≫ 

Zvanično: Čudo od deteta bilo dopingovano! Rusi joj ukinuli suspenziju, evo ko će presuditi

MOK će se žaliti na odluku o ukidanju suspenzije

  • 19
Kamila Valijeva Foto: AP/Tanjug/Natacha Pisarenko)

Rusko čudo od deteta, Kamila Valijeva (15) definitivno je u sebi imala zabranjenu supstancu (trimetazidin) koja je pronađena u njenom uzorku nakon timskog takmičenja u umetničkom klizanju, gde je Rusija osvojila zlato uz istorijski skok Valijeve.

Laboratorija u Švedskoj koja ima licencu Međunarodnog olimpijskog komiteta, dan kasnije saopštila je rezultate na osvnovu uzetih uzoraka, pa Valijevoj i Ruskinjama nisu dodeljene medalje. Ustanovljeno je da je ruska klizačica koristila lek koji je na listi zabranjenih, a koji se koristi za lečenje bolesti srca.

Ruska anti doping agencija ukinula je Valijevoj automatsku suspenziju, koja se dodeljuje u ovakvim slučajevima.

MOK ne može zvanično da saopšti rezultate, jer je Valijeva zaštićena zbog svojih godina i njeni podaci što se tiče MOK-a moraju da ostanu tajni.

Međutim, MOK je svakako podneo žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, koji će doneti presudu o ukidanju suspenzije Valijevoj.

Valijeva se za sada priprema za nastavak takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji, koje je na programu 15. februara na ZOI.

Valijeva je tokom svog nastupa izvela četvorostruki okret, čime je postala prva žena u istoriji koja je izvela nešto tako. Međutim, taj rezultat će pasti u vodu ukoliko Sud za sportsku arbitražu potvrdi suspenziju zbog pada na doping testu.

Video: Svi skandali na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu: Od nuklearke do dopinga čuda od deteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slava

    11. februar 2022 | 09:03

    A sto ne kazu da se taj lek legalno koristi I za vrtoglavicu. Uzirak uzet mnogo pre olimpijade kad je verovatno trening (sa vrtoglavicom) bio najjaci. Nadal moze steroide na recept, a?

  • Милек

    11. februar 2022 | 09:00

    Допингована је, јер је Рускиња! Чудно једно како нема допингованих Американки, Британки...

  • Lami

    11. februar 2022 | 09:36

    Da je amerikanka ništa se ne bi desilo oni ni sa dopingom ne mogu ništa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA