≫ 

Teške muke vaterpolista protiv Australije: Delfini posle ogromne drame bliži karti za četvrtfinale SP

Kenguri su nas opasno namučili u Mađarskoj

  • 6
Dejan Savić, Vaterpolo Srbija Foto: MN Press

Kakve muke, teške muke... Vaterpolisti Srbije uspeli su posle ogromne drame da tek u završnici četvrte četvrtine slome Australijance i da tako faktički obezbede direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva koje se održava u Mađarskoj, pošto je za to potrebno da dobiju već otpisani Kazahstan ili da sa njim remiziraju - 6:5 (1:1, 2:2, 1:1, 1:0).

Nije ovo bio početak meča kakvom smo se nadali. Nekako deluje da su Delfini upali u kontraritam koji su nametnuli rivali, a sve to uzrokovalo je katastrofalnu realizaciju u napadu.

Samo tri od 14 napada uspela je u gol da pretvori Srbija u uvodnih 16 minuta igre, što je dovelo do toga da Australijanci u jednom momentu čak imaju i prednost, a na poluvremenu je rezultat bio u potpunom egalu.

Jedino je Dušan Mandić uspevao da pronađe put do protivničke mreže zajedno sa Jakšićem. Promene u drugom poluvremenu bile su i više nego potrebne, što je selektor Savić i uradio na pauzi.

Međutim, muke su se nastavile i u drugom poluvremenu. Australijanci su nastavili da odolevaju, pa su i nakon što je Srbija uspela nakratko da preuzme prednost na svoju stranu, uspeli da se izdignu i da preokrenu posle pogotka Blejka Edvardsa.

Dejan Savić, Vaterpolo Srbija Foto: MN Press

Ipak, gol Drašovića doneo je novo izjednačenje i označio da je i treća deonica završena na isti način kao i prve dve - egalom. To je samo moglo da znači dramu za završnih osam minuta utakmice.

Sve je potrajalo otprilike do tri minuta pred kraj. Australija se tada okrenula u potpunosti ka defanzivi i u napadu nije mnogo šta pokazivala, ali je istovremeno uspevala da maksimalno uspori Srbiju. Tek tada je Lukić postigao prvi gol, koji će se ispostaviti i kao presudan za konačan rezultat.

Postigla je Australija i gol na 25 sekundi do kraja utakmice, ali ga je sudija opravdano poništio zbog prekršaja u napadu. To je faktički i označilo konačnu pobedu Delfina, jer je bilo nedovoljno vremena za Kengure da ponovo zaprete.

Srbija sada treba da overi plasman u četvrtfinale protiv Kazahstanaca u meču koji se igra za dva dana u istom ovom terminu od 18.00 časova, a u kojem ćemo biti favoriti bez pogovora.

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

6:5 (vr. 00:00) - Kraj! Dobro je... Ipak pobeda. Težak meč za Delfine, ali jako važan trijumf.

6:5 (vr. 00:25) - Velika sreća... Sudije sviraju faul u napadu Australijancima koji su postigli gol.

6:5 (vr. 00:54) - Dejan Savić traži tajmaut pred možda i presudan napad Delfina na meču.

6:5 (vr. 03:13) - Konačno! Lukić postiže jako, jako važan gol... Australija se čuvala za odbranu, nije mnogo šta pokazala u napadu i sada samo treba zadržati koncentraciju.

5:5 (vr. 06:12) - Ponovo smo imali igrača više, ponovo je Australija to uspela da pročita. Sada će Kenguri imati šansu i da povedu, ali nisu je iskoristili... Rašovićev udarac potom brani golman rivala.

III ČETVRTINA

5:5 (vr. 00:00) - Neverovatno, i ova četvrtina je završena nerešenim rezultatom. Apsolutna drama pred završnih osam minuta.

5:5 (vr. 01:20) - Konačno dobar napad Srbije, Drašović smešta loptu u gornji desni ugao gola iz velike daljine!

4:5 (vr. 01:38) - Da li nam preti prvoklasna senzacija? Blejk Edvards donosi prednost Kengurima...

4:4 (vr. 02:19) - Vladimir Drašović pogađa prečku, novi neiskorišćeni napad... Jednostavno ništa ne polazi od ruke našim vaterpolistima večeras. Ali ni Australija ne blista, izgubljena lopta. Selektor Dejan Savić mora da reaguje.

4:4 (vr. 03:35) - Po neiskorišćen napad, mogli su Australijanci do novog vođstva, ali je naša odbrana pročitala loptu koja je išla na peterac i prekinula napad Kengura. Rašović potom ne stiže do lopte na drugoj strani.

4:4 (vr. 05:19) - Kratkog je veka potrajalo vođstvo Srbije. Prednost igrača više za Australiju i gol Pauera, drugi večeras.

4:3 (vr. 06:55) - Posle dužeg vremena, Srbija uspeva da realizuje napad sa igračem više. Lukić je strelac i ponovo imamo prednost.

II ČETVRTINA

3:3 (vr. 00:00) - Poluvreme. Škripi igra Srbije, ne idu napadi sa igračem više, pa i inače... I to je vrlo, vrlo povoljan rezultat za Kengure posle 16 minuta igre.

3:3 (vr. 00:57) - Po novi neiskorišćen napad Srbije i Australije. Jako bledo to izgleda, samo 3/13 za Srbiju i 3/15 za Australijance za sada.

3:3 (vr. 01:53) - Ford prolazi i donosi novo izjednačenje. Loše je reagovala naša odbrana u situaciji sa igračem manje. Iznenadili su nas Kenguri.

3:2 (vr. 02:28) - Novi neiskorišćen napad Srbije i to ovoga puta sa peterca... Definitivno postoji određena doza muke, samo 2/11 za sada. Sva sreća brz napad Srbije sada, posle kojeg stiže gol Dušana Mandića.

2:2 (vr. 04:04) - Bila je sada mirna ponovo Srbija u odbrani, iako je imala igrača manje. Zanimljivo je što za sada naši momci imaju 0/3 u takvim situacijama, a Kenguri 0/2. Potom stiže i faul u napadu Srbije.

2:2 (vr. 06:02) - Na svu sreću, brzo stiže izjednačenje. Dušan Mandić je realizovao najstrožu kaznu.

1:2 (vr. 06:11) - Prvi put danas gubimo, potom imamo igrača više kojeg ne koristimo, a zatim imamo i dosta sreće u situaciji kada je Australija imala dva igrača više. Vratila se naša odbrana na pravi način.

I ČETVRTINA

1:1 (vr. 00:00) - Kraj prve četvrtine posle koje je rezultat nerešen. Možda i neočekivano malo pogodaka, ali Australijanci igraju neverovatno tvrdu odbranu.

1:1 (vr. 01:29) - Imali smo sada i dva igrača više, Mandić je šutirao, ali odbrana Australijanaca radi zaista kao švajcarski sat. Kenguri idu na drugu stranu. Strahinja Rašović ne koristi kontru posle izgubljene lopte rivala.

1:1 (vr. 02:54) - Izjednačenje. Blejk Edvards će očigledno vući konce igre Australije na ovom meču i upravo je on strelac prvog gola naših rivala. Prethodno, Srbija nije iskoristila još jedan napad na drugoj strani.

1:0 (vr. 04:08) - Ni Australijanci ovoga puta ne uspevaju da dođu do gola, bio je ovo jako, jako dug napad koji se završio udarcem Nibusa sa velike udaljenosti pored gola. Na kraju, konačno i gol, Nikola Jakšić probija tvrdu odbranu rivala.

0:0 (vr. 05:27) - Još neiskorišćenih napada na obe strane. Australijanci su imali i igrača više, a u preplivavanju ni Srbija nije uspela da realizuje polu-kontru.

0:0 (vr. 06:30) - Prvi napad Srbije završava se udarcem Radulovića koji brani golman Australije, prethodni ni naši rivali nisu iskoristili šansu da povedu.

- Počeo je meč, prvi napad imaće Australijanci.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Kazahstan je najveći autsajder u ovoj grupi, a pobedom protiv SAD, Srbija je dovela sebe u situaciju da odlučuje o prvom mestu u ovom meču sa Australijom. Ulog nije mali, pošto će samo prvoplasirana ekipa da prođe direktno u četvrtfinale, dok će druga i treća otići u osminu finala.

Naravno, treba ispratiti i poslednje kolo između SAD i Australije, pošto su ove dve ekipe igrale i u martu u Svetskoj ligi, kada su vaterpolisti iz Amerike bili bolji sa 7:6.

Srbija i Australija su svoj poslednji duel imali na Olimpijskim igrama u Tokiju, kada su naši Delfini slavili sa 14:8, a zanimljivo je da su od 2006. godine ka ovamo, Australija i Srbija igrale čak 15 puta i svih 15 je dobila naša selekcija.

Video: Filip Filipović najbolji sportista Srbije: Olimpijsko zlato je kruna reprezentativne karijere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    23. jun 2022 | 19:13

    OVO JE POTPUNO NOVA EKIPA,SMENA JE GENERACIJA,I OVO JE VEĆ DOSADA USPEH.

  • Boske100

    23. jun 2022 | 19:59

    Dobar turnir za novu generaciju, tako grade iskustvo, neka bude čupavo i neizvesno, BRAVO MOMCI ❤️

  • Car

    23. jun 2022 | 19:41

    Korak po korak…SRBIJA!🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA