≫ 

Nova ruska klizačka senzacija: Sa tri godine već je znala šta želi, sad joj se dive svi u Rusiji

"Spavala sam na ledu, eto toliko sam volela da klizam. Treninzi su mi počinjali od 7 sati ujutro i stizala sam uprkos saobraćajnim gužvama. Zapravo, morala sam biti na treningu 45 minuta pre samog početka, dakle oko 06:10-06:15", priseća se Maša svoje nimalo lake svakodnevice onda kada je sve krenulo

  • 0
Maria Gordejeva Foto: Youtube/Not Lauren

Devojčica Marija Gordejeva (12) je nova ruska klizačka senzacija. Kaže struka u svetskoj sili ovog sporta - takav se talenat dugo nije rodio. I sad se brusi dijamant. Maša kao da je rođena na ledu. Negde je to sudbinski zapisano. Jednostavno je tako: na prvo klizanje zaljubila se u ovaj sport. Danas o njoj brinu najbolji treneri umetničkog klizanja u zemlji gde je ovaj sport gotoov stvar nacionalnog identiteta. A tek su joj 12 godina.

Najbolja je mlada ruska klizačica, čudo od deteta, pa joj i mediji pridaju neobično veliku pažnju.

- Vrlo je retko da dete pobedi na nivou Rusije i na nivou Moskve u istoj godini. Ovde pričamo o unikatu - divi se njenom uspehu njen sadašnji trener Sergej Davidov.

Pre Maše Gordejeve, ni svetska sila u umetničkom klizanju kao što je Rusija nije mogla da se pohvali većim talentom od ove devojčice. Takva se rađa jednom u 50 godina.

U intervjuu za ruske medije, Maša priča da je pasiju prema klizanju otkrila u najranijem dobu. Stala je na klizaljke malo pošto je prohodala, a shvatila je da želi da klizaljke nosi više nego patike onog trenutka kada su je roditelji pustili da kliže dok su njenog brata pratili na fudbalu.

Bio je to dan kada je shvatila da će život posvetiti klizanju iako je jedva poimala život.

- Moj stariji brat je igrao fudbal. Jednom je imao utakmicu, ja sam tada imala tri godine i roditelji su me poslali na klizanje da se zanimam dok traje fudbal. Utakmica je bila na mestu gde postoji i klizalište i teren. Klizala sam i klizala, i jednog dana rekla mami da mi se sviđa - prisetila se Maša.

Klizanje joj je ušlo u krv. Sve drugo u njenom životu od tada je manje važno.

- U to vreme sam se još bavila baletom u isto vreme. Mama mi je rekla da odaberem šta želim da radim - balet ili umetničko klizanje. Izabrala sam ovo drugo, i nakon toga sam se priključila treninzima u grupi kod Irine Evgenievne Nifontove. Imala sam tada samo tri i po godine.

Seća se svega kad je krenulo. Ustajanja u cik zore, doručak tek posle treninga...

- Spavala sam na ledu, eto toliko sam volela da klizam. Treninzi su mi počinjali od 7 sati ujutro i stizala sam uprkos saobraćajnim gužvama. Zapravo, morala sam biti na treningu 45 minuta pre samog početka, dakle oko 06:10-06:15. Bez ustaljenih vežbi zagrevanja nije bilo moguće da počnem trening. Od 7 sati smo odmah išle na led i radile koreografije. Ustajala sam već oko 05:30 kako bi na vreme stigla na trening. Retko sam doručkovala pre polaska, tek nakon treninga sam jela. Majka je sa sobom od kuće uvek nosila nešto da se pojede - priča Maša.

Kaže da joj ustajanje u to doba nije toliko teško padalo kao njenoj majci.

- Majka je ludela zbog toga - podseća na neprijatna jutra buduća zvezda svetskog klizanja.

- Ja sam odlazila u krevet već oko 9 sati, tako da sam imala dovoljno vremena da se naspavam. Spavala sam i posle treninga. Inače volim da spavam. Tada sam još išla u obdanište. Sad ne idem u školu uopšte.

Nažalost, mala Maša je sve podredila klizanju. I svoje obrazovanje. Izdržala je nekako tri godine u osnovnoj školi gde nije bila omiljena kod učitelja iz prostog razloga što je često odsustvovala sa časova. Kad je došao momenat da bira između klizanja i škole, i kad je izabrala ovo prvo, uzimala je privatne časove iz osnovnih predmeta kako bi makar bila u korak sa redovnom nastavom.

Naravno, bila je daleko od toga...

- Napustila sam školski program, nastavila sam da učim uz privatne učitelje. Počela sam da učim španski jezik - kaže Maša.

Rastanak sa Irinom Nifontovom joj je teško pao, ali je bio prirodan sled događaja. Prelazak kod poznatog trenera i specijaliste Sergeja Dmitrijeviča značio je veliki iskorak u njenom daljem usavršavanju. Sve što je dosad postigla duguje njemu. Sa dolaksom kod Dmitrija klizanje je dovela na potpuno novi nivo. Sve najzahtevnije pokrete savladala je zahvaljujući radu sa njim. Sada je spremna za najveći uzlet u karijeri.

Mukotrpan rad, treninzi, hektoliri znoja i odricanja od svega što se podrazumeva za njene vršnjake, polako počinje da se isplaćuje. Svet če tek čuti za Mašu...

Video: Upozorenje: Od njenih pirueta vam se može zavrteti u glavi a njen stas će vam sigurno pomutiti um

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA