≫ 

Potvrđena najveća senzacija ZOI, Valijeva nije bila dopingovana i nastavlja takmičenje u Pekingu

CAS presudio u korist ruske klizačice

  • 11
Kamila Valijeva Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Ruska klizačica Kamila Valijeva slobodna je da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio zahteve da se tinejdžerki izrekne suspenzija u slučaju pozitivnog dopinga uzorka uzetog u decembru!

Presuda znači da će Valijeva moći da se takmiči u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji koja počinje u utorak i glavni je favorit da uzme zlato.

Valijeva je nedavno zadivila svet svojim istorijskim četvorostrukog skoka na ledu, donela je zlato Rusiji, alis e potom saznalo da je koristila trimetazidin, lek protiv angine pektoris, te su organizatori odložili dodelu medalja.

Trimetazidin je lek koji se koristi kod angine pektoris i vrtoglavice, a takođe poboljšava protok krvi i izdržljivost i pomaže sportistima kod velikih napora. Svetska antidoping agencija ga je zabranila i stavila ga na listu modulatora hormona.

- Ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili vežba efikasnije, jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno - rekla je Sadija Kan, lekar kardiolog i profesor na Univerzitetu Fajnberg.

Video: Ruska senzacija nije dopingovana: Sud ukida suspenziju Kamili Valijevoj, jedan detalj bio spasonosan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA