≫ 

Smrt optužuje doktore: Da li lekari koji su lečili Maradonu snose odgovornost?

Nova kolumna Prof.dr Nenada Dikića, bavi se odgovornošću lekara kod smrti pacijenta

  • 0
Dijego Maradona, Leopoldo Luke Foto: Profimedia/AFP

Originalni članak novinarke Danas , Milice Radenković, „Teren laboratoriji ne veruje“ poslužio je 2018. godine da napravimo najvažniju sesiju na 6. kongresu medicine sport Srbije o iznenadnoj srčanoj smrti u sportu.

Povod za članak je bila smrt Davida Astorea, kapitena Fiorentine koji je umro u hotelskoj sobi, i to je bila samo jedna od dvadeset u mesecu održavanja kongresa. Tada se nije znao uzrok. Kao i uvek spekulisalo se sa tipičnim stanjima i bolestima koje dovode do iznenadne srčane smrti u sportu. Ono što je objavljeno je da Astore nije imao kardiomiopatiju i da nije koristio doping supstance. Slične informacije dobio sam i od kolega iz Italije, ali i informaciju da je pokrenut sudski postupak protiv Astoreovih lekara.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Nakon tri godine doneta je presuda da dr Đorđo Galanti, šef odeljenja sportske medicine u bolnici Kaređi u Firenci, bude osuđen za ubistvo iz nehata na godinu dana uslovno jer nije dijagnostikovao neotkrivenu srčanu manu igrača.

Prema obdukcijskom izveštaju, Astore je umro od tahiaritmije, abnormalnog ubrzanja otkucaja srca, tokom spavanja. Tužioci su rekli da je doktor trebalo da izvrši dodatne preglede kako bi pokušao da otkrije srčana oboljenja, s obzirom na rezultate Astorijevih stres testova, i da je zatražio kaznu od 18 meseci zatvora.

Dr Galanti ju je takođe naloženo da plati milion evra Astroijevoj porodici . Slična stvar se upravo dešava u Argentini gde tužioci koji istražuju smrt argentinske fudbalske legende , Dijega Maradone , koji je preminuo 2020. tra že da se medicinskom osoblju koje ga je lečilo sudi za ubistvo iz nehata.

U svom zahtevu tužioci su rekli da su ga propusti od strane osam medicinskih stručnjaka zaduženih za Maradon ino zdravlje doveli do smrtnog ishoda. Maradona je preminuo u 60. godini 2020. dok se oporavljao od operacije na mozgu zbog tromba nakon decenija borbe sa zavisnošću od kokaina i alkohola.

Neurohirurg i porodični lekar dr Leopoldo Luk i psihijatar dr Agustina Kosačov su pod istragom zbog njegove smrti kao i š estoro drugih, uključujući psihologa Karlosa Dijaza i medicinskog koordinatora Nensi Forlini .

Tužilaštvo ih tereti za ubistvo sa direktnim umišljajem „ dolus eventualis“, krivično delo u kom e je osoba nemarna i zna da svojim nemarom može prouzrokovati nečiju smrt. Oni bi mogli da se suoče sa kaznama u rasponu od osam do 25 godina zatvora. Optuženi su, kako navode tužioci, „bili protagonisti neviđene, potpuno manjkave i nepromišljene hospitalizacije kod kuće”, a navodno su počinili „seriju improvizacija i lošeg lečenja ”.

Video: Maradonin doktor u suzama: Dao sam sve od sebe

Iako je tužilaštvu trebalo dve godine da podignu optužnicu nije u izgledu da će se okrivljeni lako izvući jer je sećanje na Maradonu sve prisutno. Tako su argentinski navijači tražili dozvolu da nacionalni tim nosi Maradonino srce na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. jer bi po njima on želeo d a putuje u Katar , da bude u kampu, u sobi, u autobusu, u svlačionici, na terenu i ako Bog i da ponovo osvoji kup nakon pobede u Meksiku 1986. godine.

Inače, Maradononio srce se trenutno nalazi na Odeljenju za patološku anatomiju policije Buenos Ajresa, gde se čuva kako bi se izbegla svaka mogućnost krađe. Istovremeno još jedan događaj vezan za Maradonu se pojavio istovremeno. Majica koju je nosio na Svetskom prvenstvu u fudbalu 1986. biće na aukciji za nekoliko miliona, uprkos tome što Maradonina ćerka Dalma rekla je da je majicu koja košta preko 4 miliona funti njen otac nosio tokom prve polovine četvrtfinala između Engleske i Argentine bez golova.

Navodi da je Maradona na poluvremenu zamenio dres za drugo poluvreme kada je postigao gol za sva vremena uz čuvenu "Božju ruku". Bivši engleski reprezentativac Stiv Hodž tvrdi da je dobio majcu na kraju meča u Meksiko Sitiju i da je sada prodaje na aukciji u Sotbiju.

Bilo kako bilo do početka svetskog prvenstva u Kataru 2022 verovatno nećemo saznati odluku suda po pitanju odgovornosti Mardoninog medicinskog tima, ali će se sigurno znati da li će se bizarni i zahtev argentinskih navijača ispoštovati, ali i za koliko će se prodati Maradonina majca koja navodno nije originalna. A mene najviše interesuje da li je stručnost, razum, ljudskost i hrabrost koja čine pravog lekara zaista dovedena još jednom u pitanje.

Video: Doktor Nenad Dikić: U vrhunskom sportu ima dopinga, zato se i borimo protiv toga

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA