≫ 

Svetska antidoping agencija ne da mira ruskim sportistima iako su ovi pod zabranom zbog rata u Ukrajini

Pritisak je na ruske sportiste sa svih strana, pomno se prati slučaj klizačice Valieve koja je bila pozitivna u Pekingu

  • 0
Antidoping laboratorija Rusija

Foto: Tanjug/AP

Svetska antidoping agencija (WADA) i dalje motri na testiranja koja se vrše u Rusiji na tamošnjim sportistima bez obzira na činjenicu da gotovo nijedan takmičar iz te zemlje trenutno ne može da učestvuje nigde zbog kazne svih mogućih sportskih organizacija usled invazije na Ukrajinu.

Ovu informaciju u javnost je izneo predsednik Svetske antidoping agencije Vitold Banka.

Višegodišnja suspenzija ruskih sportista zbog, kako se otkrilo, sistematskog dopinga velikog broja atleta, uz znanje i podršku države, ističe na kraju ove godine. Dok je kazna na snazi, ruski takmičari se takmiče pod neutralnom zastavom, tamo gde se još mogu takmičiti, kao što je to bio slučaj na poslednja dva olimpijka turnira.

U međuvremenu, izbio je rat u Ukrajini, Rusija je izvršila agresiju na susednu zemlju i novonastala situacija, tačnije izolacija Rusije iz svih organizacija, je dodatno zakomplikovala težnje Rusa da uskalde svoje antidoping aktivnosti sa Svetskom antidoping federacijom.

Banka je ipak potvrdio da WADA uspeva da održi nadzor nad radom ruske antidoping agencije, uprkos činjenici da je zemlja u ratu.

- Imamo otvorenu liniju sa Ruskom antidoping agencijom kako bismo u svakom trenutku bili sigurni da rat ne postane raj za prevarante - poručio je Banka novinarima na svetskoj konferenciji na temu edukacije, održanoj u Sidneju.

- Motrimo ih pažljivo da vidimo šta će se dogoditi, nismo prekinuli linije komunikacije. A šta će biti narednih nedelja, meseci, zbog rata i situacije u Ukrajini, i u Rusiji, teško je predvideti. Moramo sačekati kraj godine, pratimo šta rade, hajde da vidimo šta će se dešavati narednih nedelja, kako će se i da li će se uskladiti sa našim zahtevima - dodao je prvi čovek Svetske antidoping agencije.

Ruska Antidoping agencija je prethodne nedelje potvrdila da je završila istragu u vezi sa slučajem dopinga klizačice Kamile Valieve, njen test je bio pozitivan i uskoro će biti pokrenuto saslušanje. Valieva je "pala" na doping testu tokom ruskog nacionalnog šampionata decembra 2021. godine, ali su rezultati testa obelodanjeni tek 8. februara naredne godine, dan pošto je ona pomogla ekipi da dođe do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu.

- Znamo kad je dan saslušanja tako da moramo sačekati da se to završi i posle toga će WADA doneti odluku. Pratimo intenzivno ovaj slučaj, a prošlog meseca sam izrazio svoju volju da se taj slučaj što pre reši. Da ga ubrzaju. Videćemo, saslušanje je uskoro - kazao je Banka.

Zbog slučaja ruske klizačice, koji tek treba da bude rešen, drugoplasirani i trećeplasirani sa takmičenja u Pekingu još uvek nisu dobili svoje medalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA