≫ 

Preminula legenda jugoslovenskog boksa: Odlazak doktora Popovića, trenera šampiona

Tužna vest stiže dan posle završenog Svetskog prvenstva u Beogradu

  • 1
Miroslav popović Foto: MN Press

Član Borda Svetske bokserske federacije i nekadašnji trener reprezentacije Jugoslavije, Miroslav Popović, preminuo je u Beogradu, u 76. godini.

Nekadašnji bokser, bokserski trener, selektor reprezentacije Jugoslavije i dugogodišnji istaknuti sportski radnik rođen je 4. avgusta 1946. godine na Cetinju.

Osnovnu školu završio je u Beranama, a gimnaziju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Doktorirao je u Bugarskoj.

Kao takmičar pančevačkog Dinama uspio je da stigne do titule prvaka Vojvodine, a kao trener sa ekipama i pojedincima na raznim međunarodnim takmičenjima osvojio je oko 200 medalja, od toga 34 zlatne.

U januaru 1976. proglašen je za najboljeg trener Jugoslavije za mlade boksere, a već naredne godine bio je trener prvog sastava beogradskog Radničkog sa kojim je četiri godine uzastopno bio šampion bivše države.

Miroslav Popović Foto: MN Press

Po mnogima najviše je postigao sa Vukašinom Dobrašinovićem, koji je osvajač bronzane medalje na Evropskom i Svetskom šampionatu, a bio je i osvajač Zlatne rukavice, dok je njegov Damir Škaro na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio bronzanu medalju.

Bio je pomoćnik Bruna Hrastinskog kad je Slobodan Kačar osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi, a u nizu mnogih vrhunskih takmičara treba pomenuti da je trenirao Mirka Puzovića i Ljubišu Simića.

Dugo godina bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, a pripala mu je i posebna čast da na revijalnom meču u Las Vegasu između Evrope i Amerike, bude selektor Evrope.

Popović je 2012. godine izabran za predsednika Združenih nezavisnih i slovenskih zemalja, jedne od deset konfederacija Svetske bokserske federacije (WBC), a bio je i predsednik Crvene zvezde.

Popović ima ćerku Lenu i sina Luka, koji je nastavio njegovim putem, jer je bokserski menadžer.

On je zahvaljujući svojim poznantstvima i ugledu u WBC-u mnogo učinio i za crnogorski boks, otvorio put mnogim crnogorskim bokserima i njegov odlazak svakako je udarac za “plemenitu veštinu” u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs/izvor: portalanalitika.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    8. novembar 2021 | 22:01

    Kao bivši bokser borio sam se protiv njegovih boksera . I to vrlo uspešno. Legendo laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju. Porodici iskreno saučešće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA