Sve veći otpor prema ZOI u Kini zbog Ujgura, američki sponzori pod pritiskom da se povuku

Međunarodne organizacije za ljudska prava pozivaju Međunarodni olimpijski komitet da dislocira Igre u drugu državu

  • 2
Peking, Zimske olimpijske igre Foto: Tanjug/AP

Međunarodna organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku, apelovala je još jednom na noseće sponzore Zimskih olimpijskih igara, pretežno na američke kompanije, da otkažu podršku organizaotoru ZOI, državi Kini, zbog užasnog položaja manjinskih, muslimanskih Ujgura, u pokrajini Sinđang.

Kinesku vladu optužuju za kršenje ljudskih prava u pomenutom regionu u kojem živi muslimanska ujgurska manjina. Vlasti Pekinga su, kako se navodi, uspostavile sistem masovnog nadzora u regionu i stvorila logore za interniranje, navodno u borbi protiv islamske radikalizacije. Sve veći broj svedočanstava o prisilnoj sterilizaciji je, ističe se, doprineo da Amerika i Kanada ove kineske aktivnosti u Sinđangu označe kao "genocid".

Otud i ovaj novi, dosad najglasniji apel organizacije za ljudska prava da se Kini onemogući organizacija istih, koje se održavaju od 4. do 20. februara.

- Vreme za mirnu diplomatiju je isteklo - izjavio je Minki Vorden, direktor Globalne inicijative u organizaciji "Human Rights Watch".

Među sponzorima zimskih igara nalaze se američke multinacionalne kompanije Koka-Kola, Intel i AirBnB, uz još 10 drugih kompanija van SAD. Tri američke kompanije se zasad nisu oglašavale posle apela organizacije za ljudska prava.

Ujguri kamp Kina, kineski dokument Ilustracija: Nikola Jovanović Foto:Tanjug/AP/uhrp.org

Sve veće i manje organizacije za ljudska i manjinska prava, kao i američki zakonodavni autoriteti, već izvesno vreme pozivaju Međunarodni olimpijski komitet da zabrani Kini organizaciju Igara i da ih dislocira u drugu državu, osim u slučaju da Kina prekine represiju nad Ujgurima.

Uznemirujuće zvuči podatak Ujedinjenih nacija, da je čak milion Ujgura zatičeno u kampovima u provinciji Sinđamg još od 2017. godine!

Kina je u međuvremenu negirala takve i slične navode i opisala pomenute kampove kao mesta za obuku protiv ekstremista. Ni kineski ministar spoljnih poslova se nije oglašavao nakon apela organizacije za ljudska prava.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 Foto: Tanjug/AP
Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 Foto: Tanjug/AP

Ovo nije prvi ovakav vid pristiska na američke kompanije koje sponzorišu Zimske Igre u Kini. U julu su stigle kritike iz samog Senata da je tim kompanijama "važniji profit od ljudskih prava". Odgovor predstavnika tih kompanija bio je da "oni nisu odgovorne za mesto održavanja Igara", dok su neke odbile da bilo šta komentarišu.

Među najvećim kritičarima kineske vlasti je i poznati turski košarkaš Enes Kanter, član NBA tima Bostona, koji je nazvao predsednika najmnogoljudnije države sveta Si Đipinga "brutalnim diktatorom"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    12. novembar 2021 | 16:50

    O kakvim oni pravima pričaju... Pa sa tim su nas i doveli tu gde smo.... Ja sam gazda moje kuće a ne komšija... Dok je tako bilo i bilo je sveta....

  • zac

    12. novembar 2021 | 19:54

    Ameri pocistite prvo ispred vaseg praga ,kako vas nije sramota da pricate o demokraciji, kod vas je demokracija jaceg do juce ste drzali indijance u rezervatima a mnogi crnci i danas su gradjani drugog reda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA