≫ 

Srbija među osam zemalja domaćina svetske moto trke XROSS HARD ENDURO

Ministarka Matić je navela da je na ovoj destinaciji registrovano ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5% u odnosu na isti period 2021. godine

  • 0

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je povodom najave održavanja XROSS HARD ENDURO Relija na Zlatiboru, da je za Republiku Srbiju, ove godine, izuzetna prilika da, prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji, bude održana trka koja će biti deo svetskog Hard Enduro Šampionata.

- Ova manifestacija nesumnjivo će otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije - rekla je ministarka Matić.

Ona je dodala da je organizacija ovog događaja u Srbiji kao jednoj od osam zemalja na svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji.

Ministarka Matić je navela da je na ovoj destinaciji registrovano ukupno 34.814 turista, što predstavlja rast od 27,5% u odnosu na isti period 2021. godine.

- U protekloj godini turistički sektor Srbije je ostvario rekordan devizni priliv od turizma koji je iznosio milijardu i 596 miliona evra, a sada u godini ispred nas očekujemo još uspešniju i dinamičniju turističku sezonu, u kojoj ćemo imati priliku da predstavimo Srbiju i kao značajnu svetsku turističku destinaciju, a ovaj sportski, turistički događaj će zasigurno doprineti da nastavimo i sa sjajnim rezultatima kada je reč o deviznom prilivu od turizma - poručila je Matić.

XROSS HARD ENDURO

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije

Na konferenciji za medije u ime domaćina trke, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da je ovo jedan veoma važan događaj za Zlatibor, opštinu Čajetina, regiju Zapadne Srbije i celu našu zemlju.

- Upustili smo se u organizaciju jedne međunarodne enduro motociklističke trke jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, i onog na najvišem svetskom nivou -  izjavio je Stamatović.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tatjana Matić (@tatjanamatic.official)

- Kada je nastala 2014. godine, Xross trka je bila jedini hard enduro događaj u našoj zemlji. Iz godine u godinu je rasla, a zbog fantastičnog terena koje srpske planine pružaju za ovaj sport, našeg maksimalnog angažovanja u njenoj organizaciji, kao i želji da upravo Xross Hard Enduro reli upiše Srbiju na svetsku mapu auto-moto takmičenja, krajnji rezultat je njen ulazak u kalendar FIM Hard Enduro Svetskog Šampionata za 2022. godinu, što je zaista izuzetna čast - istakao je osnivač Xross-a, Branislav Đurić.

Xross Hard Enduro Reli održava se od 18. do 21. maja i voziće se kao deo FIM svetskog Hard Enduro šampionata. Organizatori očekuju oko 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i profesionalne timove koji su u samom vrhu ovog sporta kao i na hiljade gledalaca koji će posmatrati moto šou na srpskim planinama. Centar relija biće Zlatibor, ali će takmičari takođe voziti na Tari i Mokroj Gori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA