≫ 

Američke gimnastičarke, žrtve seksualnog uznemiravanja, dobile odštetu od 380 miliona dolara!

Ovim činom stavljena je tačka na veliki skandal koji je uzdrmao sport u SAD

  • 3
Simon Bajls Foto: AP/Tanjug

Žrtve osramoćenog bivšeg lekara reprezentativki SAD u gimnastici Lerija Nasara postigle su nagodbu "tešku" 380 miliona dolara sa Gimnastičarskom organizacijom SAD, Američkim olimpijskim i paraolimpijskim komitetom i njihovim osiguranicima, nakon petogodišnje pravne bitke, objavio je u ponedeljak Volstrit žurnal.

Nagodba je potvrđena tokom saslušanja u saveznom sudu u Indijanapolisu u ponedeljak, navodi isti list.

Prema tim navodima, nagodba će pokriti tužbe koje su podneli osvajačice zlatne olimpijske medalje, uključujući Simon Bejls, Ali Rejsman i Mekejla Maroni, koje se nalaze među Nasarovim žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Sve tri su svedočile o zlostavljanju koje su pretrpele tokom saslušanja u Senatu ranije ove godine. Na tom saslušanju sve tri su, između ostalog, osudile i zvaničnike američke gimnastike i Olimpijskih igara što nisu uradili ništa povodom strašnih postupaka Nasara. U međuvremenu su angažovale i FBI koji je preuzeo istragu povodom njihovih tvrdnji.

Nasar, koji je bio glavni lekar olimpijskih gimnastičarki, osuđen je na saveznom sudu 2017. na 60 godina zatvora pod optužbom da je posedovao materijal sa prizorima seksualnog zlostavljanje dece. Sledeće godine je takođe osuđen na 175 godina, odnosno do 125 godina, na dva odvojena suda u Mičigenu zbog zlostavljanja gimnastičarki o kojima je vodio zdravstvenu brigu.

Nagodba je postignuta nakon što je "TIG osiguranje" pristalo da isplati veliki deo novca, navodi Vol Strit Žurnal.

Američka gimnastika je proglasila bankrot 2018. godine, nakon što je osvajačica olimpijske bronzane medalje Džejmi Denčer podnela tužbu protiv Nasara, posle čega su usledile nove, brojne tužbe na njegovu adresu (blizu 500). Izbio je skandal ogromnih razmera, na kraju rešen doživotnim zatvorom za doktora i velikom odštetom za njegove žrtve.

Video: Dobrivoje Lukić prvi put progovorio o paklu koji je prošao sa suprugom Marijom u Brusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da ali

    13. decembar 2021 | 18:29

    pola od toga ide advokatima

  • FANTOM

    13. decembar 2021 | 21:46

    Tako se to radi kada je čast u pitanju.

  • Ivan

    13. decembar 2021 | 20:56

    A zabrana takmičenja za amariku?????? Da je neki drugi savez dobio bi beskonačnu zabranu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA