≫ 

Olimpijske šampionke u misiji - fizička aktivnost za zdravije ljude

Milica i Jovana znaju da ne može svako da bude Olimpijski šampion, ali svako može da se bavi fizičkom aktivnošću

  • 0
Milica Mandić i Jovana Preković Foto: promo/Ivica Veselinov

Vrhunske srpske sportistkinje, olimpijske i svetske šampionke Milica Mandić i Jovana Preković ujedinile su se na zajedničkom zadatku. Plemenita misija za osvajačice preko 40 medalja na velikim takmičenjima je promocija fizičke aktivnosti, kao osnovnog preduslova zdravlja i zdravog načina života.

Upravo iz tog razloga Milica Mandić i Jovana Preković preuzele su uloge promotera BELFIS-a, Sajma fitnesa, velnesa i zdravlja koji će se 14. i 15. oktobra šesti put održati u Beogradu. Pod kupolom Hale 5 Beogradskog sajma okupiće se brojni stručnjaci iz ove oblasti, za posetioce će biti pripremljen izuzetno bogat program, a Sajam će imati edukativni, izložbeni i promotivni karakter.

- Izuzetno je važno da se podigne svest o značaju fizičke aktivnosti i vežbanja. Jer, to je najbolji način da zaštitimo naše zdravlje - kaže čuvena tekvondistkinja Milica Mandić i dodaje:

- Imala sam prilike da se upoznam sa pojedinim istraživanjima na ovu temu. Najčešći uzročnik smrtnosti u svetu, i to u izuzetnom visokom procentu od čak 60 odsto, su hornične bolesti. Vodeći faktor za nastanak hroničnih oboljenja, ispred pušenja, hipertenzije i konzumiranja alkohola, u čak 68 odsto slučajeva je fizička neaktivnost. Protiv toga moramo da se borimo svim sredstvima - naglasila je Milica Mandić.

Milica Mandić i Jovana Preković Foto: promo/Ivica Veselinov

Tokom dva dana trajanja Sajma fitnesa i rekreacije biće organizovana veoma bogata funkcionalna zona, u kojoj će se vršiti radionice sa fitnes programima. Osim toga, posetioci će imati priliku da izvrše medicinske provere i testiranja, koji su neophodni pre početka bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću, a davaće se i saveti ne samo o pravilnom vežbanju, već i o zdravoj ishrani, kao i prevenciji povreda.

- Mnogi ljudi brkaju i misle da fizička aktivnost i rekreativno bavljenje sportom mora da bude surov trening. Naprotiv, svako treba da izebere aktivnost koja mu prija. Zato je dolazak na Sajam fitnesa i rekreacije prava prilika da na jednom mestu, u izuzetno bogatoj punudi fitnes programa i načina treninga, svako za sebe pronađe ono što mu se najviše sviđa. To može da bude čak i lagana šetnja, ali i pilates, joga, neki funkcionalni trening - konstatuje proslavljena karate šampionka Jovana Preković i dodaje:

Jovana Preković Foto: promo/Ivica Veselinov

- Ono što je zabrinjavajuć podatak je da je svako četvrto dete u Srbiji gojazno, a da čak 50 odsto dece u našoj zemlji nema adekvatnu fizičku aktivnost. Zato je jako važno da na sve moguće načine utičemo na mlade, dajemo pozitivne primere i konstantno skrećemo pažnju na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću. Mislim da je održavanje ovakvog Sajma jedan dobar način popularizacije zdravog načina života i to je osnovni razlog što sam podržala ovaj projekat - zaključila je Jovana Preković.

Tokom trajanja sajma Beograd će ujedno biti domaćin i 12. Evropskog fitnes kongresa, a održaće se i drugi forum pod nazivom "Turizam i fitnes". Kao i prethodnih godina, predviđena su i zanimljiva predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti fitnesa, koji će predstaviti najnovija naučna dostignuća u ovoj oblasti. Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda.

Video: Olimpijska šampionka se slomila na dočeku: Na tatamiju je najjača, ali su Beogradu su suze bile jače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA