≫ 

Klinac pobedio Karlsena, a onda je najbolji igrač sveta u revanšu povukao šokantan potez: Šah ovo ne pamti!

Da li se rađa novo veliko rivalstvo u šahu?

  • 2
Magnus Karlsen, Hans Niman Printskrin: Youtube/CHESS - ThanhCong Online

Najbolji šahista sveta Norvežanin Magnus Karlsen, nedavno je poražen od strane 19-godišnjeg američkog tinejdžera Hansa Nimana, čija je pobeda šokirala svet.

Karlsen, koga mnogi smatraju najboljim šahistom svih vremena, optužio je Nimana za varanje posle tog poraza na Singfild kupu, a stvorena je i teorija da je Niman, koji je odigrao poteze poput kompujera, navodno uspeo da prevari sve tako što je uneo u sebe uređaj pomoću analne perle ili masažera prostate i da je na taj način imao komunikaciju sa kompjuterom.

Niman insistira da je pobedio fer i da je bio spreman da se skine potpuno go, kako bi razotkrio teoriju o analnim perlama.

Ipak, niko nije imao dokaze da je Niman varao, ali je u prošlosti optužen za varanje u mečevima koji su donosili novčane nagrade, pa mu je zabranjen pristup na sajtu Chess.com.

Posle poraza od Nimana, Karslen se povukao sa Sinkfild kupa, a jedini njegov komentar bio je tvit sa izjavom Žozea Murinja iz 2020 godine: "Bilje da ne pričam. Ako budem pričao, biću u velikoj nedolji, a ne želim da budem u velikoj nevolji".

Nekoliko dana kasnije, Karlsen i Niman su se ponovo suočili. Ovoga puta "onlajn" na Julijus Baer kupu, a ova partija izazvala je još veće kontroverze zbog načina na koji je okončana.

Nakon što je Niman, koji je imao bele figure otvorio uz "Damin gambit", Karsen je odigrao konjem F3, a potom predao partiju.

Njegov potez govori više od hiljadu reči, jer je time jasno stavio do znanja Nimanu šta misli o njegovoj pobedi i da i dalje stoji pri optužbama da je 19-godišnji tinejdžer varao na tom meču.

Da li se rađa novo veliko šahovsko rivalstvo, kao što je svojevremeno bilo između Fišera i Spaskija, Kasparova i Karpova?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA