≫ 

Najteži udarac za ruski sport do sada: MOK zabranjuje učešće na najvećim takmičenjima

U izuzetnim slučajevima moći će da nastupaju kao neutralni takmičari

  • 14
Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju, Tokio 2020

Foto: Tanjug/AP

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta raspravljao je u ponedeljak o mogućim sankcijama za ruske i beloruske sportiste, nakon sukoba Rusije sa Ukrajinom za koju je podršku dala Belorusija.

Na toj raspravi IO Međunarodnog olimpijskog komiteta usaglasio je odluku međunarodnim sportskim federacijama i organizatorima sportskih događaja da ne pozivaju ili dozvoljavaju učešće ruskih i beloruskih sportista i zvaničnika na međunarodnim takmičenjima.

Gde god to nije moguće u kratkom roku iz organizacionih ili pravnih razloga, IO MOK snažno apeluje na međunarodne sportske federacije i organizatore sportskih događaja širom sveta da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede da nijedan sportista ili sportski zvaničnik iz Rusije ili Belorusije ne sme da se takmiči pod imenom Rusija ili Belorusija. Državljani Rusije ili Belorusije, bilo kao pojedinci ili timovi, treba da budu prihvaćeni samo kao neutralni sportisti ili neutralni timovi. Ne smeju biti istaknuti nacionalni simboli, boje, zastave ili himne.

Takođe, Međunarodni olimpijski komitet ostaje pri svojoj odluci od 25. februara da se Rusiji i Belorusiji ne dozvoli organizovanje niti jednog sportskog događaja.

Uz sve to, MOK je odlučio i da povuče Olimpijski orden licima koja imaju važne funkcije u Vladi Rusije, Vladimiru Putinu, Dmitriju Černišenku i Dmitriju Kozaku.

Ubrzo je stigao i odgovor Olimpijskog komiteta Rusije, a predsednik te organizacije Stanislav Pozdnjakov rekao je da se potpuno protivi savetima koje je Međunarodni olimpijski komitet objavio.

- Pažljivo smo pričitali današnje preporuke Izvrnog odbora MOK u vezi sa učešćem ruskih sportista na takmičenjima. Imamo samo jedan komentar – u potpunosti se ne slažemo sa njima. Postoji Olimpijska povelja i postoji ranije izrečeni stav rukovodstva MOK da su sportisti srce olimpijskog pokreta i da su njihova prava iznad svega, uključujući i bilo kakvu političku tendencioznost - rekao je Pozdnjakov.

Video: Ekipa Telegraf.rs u prihvatilištu za izbeglice: Ukrajinka Lera konačno bezbedna u Mađarskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 968

    28. februar 2022 | 15:41

    Zapadni licemeri.

  • Geras

    28. februar 2022 | 16:06

    To vam govori ko sve kontroliše.... Mislite da je to dobro?!

  • Brk

    28. februar 2022 | 16:39

    Fašisti!Najgori su mi oni Japanci koji trce Ametima pod repa fasovali su 2 atomske bombe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA