Zimske olimpijske igre se vraćaju u Sarajevo 2030? Ovo je neverovatan plan Bosanaca

Priprema se zajednička kandidatura sa Barselonom

  • 9
Sarajevo 1984, Zimske olimpijske igre Printskrin: Youtube/Little Big World

Sarajevo i Barselona spremaju zajedničku kandidaturu za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine i na tu temu održan je sastanak predstavnika dva Olimpoijska komiteta u Pekingu, saopšteno je na sajtu Olimpijskog komiteta BiH.

Kako se navodi, na sastanku su prisustvovali predsednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsednik Milanko Mučibabić i generalni sekretar Said Fazlagić sa jedne, odnosno predsednik Olimpijskog komiteta Španije Alehandro Bravo i Viktorija Kabezas, član Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta i generalni sekretar OK Španije sa druge strane.

- Tema sastanka bila je kandidatura za ZOI Barselona – Sarajevo 2030, koja i u svetu sada već poprima obrise o jednoj izvrsnoj ideji. Da bi se ideja pretvorila u predlog, u narednom periodu biće održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta.

- Okvirni budžet bi podrazumevao renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju, koje su prioritet kandidature, a čije delimicne troškove bi pokrio OK Španije. Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti da renovira bob stazu, kako bi se takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu održala u Sarajevu, što bi značilo da bi ukupno 25% sportista i trenera ZOI Barselona – Sarajevo 2030 nastupilo u Sarajevu - navodi se na sajtu OK BiH.

Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a Barselona letnjih Igara 1992. godine.

Mnogi objekti u olimpijskom kompleksu danas su potpuno napušteni i ruinirani, a bob staza je posebno upečatljiva, što možete videti i u galeriji pred vama:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    9. februar 2022 | 16:42

    Ako Tito ustane....

  • ŠUMADINAC

    9. februar 2022 | 17:38

    Sto su komunisti napravili ovi danas nemogu da okrece a kamoli da odrzavaju nešto više ovo je sramota za BOSNU da ovako napuste ove objekte a znam kako je bilo ja sam učesnik one OLIMPIJADE 84 !!!

  • Pale

    9. februar 2022 | 16:21

    Hoće vratiće se olimpijada u Sarajevo kad se vrati SFRJ pa nisu Katalonci ludi da se ujedinjuju sa BiH dok se Federacija ne osamostali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA