≫ 

Njihov poljubac na ledu jači je od svake tuče: Srpske hokejašice spremne da pišu istoriju na SP u Beogradu

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu po prvi put u istoriji nastupa na Svetskom prvenstvu

  • 0

Za njih je svaki dan sjajan ako sadrži hokej. Vatra im je u srcu, a led u žilama. Ta ljubav i strast topi svu hladnoću pa navijači u ledenoj dvorani mogu potpuno da uživaju u majstorijama dama iz Srbije koje će se po prvi put naći na Svetskom prvenstvu u hokeju koje se u Beogradu igra od 22. do 25. marta. 

Činjenica je - hokej važi za muški sport, i, o njemu se u Srbiji poprilično malo zna. Nije ni čudo, s obzirom na to da su da su decenije protekle pre nego je srpski ženski hokej uspeo da sastavi prvi put reprezentaciju.  Ipak, Valentina, Selena i ostale hokejašice Srbije polako, ali sigurno razbijaju predrasude o tome da nežniji pol ne može da barata pakom. I to, kako!

Kada smo ušli u Ledenu dvoranu hale Pionir, sreli smo na desetine devojaka koje se širokim osmehom na licu,  trče oko hale, žongliraju fudbalsku loptu i prave atmosferu na kojoj bi im pozavideli brojni profesionalni fudbalski i košarkaški timovi. Desetak minuta kasnije, baš te dame su, u punoj opremi , kao furija, uletele na led. Šou je počeo! Led škripi, pakovi pucaju, mreže ne miruju. Osmeh na njihovim licima je ostao nepromenjen.

Dok pravi malu pauzu, naša reprezentativka Valentina Vrhoci otkriva deo svoje hokejaške priče.

- Mi smo pre par godina počele da se skupljamo zajedno, da idemo na turnire, pobeđivale. Evo za nekih 5 godina došle smo do Svetskog prvenstva i zadovoljne smo jako i nadamo se da će sve biti u najboljem redu. To je seniorsko Svetsko prvenstvo ali mi imamo mladu reprezentaciju od 15 do 19 godina - počinje svoju priču Valentina koja nastupa za Crvenu zvezdu i otkriva kako je uopšte došla na ideju da se bavi ovim sportom:

- Zapravo uopšte nisam htela da treniram hokej, došla sam ovde da naučim da klizam. Posle nekih godinu dana mi je prišao trener hokejaškog kluba, pitao me da li želim da probam. Probala sam i čim sam uzela štap i obukla opremu stvorila se ljubav prema ovom sportu i nastavila sam da treniram. Pratim hokej i Aleksandar Ovečkin mi je omiljeni hokejaš. Igram centra, najviše volim da dajem golove, naravno. Biti centar je najbitnija pozicija. Imamo dva beka koji su u odbrani i dva krila, moj zadatak je da igram i napad i odbranu - ističe Valentina.

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

Povrede, kontuzije, izvrnuća zgloba, su, kako Valentina kaže, normalni za hokej. Sve to, ipak, nije dovoljno da se odustane, već predstavlja dodatni motiv da se ode još dalje. U maniru pravog profesionalca i velikog sportiste Valentina iznosi svoja očekivanja za Svetsko prvenstvo.

- To je Svetsko prvenstvo koje će se održati od 22. do 25. marta. Sa nama su u grupi Izrael Bosna i Hercegovina i Estonija protiv koje igramo prvu utakmicu. Za njih mislimo da su najjača ekipa. Nije nam bitan rezultat, ključno nam je da sve igramo zajedno, da sve budemo jedna, da igramo najbolje što možemo, a rezultat će pokazati svoje.

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

Svetsko prvenstvo - Istorijski momenat za ženski hokej

Kad ste na ledu, sve se događa jako brzo zato je potrebno mnogo veštine i timskog rada koji se gradi uz pomoć stručnjaka. Tako Nemanja Janković, koordinator razvoja hokeja objašnjava detalje o Svetskom prvenstvu u Beogradu i načinu na koji je po prvi put formirana ženska reprezentacija.

- Pomažem svim reprezentacijama, počevši od ženske reprezentacije koja je sada aktuelna, i bavim se razvojem dece. Uroš Brestovac je njihov selektor, ali ja pomažem kako bi se što bolje pripremile. Ovo je prvi put u istoriji da imamo zvanično žensku reprezentaciju Srbije, a takmičimo se u Beogradu, što je za nas jako bitno.

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

- Počeli smo na nekom najnižem nivou, ali moje subjektivno mišljenje je da ćemo jako brzo da se penjemo iz lestvicu s obzirom da imamo puno talentovanih devojaka koje su tu. Malo pre smo zaključili da ih ima svih uzrasta i mislim da je lapa budućnost ispred njih - počinje priču Janković i pojašnjava kako funkcioniše sistem takmičenja:

- Postoje tri divizije, svaka ima po grupu ili dve, A i B. Osvojiš diviziju, ideš gore, poslednji si, ideš dole. Svake godine ideš na gore i možeš da dođeš do samog vrha. E sad, kako ideš u više divizije, kvalitet je bolji. Za takav ogroman skok napred je potrebno vreme. Mislim i da ćemo jako brzo da se približimo tim divizijama koje su gore.

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

- To je neki put koji sada počinjemo da gradimo i ovo je neki prvi turnir. One će da steknu novo iskustvo, one nikada nisu igrale na turniru ko što je Svetsko prvenstvo i da osete šta znači biti profesionalac. U ovom sportu se dosta stavlja akcenat na muškarce i oni sa 16 ili 18 godina nastupaju za juniorsku reprezentaciju. One baš i nisu imale priliku da iskuse tako nešto.

-To su devojčice iz Subotice, Novog Sada i iz Beograda, imamo i nekoliko devojčica koje igraju u Mađarskoj. To su devojčice koje su počele da igraju hokej sa dečacima i kako su stasavale, igrale su sa njima i bile bolje od njih. E sad, sa 15 godina devojčice moraju da igraju u ženskoj ligi. Kada su stasale otvorile su im se opcije da odu na neki kamp, tamo su prepoznali njihov talenat i one sada igraju u Mađarskoj. Neke tamo studiraju, neke idu u srednju školu, imamo i neke devojke koje profesionalno igraju tamo inisu ovde sa nama. To je neki razvojni put, krenu sa dečacima, super im je i ako se pokažu i žele to, idu dalje.

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

Opklada mame i trenera 

Dok Nemanja u dahu objašnjava svu važnost Svetskog prvenstva, bek naše reprezentacije Selena Sekulić postiže gol, potom izvodi nekoliko bravura na ledu, koje mi kao laici ne bismo mogli da imenujemo preciznom hokejaškom terminologijom, i prilazi nam.

- Jeste li videli? - pita nas prepuna samopouzdanja koje pleni i, sigurno motiviše, sve oko nje. Sa osmehom "oko ušiju" Sekulićeva se priseća svojih početaka.

- Ja sam prvo počela u Spartaku sa 4 godine. Ipak, nemamo dosta leda, pa sam se prebacila tamo još u 8. razredu. Došla sam u Budimpeštu, tamo idem i u školu. Iskreno, mene ja mama upisala na ovaj sport. Prvo je bila opklada mame sa trenerom, da li ću prestati. Moja mama nije bila za ovo prvo. I onda sam nastavila. Svidelo mi se nekako, više volim te borbenije sportove. kako drugi reaguju sada? Pogledaju me onako čudno i kažu:"Ženski hokej?". Ne veruju toliko u to. Dosta njih i nije čulo za hokej, a ne još za ženski hokej. Svi su ono da je to muški sport.

Danas, kaže Selena, led joj je kao "druga kuća". Padova se ne plaši.

- Imamo opremu i to nas sve onako štiti, naravno ima padova, ali stisnemo zube i trpimo. Bekovi su obično nazad, ima levi i desni, a ja sam desni. Kada druga ekipa napada, mi branimo i što više ih teramo iz naše trećine i dajemo napadačima da oni daju gol. Pitsburg gledam i Krozbi mi je omiljeni imam i njegov broj na dresu, 87. Ma, dođite i probajte. Ja nisam ovo počela da radim tako što sam znala. Naravno, ovo se i uvežbalo. Treba doći i probati, pa ako se svidi neka ostanu. Iskreno, preporučila bih jer nije kao fudbal i odbojka češće da se viđa.

Poljubi ga! Ljubav i tuča sa dečacima

Ženski hokej je potpuno nova dimenzija sporta, koja, kada se otkrije, unosi neku specifičnu magiju koja osvaja. Tuče, na koje su navijači navikli, nidu baš dozvoljene, dok se povremeno gurkanje toleriše. Prava šteta, ako pitate Selenu, hokejašicu Ferencvaraša.

- Mene si našao na ovo pitanje, ja to jako volim. Više volim sa dečacima, zato što je dozvoljeno. Više možeš na telo, slobodnija sam tada. U ženskom hokeju možeš malo da se prisloniš na nju, ali ne sad preterani kontakt. Jeste, bilo je tuča. Razdvoje nas odmah sudije, nije sad to preterano puno - sa puno strasti odgovara Sekulić, dok jedna od mama sa tribina otkriva tajnu.

- Naše ćerke igraju često sa dečacima. Tada im dovikujemo: "Poljubi ga"! Kada pošalju poljubac dečacima na ledu, efikasnije je od svake tuče, jer se postide, pocrvene i dekoncentrišu, bude jako smešno. 

Ženska reprezentacija Srbije u hokeju na ledu Foto: Telegraf.rs

Dok se završava trening, Nemanja podseća na Svetsko prvenstvo i šalje poziv svima.

- Voleo bih da pozovem roditelje i najmlađe da dođu, vide i bave se ovim sportom. Pogotovo devojčice, koje dosta dolaze na hokej. Nemojte da se plašite, ovo jeste žensk sport isto koliko i muški. Trenirajte hokej, jer ćete imati šansu da kroz odrastanje doživite nenormalna iskustva, putujete po svetu jer se svuda igraju turniri. Ovo je samo edan od njih. Voleo bih da pozovem sve roditelje da dovedu decu i da iskuse kako sve to izglada, zdrava fina atmosfera, i da dođu na Svetsko prvenstvo koje se država od 22. marta ovde u Beogradu. Moćiće pun raspored da vide na sajtu Saveza hokeja na ledu Srbije. Tako da, dođite i podržite naše devojke.

Video: Sveštenik na klizaljkama: Aleksandar portu i mantiju menja ledom i kacigom

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA