≫ 

Lija Tomas ušla u istoriju sporta: Bila muško, postala šampionka SAD, podelila Ameriku!

Ne može ovo da izađe na dobro, jednostavno nije pošteno

  • 3
Lia Thomas Foto: Tanjug/AP

Pobeda Lije Tomas na nacionalnom univerzitetskom šampionatu u Sjedinjenim državama je vest koja sama po sebi ne bi privukla posebnu pažnju da Lija, o kojoj smo već pisali nekoliko puta, nije transrodna osoba koja se dojuče takmičila u konkurenciji jačeg pola.

Sada, godinu i po dana posle odluke da promeni pol (obaveznim hormonskim tretmanom), Lia, nekada Vil Tomas, dominira među slabijim polom, beleži ubedljive pobede iz trke u trku, a onu najznačajniju u karijeri ostvarila je protekle noći na nacionalnom šampionatu.

Čak tri sekunde bila je brža od najbliže konkurentkinje Eme Vejant (20), koju je većina navijača proglasila pravom pobednicom trke iz prostog razloga što je biološki žensko i kao takva prihvatljiva za razliku od "uljeza" Lije Tomas.

Na dodeli medalja navijači su jasno rekli šta misle o tome da se transrodna osoba takmiči sa slabijim polom, koji to za nju i dalje jeste. Upadljivo muškobanjaste građe, jakih ramena i muskulature, Lija nije marila za zvižduke i negodovanja sa tribina dok su je krunisali.

Sa osmehom od "uva do uva" je primila medalju.

- Pokušavam to da ignorišem koliko god mogu, pokušavam da se fokusiram na svoje plivanje i na to šta treba da uradim da bih se spremila za svoje trke i samo pokušavam da blokiram sve ostalo - rekla je Lia posle trke, na pitanje novinara kako na nju utiču zvižduci sa tribina.

Trijumf Tomasove je u tri reči prokomentarisao i srpski olimpijac, plivač, Čaba Silađi.

- Dokle ovo ide...

Pobeda Lije Tomas je posedno jako odjeknula u američkoj javnosti, kao da se samo čekao taj trenutak pa da krene lavina komentara, i pozitivnih, ali i onih negativnih kojih je, utisak je, više. Svoj sud je dala bivša ministarka prosvete u vladi Donalda Trampa Angela Morabito.

- Ovo je Ema Vejant sa Univerziteta Virdžinija. Završila je na drugom mestu iza Lije Tomas u ženskoj disciplini na 500 jardi slobodno na NCAA nacionalnom prvenstvu. Ali ona je pravi pobednik za sve nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bela

    18. mart 2022 | 17:09

    To je nepravda. Tela su nam razlicita po konstituciji. Sramota!!!

  • Kalabic

    18. mart 2022 | 15:58

    Nije bolest sve sto boli.

  • Zullu

    19. mart 2022 | 01:04

    Evo sad su i muškarci najbolji u ženskim sportovima. Vidi čemu doprinose zapadne ideje o jednakosti polova … bravo sine bole te gnjurac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA