≫ 

Rebrača u promociji biciklizma: Proslavljeni košarkaš otvorio manifestaciju "Tour de Fruška"

Čuveni igrač zalaže se za dalji razvoj ovog sporta u našoj zemlji

  • 0
Bicikl Ivica Komljenović smrt

Foto: Facebook/Ivica Komljenović

Danas počinje dvodnevna sportsko-rekreativna manifestacija „Tour de Fruška“ na Fruškoj gori koja će okupiti više od 700 takmičara, saopšteno je danas u Vrdniku na konferenciji za novinare.

- Imamo sve uslove da manifestacija protekne u najboljem redu. U organizaciju su uključeni Nacionalni park „Fruška gora“, gradske uprave Novog Sada, Policijska uprava opštine Irig, Turistička organizacija Vojvodine, komunalne i sve druge službe, radi omogućavanja što boljih organizacionih i bezbednosnih uslova - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora i inicijator ove manifestacije.

Prema njegovim rečima, „Tour de Fruška“ ima za cilj razvoj biciklizma i sporta uopšte, ali i celokupnog turizma na Fruškoj gori.

- Ova manifestacija predstavlja nov pogled na zdrav život i na očuvanje naše Fruške gore i to je poruka koja mora da ostane posle ovog događaja – veća svest o potrebi očuvanja prirode i vrednosti koje ona ima -  naveo je predsednik.

Mirović je rekao da će u trkama učestvovati profesionalni takmičari, poput Ivana Stevića, jednog od naših najuspešnijih biciklista, ali i veliki broj rekreativaca koji će moći da se prepuste uživanju i istraživanju staza Fruške gore. Predsednik je podsetio na to da će biti organizovane i trke za najmlađe učesnike.

Proteklih godina, kako je rekao, Pokrajinska vlada rekonstruisala je više od 50 kilometara puteva na Fruškoj gori, ocenivši da je ona na taj način postala dostupnija turistima i posetiocima iz svih krajeva, što će se videti i tokom predstojećeg vikenda.

- Ovo će predstavljati početak novog puta za Vrdnik i ovaj deo Vojvodine. Svest o zdravom životu i značaju sporta treba da bude proizvod našeg zajedničkog rada i ove manifestacije, koja će, verujem, u budućnosti postati tradicionalna - rekao je Mirović.

Direktor manifestacije „Tour de Fruška“ Ivan Arpaš rekao je da će Vrdnik tokom vikenda primiti više od 700 sportista i 100 privrednika, istakavši da je želja organizatora da manifestacija postane tradicionalna.

- Nadam se da će ′Tour de Fruška′ biti jedan od simbola Pokrajine i drago mi je što sam deo ovog novog poglavalja. U najlepšem delu Vojvodine ovog vikenda okupiće se sportisti, porodice, rekreativci i ljudi koji vole sport - rekao je naš proslavljeni košarkaš Željko Rebrača, koji je podržao manifestaciju.

Željko Rebrača

Foto: Nikola Tomić

„Tour de Fruška“ počinje večeras, kada će biti otvoren Noćni bazar, koji će okupiti veliki broj umetnika, zanatlija, proizvođača zdrave hrane i vinara iz Pokrajine, koji će posetiocima predstaviti gastronomska bogatstva Vojvodine i sve njene lepote i znamenitosti.

U subotu, 21. maja, u 11 časova, startovaće „Trejl trka“, za čije su takmičare organizatori pripremili šumsku stazu dugu 15 kilometara, kojom se do sada nije trčalo i na nekim deonicama je zahtevna, ali toliko da mogu da je završe i oni koji imaju osnovnu fizičku spremnost.

Tog dana, oko 16 časova, biće održana i „Eliminator trka“ na standardnim planinskim biciklima, koja je zamišljena kao kružna trka u dužini od 665 metara, za šta će takmičarima biti potrebno oko tri minuta. Startuju po četiri takmičara i vozi se „na ispadanje“.

Organizatori su vodili računa i o svima onima koji uživaju u biciklizmu, a ne žele da se takmiče, pa su za subotu u 15 sati pripremili start drumskog izazova „Popov čot“, koji će se voziti u u dužini od 48 kilometara, u pratnji policije, po najlepšim delovima Fruške gore.

Trim staza Fruška Gora, šuma priroda

Foto: Milena Đorđević

U okviru ove jedinstvene manifestacije, u subotu u 12 časova, biće organizovane dve trke za najmlađe učesnike – dečja trka guralica i dečji poligon spretnosti.

U nedelju, 22. maja, u 11 časova startuje MTB maraton, za takmičare željne izazova. Na raspolaganju su tri verzije staze po težini, od 15, 38 i 58 kilometara. Prve dve su namenjene rekreativcima, dok je treća staza duga i znatno teža, te se preporučuje licenciranim vozačima.

U isto vreme u nedelju startovaće i trka električnih bicikala „Velika nagrada Vrdnika“, što će biti prva trka tog tipa u Srbiji. Takmičari koji nemaju električni bicikl mogu unapred da ga rezervišu ili na licu mesta iznajme.

Video: Piksi baca magiju na treningu, a Gudelj gleda i ne trepće: Selektor pokazao kakav je mađioničar!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA