Najopasnija trka svih vremena: Bilo je i mrtvih, plove oko sveta samo uz pomoć vetra, jedan već udario u stenu

Treće izdanje Golden Globe trke počelo je četvrtog septembra

  • 1

Počela je Golden Globe trka oko sveta u kojoj se najhrabriji moreplovci trkaju ko će prvi da oplovi svet uz pomoć običnih jedrilica, bez korišćenja modernih tehnologija i samo uz pomoć vetra.

Ovo je treće izdanje ovakve trke, koja je prvi put izvedena od 1968. do 1969. godine, kada je pobedio Britanac Robin Noks Džonston, kome je bilo potrebno 312 dana da završi trku i vrati se u Falmut, odakle je i isplovio skoro godinu dana ranije.

Trka bez dileme predstavlja jednu od najopasnijih trka na svetu, jer su takmičari prepušeni vetru i talasima, koji mogu da dostignu i više od 10 metara kada se uplovi u nemirne vode, naročito na otvorenom okeanu u Indijskom okeanu, Atlantiku ili Pacifiku.

Koliko je trka opasna, najbolje govori i podatak da je u prvom izdanju, koje je organizovao i sponzorisao list Sandej Tajms, od devet takmičara, samo jedan završio trku - Robin Noks Džonston, dok je sedam drugih odustalo, svako u različitim mestima, jedan je potonuo, ali je spašen, dok je Donald Krohast nestao zauvek, a sumnja se da je izvršio samoubistvo, pošto je pronađen samo njegov napušteni brod sa dnevnikom u kojem se vidi da je imao ozbiljne mentalne borbe na otvorenom moru.

Pobednik prvog izdanja Robin Noks Džonston proglašen je u Britaniji serom i dobio je najviša odlikovanja, a nagradu od 5.000 funti poklonio je udovici Donalda Krohasta i njegovoj deci.

Robin Noks Džonston Robin Noks Džonston; Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Drugo izdanje donelo je borbu 17 takmičara, od kojih je njih pet završilo trku, a pobednik je bip Žan Luk van den Hede iz Francuske. I u ovoj trci je viđena drama, spašavanje nasukanih takmičara, ili onih kojima su oluje oštetile brodove, bilo je povređenih, ali na sreću ovoga puta ne i smrtnih ishoda.

Sada je nedavno, 4. septembra počelo i treće izdanje trke, a trku je započelo 16 takmičara, a zvanično ju je otvorio Ser Robin Noks Džonston. I samo što je trka počela, već imamo i dva odustajanja. Prvi je odustao Edvard Valentinovic iz Kanade, koji se povukao zbog ličnih razloga posle pet dana, a drugi je američki moreplovac Gaj de Bur, koji je udario u stenu kod kanarskih ostrva.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Golden Globe Race (@goldengloberace)

Interesantno je i da navijači mogu uživo da prate takmičare gde se nalaze u svakom momentu. Sa druge strane, oni sami ne smeju da koriste nikakvu modernu tehnologiju, koja može da bude iskorišćena samo u hitnim slučajevima kada im treba pomoć i spasavanje, kako bi spasilačke ekipe krenule ka njima.

Ovde možete i da pratite uživo trku, trenutno je u vođstvu Sajmon Karven, a većina takmičara sada plovi Atlantikom duž Afrike. Ruta trke je takva da će posle Rta dobre nade krenuti Indijskim okeanom u pravcu Australije, a zatim kroz Pacifik do Rta Horn, najjužnije tačke Južne Amerike, a potom kroz Atlantik ponovo do Evrope i polazne tačke u Francuskoj.

Video: Naučiće vas da jedrite za 5 dana: Ovi Novozelanđani su pomorski čudotvorci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA