Jovan Mijailović za Telegraf: "Nije lako kad ste sin uspešnog oca, želimo da e-sport pomogne Partizanu"

Predsednik e-sport sekcije Partizana je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf govorio o planovima za budućnost, kao i odakle uopšte ideja za ovim poduhvatom

  • 12
Jovan Mijailović Foto: Instagram / mijailovic.jovan

Partizan je odlučio da ove sezone proširi granice e-sporta u Srbiji, ali i da crno-beloj porodici dodeli još jednu tim. Posle (donekle) uspešne sezone u igrici LoL (League of Legends), Partizan se odlučio i na osnivanje ekipe u CS:GO (Counter Strike: Global Offensive), a takođe su otkrili i svoj upravni odbor, na čijem čelu stoji Jovan Mijailović, mladi biznismen, ali i stariji sin predsednika košarkaškog kluba Partizan, Ostoje Mijailovića. Jovan je ekskluzivno za Telegraf pričao o samoj esport organizaciji, kao i o budućim planovima.

Kao što je već gorenavedeno, Partizan je svoj debi na esport sceni na Balkanu odigrala u letnjem splitu EBL lige, gde su zaustavljeni u polufinalu od ekipe Valijansa koja je kasnije i osvojila ovaj split pobedivši Crvenu zvezdu u finalu i to pred publikom u Beogradu.

Iako su završili takmičenje prerano, za Partizan je to sve bio podstrek da nastave sa svojom ekspanzijom, a onda ko zna, možda se umešaju i u borbu za svetsku scenu. Upravo je o tome govorio i mladi Jovan, koji je za Telegraf otkrio i odakle uopšte ideja da se uključi u e-sport.

- Sve je to počelo negde u januaru ove godine, dolazim na ideju i žarko želim da Partizan upliva u e-sports vode, kada već kolege iz Crvene zvezde postoje već pet godina i nose dve balkanske titule u EBL ligi. Pre toga je bio već jedan pokušaj da Partizan uđe u e-sport, ali bez želje da ikome sudim, tu verovatno nije bilo ni dovoljno energije ni posvećenosti - kaže Jovan, pa potom nastavlja i otkriva šta je sve morao da uradi kako bi svoju želju pretočio u stvarnost.

- Okupljam tim operativaca i investitora, gde je primera radi, naš potpredsednik moj kolega sa studija u Americi i čovek koji je doneo značajna sredstva u klub, Ben Fam. Pored Bena u odboru se nalaze i velika imene srpske privrede kao što su, između ostalog, Marko Ribarić, prvi čovek AdmiralBet-a. Predstavili smo ideju, kompletnu strategiju i viziju za naredne godine, nakon čega smo od KK Partizan dobili dozvolu da pod tim imenom krenemo sa radom i krenuli smo doslovno od nule.

Esport Partizan, CS GO Partizan Partizanov tim za CS:GO i prvu istorijsku sezonu u ovoj igrici Foto: Esport Partizan

Prvobitno je sportskim kuloarima kružila priča da se sredstva košarkaškog kluba prelivaju i koriste u svrhe esport sekcije, međutim, Jovan otkriva da je ova sekcija zapravo nezavisna, te da samu sebe finansira i da ni u kom slučaju ne opterećuju košarkaški klub. Dok, kako kaže, veruje da će jednog dana i on moći iz e-sporta da pomogne košarci.

- Našli smo eksterne finansije, imamo svoj budžet koji ni na koji način ne opterećuje košarkaški klub Partizan. Ako vam kažem da je cilj da stvorimo brend koji će matičnom klubu jednog dana pomoći da pronađe dodatna sredstva, možda ću u ovom trenutku zvučati neozbiljno. Ali činjenica je da se e-sport razvija rapidno i verujem da je tako nešto u skorijoj budućnosti i više nego moguće - istakao je Jovan za Telegraf, koji ističe da je bilo i optužbi za nepotizam zbog svog oca.

- Momenta kada objavljujemo tim ljudi koji je radio na svemu tome, kreću optužbe za nepotizam. No, toliko interesovanje i broj komentara mi samo aludiraju da ideja polako uspeva. Koncept e-sporta se sa ovom količinom pažnje i sa ovim ambicijama nikada nije povezivao sa Partizanom. Da se ne vraćamo na taj pokušaj od pre 7-8 godina, mislim da je svakome golim okom jasna razlika u odnosu kako mi radimo i onome što je bilo tada.

- Ja se svog prezimena ne stidim, svestan sam da nosi određeno breme, ali i odgovornost. Svestan sam da nisam prvi sin uspešnog oca koji nailazi na takve stvari i svestan sam da ću u životu morati da budem mnogostruko bolji od drugih da bi mi se uspeh priznavao.

E-sport sekcija Partizana je svoj debi, kako u Srbiji, tako i na Balkanu imala već u letnjem splitu League of Legendsa, gde su zaustavljeni u polufinalu od Valijansa, što je bilo pomalo i razočaravajuće, s obzirom na to da su crno-beli ozbiljno uzdrmali scenu dovođenjem Aljoše "Milice" Kovandžića, jednog od najboljih srpskih igrača.

Da stvar bude gora po crno-bele, ovaj poraz je došao tako što su igrači Partizana igrali pred svojim publikama u MTS dvorani, ali ih je Valijans ubedljivo dobio sa 3:0. Ipak, Jovan i sam smatra da je ovo tek početak i samo još veća motivacija da se već u CS:GO, stvari pomere i za korak dalje.

- Poraz u MTS Dvorani je kako meni, tako i ostatku sekcije dao u neku ruku još veću motivaciju za dalje! Osetili smo se kao da nismo dovoljno pokazali. Dalji plan za LOL diviziju biće tek izradjen shodno tadašnjoj situaciji na marketu.

- Razlog za ulazak u video igru League of Legends odmah u startu je zbog tajminga osnivanja Esports sekcije. Prosto smo se našli izmedju splitova i videli smo idealnu priliku da tako krenemo. Što se tiče ambicija, kako u LoL-u, tako i u Counter-u, one su na najvišem mogućem nivou. Prosto, ime Partizana nas vezuje za takav pristup. No, da li ćemo se pojaviti na Major-u ili da li ćemo osvojiti EuMasters, više je pitanje za momke koji vode “Esportski” deo sekcije. Na meni i odboru je da pokušamo da obezbedimo najbolje moguće finansije i uslove u datom momentu.

Esport Partizan, LOL, EBL Ekipa Partizana u prvoj istorijskoj LoL sezoni koja se takmičila u EBL ligi Foto: Esport Partizan

Jovan je bio malo tajanstven kada je reč o dovođenju pojačanja u CS:GO ekipu Partizana, te nije želeo da otkrije da li će i ovde uslediti neka "bomba" poput Milice u LoL-u, no ipak, otkrio je da klub radi na dovođenju trenera za iduću sezonu.

- Pojačanja će svakako biti dovodjena planski i pažljivo, za sada jedino očekujemo pojačanje u vidu trenera Counter ekipe. Što se tiče sna, da, naravno da sanjamo nastupe protiv trenutnih lidera ove industrije kao što su to G2, Navi, Faze, no, to očekujemo kao nagradu za naš marljiv rad.

Osim CS:GO i LoL-a, trenutno su u svetu dosta popularna i takmičenja u igrama poput FIFA-e, PES-a ili Valoranta, ali ipak, Jovan smatra da je još prerano pominjati i razmišljati o tome da se Partizan pronađe i u ovim delovima esport sveta.

- Što se širenja u dalje e-sportove tiče, moram da skrenem pažnju da to zavisi isključivo od profitablinosti te video igre u datom momentu. Dakle, primera radi Counter-Strike je trenutno jako isplativ u smisli sponzorstva radi izloženosti beting kompanija, League of Legends je jako pogodan za family friendly kompanije. Pored isplativosti od sponzorstva, na umu treba imati i nagrade od turnira koje variraju od igre do igre.

- U ovom momentu, najisplativije su nam igre u kojima se već takmičimo, no ne isključujem mogućnost da se to promeni u budućnosti.

Kao i u svemu, navijači su glavni pokretač čitave priče, pa je tako Jovan iskoristio i prilik uda pozove navijače da daju podršku crno-belima i tako pomognu i njima, ali i čitavoj Srbiji u kojoj esport tek dobija svoju ekspanziju.

- Navijačima jedino mogu da poručim da mi je neverovatna čast što predvodim Partizan u svet Esports-a. Verujem da ćemo zalaganjem čitavog odbora, svi imati priliku da gledamo Partizan na samom vrhu ove perspektivne industrije! Priliku da podržite Partizan Esports imaćete već u subotu, kada naš Counter tim igra kvalifikacije za Major u Brazilu. Pozivamo vas sve da se priključite prenosima na YouTube i Twitch kanalima Partizan Esports-a i ispratite naše momke - zaključio je Jovan svoj razgovor za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • istinomer

    18. avgust 2022 | 12:28

    Cale je bio najbrza ruka na krilima i spojlerima u cacanskom kraju. Tu je lestvica visoko podignuta.

  • paki

    18. avgust 2022 | 12:14

    Citam ovo i razmisljam koliko mu je svaka reč na mestu! Momak samo napred i ne obaziri se na budale :)

  • gago

    18. avgust 2022 | 13:14

    Sine, uspeh ti se u Srbiji najteže prašta, pusti ti te kretene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA