu da živim kao običan čovek. Lepo je doći na posao, znajući da ću imati vremena za sebe kad se vratim kući - rekao je Finac.

- Naglašavam da Jane Ahonen, nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Imao sam priliku da vodim privilegovan život, ali je srećom to vreme prošlo - jake su reči čuvenog "Letećeg Finca".

On je i dalje rekorder po broju podijuma (108) i broju plasmana među najboljih 10 (248), a mnogima i omiljeni ski-skakač svih vremena.

Video: Dobrić dobio pitanje dok je Radonjić prolazio: Trener Zvezde je zastao da ga čuje šta će odgovoriti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA