Poznato kada pada odluka o dopingovanoj ruskoj klizačici: Bila je najveća senzacija Igara u Pekingu

Odbor CAS-a sastaće se u noći između subote i nedelje, ali odluka neće biti doneta odmah

  • 0
Kamila Valijeva Foto: AP/Tanjug/Natacha Pisarenko)

Nakon što je otkriveno da se najveća senzacija ovogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu, ruska klizačica Kamila Valijeva dopingovala, postalo je poznato ko će doneti konačnu odluku u vezi sa njenom situacijom i kada će se to desiti. Međunarodni sud za sportsku arbitražu još nije ni započeo raspravu, ali se očekuje da saslušanja krenu u noći između subote i nedelje, rekao je za Rojters glavni sekretar suda, Metju Rib.

Podsetimo, Ruskinja je prva u istoriji koja je izvela četvorostruki aksel na Olimpijskim igrama i donela je zlato Ruskom olimpijskom komitetu u kratkom i slobodnom programu. Svi su sa nevericom gledali ovaj potez, ali su samo dva dana kasnije ostali šokirani pošto se saznalo da je Kamila koristila trimetazidin, lek protiv angine pektoris. Organizatori su odložili dodelu medalja.

Trimetazidin je lek koji se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice, a takođe poboljšava protok krvi i izdržljivost i pomaže sportistima kod velikih napora. Svetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona.

- Ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili vežba efikasnije, jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno - rekla je Sadija Kan, lekar kardiolog i profesor na Univerzitetu Fajnberg.

Uzorak koji se "zamera Valijevoj je uzet pre dva meseca. Ako Ruse diskvalifikuju zbog spornog nalaza, zlato uzima Amerika, Japan će prigrabiti srebro, a Kanada bronzu. O tome će odlučiti šestočlani odbor Međunarodnog arbitražnog suda, koji će održati saslušanje iza zatvorenih vrata "Kontinental Grand" hotela.

- CAS nije započeo raspravu. Saslušanja bi mogla da započnu između subote i nedelje uveče - rekao je Metju Rib.

Ako odluka bude na štetu Valijeve, postala bi jedna od najmlađih sportistkinja ikada koja je uklonjena sa Olimpijskih igara zbog dopinga. Odluka o njenoj sudbini očekuje se u ponedeljak. Valijevu štiti antidoping kodeks, jer nije napunila 16 godina, ali joj je u međuvremenu dopušteno da trenira.

Video: Svi skandali na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu: Od nuklearke do dopinga čuda od deteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA