≫ 

Mladi Ujgur, čiji je narod pod represijom u Kini, nosio baklju na otvaranju Igara u Pekingu

Kina se pre Igara suočila sa burom većeg dela sveta zbog represije nad manjinskim Ujgurima, pa je odluka da jedan sportista iz ove grupe nosi olimpijski plamen na ceremoniji potvaranja, privukla veliku pažnju

  • 2
Dinigeer Yilamujian i Zhao Jiawen , Zimske olimpijske igre 2022 Foto: Tanjug/AP

Zimske olimpijske igre u Pekingu zvanično su startovale ceremonijom otvaranja na stadionu "Ptičije gnezdo" uz prisustvo najmoćnijih državnika sveta, uključujući lidere Kine Si Đi Pinga i prvog čoveka Rusije Vladimira Putina. Nije manjkalo pompe, samo otvaranje bilo je na najvišem nivou, od Kine ništa manje nismo očekivali, ali je više od svega jedan detalj sa otvaranja privukao pojačanu pažnju.

Jedan Ujgur.

Momak po imenu Diniger Jilamuijang (20), kros kantri skijaš, pripada manjinskom muslimanskom narodu koji decenijski obitava u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, a poznato je da je zbog optužbi za represiju nad Ujgurima Kina trpela žestoke kritike od čak 40 zemalja šitom sveta i one su najjače bile pred Zimske igre.

U jednom trenutku bilo je i pitanje da li će te države stupiti u bojkot Igara.

Na kraju, bura se stišala, Igre su nesmetano krenule, ali su potez Kine da Ujguru ukaže čast da otvori takmičenje mnogi protumačili kao gest dobre volje vlasti da se pred svetom "iskupe" Ujgurima za navodno zlo koje im čine.

Tradicionalno, imena sportista koji na ceremoniji otvaranja nose baklju, se drži u tajnosti, i otud je mnoge iznenadilo što je jedan od njih bio pomenuti predstavnik Ujgura. Uz njega je bio Kinez Žao Đijaven, koji predstavlja domaćine u nordijskom skijanju. Poruka Kine ovim gestom je sasvim jasna: Ujguri i Kinezi nisu u neslozi. Zapravo, Kina prihvata Ujgure.

Ostatak sveta to ne prihvata kao činjenicu. Stvarnost je, ipak, mnogo mračnija.

Prema navodima brojnih organizacija za ljudska prava, ono što Kina čini sa narodom Ujgura zove se genocid. Tu reč je i upotrebio zvanični Vašington kada je govorio o užasnom položaju ovog naroda u kini.

Pojedini mediji su došli do potvrda da Kina u zabačenim delovima zemlje drži milion ujgura u zatučeništvu, zapravo u "logorima za obuku". Sve te optužbe Kina je mnogo puta odbacivala kao neosnovane i neistinite.

Video: Vučić stigao u Peking, danas prisustvuje otvaranju ZOI

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miša

    4. februar 2022 | 18:43

    Biće da su Kinezi došli u Novi svet i u strašnom genocidu sa lica zemlje zbrisali milione Indijanaca. Javna je tajna da je kineski avion bacio atomske bombe na Hirošimu i Nakasaki.

  • Kiko

    4. februar 2022 | 18:55

    Kad amerikanci hoće neku zemlju da satanizuju, odmah se hvataju nekakvog ugrožavanja manjina, a danas su im beli policajci ubili još jednog afroamerikanca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA