Ništa od Olimpijskih igara u BiH: Propala zajednička kandidatura Barselone i Sarajeva zbog svađe Španaca

Aragon i Katalonija nisu našli zajednički jezik

  • 0
Sarajevo 1984, Zimske olimpijske igre Foto: Profimedia/

Iako je pre samo nekoliko meseci senzacionalno najavljivano da bi Zimske olimpijske igre 2030. godine mogle da se održe i u našem komšiluku, u prestonici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, od toga neće biti ništa.

Naime, Sarajevo se kandidovalo za organizaciju nadmetanja zajedno sa Barselonom, koja se odlučila da zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragona povuče kandidaturu. To je potvrdio i predsednik Španskog olimpijskog odbora, Alehandro Blanko.

Javnost u Španiji generalno je bila podeljena zbog činjenice da je takmičenje bilo planirano da se održi u Barseloni zbog dobro poznate političke situacije koja je "na snazi" u ovoj pokrajini. Katalonija nije želela da prihvati pomoć Aragona u organizaciji zbog čega je sve propalo.

U Sarajevu je, prema prvobitnom planu, bilo određeno da se održe takmičenja u bobu i sankanju, kao i skijaški skokovi, što bi u prestonicu Bosne i Hercegovine dovelo oko 30% sveukupnog osoblja i sportista.

Glavni favorit za organizaciju takmičenja sada je postao japanski Sapoto, koji je ugostio Olimpijske igre davne 1972. godine. Uz njega, interes imaju i Solt Lejk Siti koji je bio domaćin 2002. godine i Vankuver koji je organizovao ZOI 2010. godine.

Video: Nemaju ni leda ni snega, a takmičili se na Zimskim olimpijskim igrama, i to u karlingu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA