≫ 

Bridž takmičenje rešeno u dramatičnom finišu

Ispostavilo se da je baš poslednje deljenje turnira bilo ključno - nakon atipične licitacije, Vujčić-Simić jedini u polju prave 3NT** i osvajaju titulu

  • 1
Vujčić i Simić Foto: Telegraf.rs

U poslednjem deljenju najvažnijeg srpskog parskog bridž takmičenja, Trajala Srbije, pobedu su odneli Olga Simić i Veljko Vujčić. Tokom četiri dana, 16 najboljih srpskih parova kvalifikovanih po regionalnim takmičenjima igralo je po Berger sistemu (svako sa svakim) - 12 deljenja po kolu ili 180 deljenja ukupno.

Tri prvoplasirana para su se na kraju vidno izdvojila na tabeli mada rana faza turnira nije najavljivala takav ishod. Pri vrhu se smenjivalo 6-7 parova, da bi posle nekoliko ubedljivih pobeda par Mladenović-Parežanin obezbedio veliku prednost na vrhu. Tri kola pred kraj poraženi su maksimalnim rezultatom 20-0 VP* od para Zipovski-Radišić, višestrukog osvajača ovog turnira, koji je preuzeo vođstvo sa 6VP prednosti. Pre poslednjeg kola, razlika se smanjila na 3 poena u idealnom scenariju za svako sportsko takmičenje - neizvesnost do samog kraja.

Ispostavilo se da je baš poslednje deljenje turnira bilo ključno - nakon atipične licitacije, Vujčić-Simić jedini u polju prave 3NT** i osvajaju titulu. XIV Trajal Srbije održan je od 31. marta do 3. aprila u Nišu.

Svetska Bridž Federacija (WBF) priznata je od strane MOK-a, a Bridž Savez Srbije je deo Sportskog Saveza Srbije. Turnirski bridž se smatra jedinom igrom sa kartama u kojoj je eliminisan faktor sreće, i nema nikakvog dodira sa kockanjem iako je ponekad pogrešno stigmatizovan zbog drugih igara sa kartama. Francuska još od 1980-ih a zatim i Švedska, Izrael i Hrvatska su zemlje koje su uvele bridž kao fakultativni predmet u školama jer unapređuje logiku, komunikaciju, socijalizaciju, donošenje odluka i mnoge druge intelektualne i socijalne veštine. Naučnim studijama je dokazano da igranje bridža umanjuje šansu za razvijanje demencije ili Alchajmerove bolesti u starijim godinama. Bridž Savez organizuje redovne kurseve bridža za početnike.

Rezultate turnira možete pogledati ovde.

*VP = Viktori poeni, skala koja odredjuje veličinu pobede u bridžu. U meču se osvajaju IMP poeni, koji se u obračunu na kraju pretvaraju u VP, nešto kao golovi i bodovi u fudbalu.

**NT = bezadutska igra, gde se ne seku štihovi. 3NT označava broj štihova koji je odigravač obećao da ce da napravi (uvek je 6 plus nešto, u ovom slučaju 6+3=9)

Video: Svima je delovalo da će Jokić izgubiti loptu, bio je trapav, a onda je dao koš kako samo on zna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA